Friday, September 14, 2007

Masoneria de partid si de stat

•A avut loc initierea lui Ceausescu?

Faptul ca anumite capetenii comuniste, printre care si N. Ceausescu, aderasera la loji francmasonice este un lucru de notorietate.
Faptul ca anumite capetenii comuniste, printre care si N. Ceausescu, aderasera la loji francmasonice este un lucru de notorietate. (In exclusivitate, fragmente din lucrarea "Servicii secrete straine", vol. I, autori: M. Ureche si A. Rogojan, Ed. PACO, 1999). (A.H.)

Conducatorii comunisti ai Românei au fost, în genere, constienti de influenta francmasoneriei în viata internationala si de înrâuririle exercitate de aceasta asupra cursului istoriei, inclusiv în crearea Partidului Comunist Bolsevic, finantarea ziarului "Isvestia" si declansarea Revolutiei din Octombrie 1917. Pe cale de consecinta, ei au încercat sa adopte atitudinile cuvenite fata de o astfel de realitate. Mai mult, în legatura cu unii dintre colaboratorii lui Ceausescu, devenisera deja de notorietate supozitiile privind apartenenta lor la francmasonerie.
Asadar, putem considera ca pertinenta doar ipoteza ca Nicolae Ceausescu a fost folosit si la rândul sau s-a folosit de francmasoni, adevarati sau deviati, dar aceasta doar în limitele propriilor sale interese. Se afirma ca Nicolae Ceausescu, alaturi de Juan Domingo Peron a fost "unul dintre aliatii cei mai însemnati ai Lojei P-2, reputatie de care Dictatorul de la Bucuresti se va mira foarte mult, fara a întelege care erau radacinile ei veritabile."
Indiscutabil, filialele francmasonice au "lucrat", în limitele existentei unor elemente de convergenta, si în favoarea României. Într-o strategie cu orizont larg, însa, nu trebuie niciodata excluse mijloacele de realizare înselatoare, chiar de natura esential diferita si aparent incompatibile cu finalitatea urmarita în realitate. Ideea initierii lui Ceausescu trebuie privita cu rezerva.
De ce aceasta rezerva?
În primul rând, pentru ca o astfel de ipoteza ar fi trebuit sa excluda sfârsitul violent al acestuia, ori tocmai acest sfârsit atesta neconvertirea, moartea sa putând fi considerata pedeapsa pentru neacceptarea rolului rezervat, necunoasterea ori nerespectarea regulilor, si a eventualelor obligatii implicate de serviciile ce i-au fost facute. În al doilea rând, excludem orice supozitie cu privire la primordialitatea initiativelor lui Ligio Gelli în a-i sfatui pe Nixon si Kissnger sa adopte linia politica a diferentierii raporturilor cu tarile comuniste, context în care Nixon a venit în România într-o vizita oficiala. De ce aceasta respingere? Fiindca politica raporturilor diferentiate cu tarile comuniste a fost statuata cu claritate în documentele strategice de securitate nationala si politica externa ale S.U.A., elaborate la jumatatea anilor'50. În al treilea rând, sunt de exprimat rezerve serioase cu privire la caracteristicile francmasonice ale lojii P-2. Formal, ea din punctul de vedere al structurii si compozitiei membrilor reuneste ceea ce francmasoneria atrage de regula în rândurile sale (elite militare, ale aparatului de stat si serviciilor secrete, puternice companii bancare si societati de presa, mari industriasi, elite politice etc., dar si extremisti si lideri sindicali). Pe fond, însa, P-2 a întrunit mai degraba însusirile specifice unei organizatii de acoperire, de catre organizatii transnationale, a unor activitati subversive pe care institutiile oficiale ale statului italian nu le puteau desfasura legal, ele fiind destinate prezervarii unor interese politice si protejarii securitatii NATO, obiective ce excedau structurilor oficiale italiene. În cazul Italiei, aceasta organizatie oculta, a reunit cel putin patru fosti sefi ai serviciilor secrete, peste 40 de generali, circa 180 de ofiteri, 60 de politicieni, 83 de industriasi, mari bancheri, patroni de presa, lideri de sindicate si ilustri reprezentanti ai Vaticanului, laolalta cu extremisti. Justitia italiana a incriminat activitatile desfasurate de P-2 ca fiind o conspiratie politica împotriva republicii si a constitutiei. Numai ca aceasta conspiratie nu putea avea ceva comun cu serviciile de spionaj ale fostei U.R.S.S., initial, din moment ce "unda verde" a constituirii sale a venit din partea lui Alexander Haig, colaborator al presedintelui Nixon, fost comandant al N.A.T.O. si secretar al apararii S.U.A. si a secretarului de stat Kissinger, afara doar de faptul ca Ligio Gelli, un fost fascist italian, devalizator al tezaurului Iugoslaviei, ajuns agent al K.G.B. ori al G.R.U., fara stirea C.I.A., ar fi putut sa-i manipuleze pe cei doi importanti oameni politici si de stat ai S.U.A.

Mediile de informare strãine preluate si comentate si în mediile de informare interne au lansat ipoteza unei legãturi între loja francmasonicã deviatã, Propaganda Due, si Nicolae Ceausescu, care ar fi fost initiat în anul 1966, devenind unul dintre pionii importanti ai actiunilor internationale ale P-2. De asemenea, se sustine rolul P-2 în crearea imaginii de anvergurã mondialã a lui Nicolae Ceausescu si, în aceastã situatie, determinarea de cãtre Licio Gelli a vizitei presedintelui Nixon în România în anul 1969.
Nu ne propunem a analiza argumentele sau mai bine zis lipsa acestora în sustinerea ipotezei, ci doar a puncta câteva elemente rezultate ale unor observatii si constatãri personale. Francmasoneria, în special cea italianã deviatã si unele conexiuni ale acesteia, între care si Institutul de la Roma pentru Relatii Internationale condus de Giancarlo Elia Valori, au contribuit la crearea si promovarea imaginii politice internationale a lui Nicolae Ceausescu.
De notat, însã, cã, treptat, serviciile de specialitate românesti stabilesc cu claritate faptul cã Elia Valori - potrivit datelor culese de la o serie de personalitãti italiene - este în egalã mãsurã agent italian, dar si american. În acest context, se va constata cã deplasãrile sale la Bucuresti vizeazã, de fapt, perfectarea unor contracte economice care sã asigure resurse financiare Lojei P-2. Pe de altã parte, nu va rãmâne neobservat faptul cã... „Giancarlo Elia Valori obisnuia sã se intereseze cu o insistentã deosebitã despre evolutia relatiilor României cu U.R.S.S. si, în paralel, despre pozitia politicã a unor persoane, precum Stefan Andrei, Cornel Burticã, George Macovescu si Vasile Pungan. Erau oameni de viitor sau urmau sã fie debarcati la primul congres?" Oricum, despre unii se acreditase, în urma interviului arãtat, ideea apartenentei la francmasonie, ceea ce le-a sporit indezirabilitatea. Nu putea fi acesta un obiectiv, prin care sã se vizeze slãbirea nucleului puterii si izolarea lui Ceausescu de colaboratori competenti?
În mod similar, alte institute sau case de editurã, unele existente doar cu numele, au dus actiuni convergente subordonate aceluiasi scop. Numai cã cei care erau cunoscãtori ai promotorilor imaginii create îi acordau exact creditul cuvenit.
Ligio Gelli a avut relatii de afaceri în România în domeniul textilelor si al confectiilor, în care el ajunsese, din câte se spunea, un om de afaceri influent. Asadar, interesele economice ale lui Gelli în România puteau constitui o motivatie serioasã a contributiei sale la promovarea imaginii externe a lui Nicolae Ceausescu. în acelasi timp însã, când în Italia postamentul lui Gelli a început sã se clatine, i s-au descoperit fapte penale si în România.
În afara francmasonilor italieni, adevãrati sau deviati, la Nicolae Ceausescu au fost bine primiti si reprezentanti ai Francmasoneriei din Argentina, unde se afirmã cã exista o ramurã externã a P-2, din rândurile cãreia este nominalizat si fostul presedinte al Argentine, Juan Peron. Simultan, Nicolae Ceausescu se arãta receptiv si contactelor cu „B'Nai Brith", organizatia din New York, cãreia i se atribuie, de cãtre unii istorici si analisti, valentele unui centru de coordonare a francmasoneriei mondiale.
Mai mult decât o banala loja masonica, P-2 a fost si o modalitate a serviciilor secrete italiene de a se infiltra si actiona in România.

Conexiuni francmasonice. Cazul Valerio Borghese

În 1970, Eugenio Henke va fi înlocuit cu generalul Vito Miceli. La 7 decembrie 1970, are loc o tentativa de lovitura de stat militara pusa la cale de conjuratii grupului Borghese. Miceli se afla în contact cu acest grup din 1969, contact pe care-l va prezenta ca fiind determinat de îndeplinirea atributiilor sale. În realitate, însa, rezulta ca, desi a fost informat despre declansarea insurectiei; nu a luat masuri imediate, iar atunci când va fi anchetat avea sa declare ca „în noaptea dintre 7 si 8 decembrie a primit o stire în legatura cu un neprecizat gest zgomotos din partea unor grupuri de extrema dreapta, dar din controalele efectuate imediat nu s-a confirmat nimic din stirea respectiva". Procurorul Claudio Vitalone va retine în rechizitoriul sau: „(...) Miceli a mintit cu nerusinare, violând în mod deschis obligatii fundamentale ale biroului sau. Mai mult, de trei ani acesta a actionat, „în conformitate cu prevederile legale", fara ca vreuna dintre autoritatile subordonate sa fi gasit vreo modalitate de a impune respectul fata de principiile fundamentale de legalitate si corectitudine". Din 1971 si pâna în 1974, cercetarile asupra cazului Borghese au fost blocate, responsabilitatea revenind mai multor personalitati politice, între care ministrului apararii Tanassi, sefului Statului Major, generalul Marchesi, ministrului de interne Restivo s.a., care au încercat acreditarea tezei unei „lovituri de stat militare a pensionarilor". În realitate, s-a procedat astfel pentru a se ascunde rolul masoneriei, care a avut exponenti importanti direct implicati în tentativa insurectionala. Dintr-o scrisoare adresata de masonul Bocciani catre Prisco Brilli, consilier al Ordinului Marelui Orient din Italia, rezulta ca la 20 septembrie 1969, fratele colonel Licio Gelli, francmason din anul 1963, i-a comunicat fratelui Salvini, ca Marele Maestru (n.n. Giordano Gomberini) initiase, sub spada sa, 400 de înalti ofiteri ai armatei, cu scopul de a pregati un guvern al coloneilor, totdeauna preferabil unui guvern comunist.


Desigur, se poate pune întrebarea cui i-au servit rezultatele scandalului? Din acest unghi de abordare a problemei poate exista tentatia de a arata cu degetul înspre Moscova, dar la o analiza mai atenta trebuie observat ca efectele financiare implicate de scandalul P-2 trebuie considerate ca fiind cele ce indica adevarul. Astfel, crahul Bancii Ambrosiano si sinuciderea lui Roberto Calvi au fost consecintele devalizarii bancii prin deturnari de fonduri operate de reprezentantii Vaticanului în P-2, pentru a se subventiona sindicatul „Solidaritatea" din Polonia, Armata Republicana Irlandeza (catolica), miscarile catolice sud-americane, miscarea „Contras" din Nicaragua sau campania electorala a lui Bettino Craxi, liderul Partidului Socialist Italian. Oamenii de actiune în aceste operatiuni sunt figuri mult prea bine cunoscute: Michael Ledeen, Oliver Nort, Glen Sounam si, bineînteles, Francesco Pazienza, fost consilier special al unuia dintre sefii S.I.S.M.I., generalul Giuseppe Santovito. În al patrulea rând, între politicienii ale caror nume figurau în listele „P-2", se aflau Giulio Andreotti si Francesco Cossiga. Giulio Andreotti, este adevarat ca a fost implicat într-o cauza penala complexa, fiind învinuit de asociere mafiota si finantare ilegala, legaturile cu „P-2" fiind evidente. În acelasi timp, S.I.S.M.I. l-a sustinut, prin generalul Santovito împotriva principalului sau rival politic din partid, Aldo Moro, care era seful democrat-crestinilor. Dupa cum se stie, Aldo Moro a fost rapit si asasinat, în 1978, de catre „Brigazile Rosii". O legatura dintre „Brigazile Rosii" si serviciile secrete comuniste poate oricui parea naturala. Numai ca Giovanni Senzani, liderul „Brigazilor Rosii", considerat si în prezent un „brigatist" ireductibil, a fost anterior un reputat criminalist al politiei italiene, pe care S.I.S.M.I. l-a infiltrat în „Brigazile Rosii", pentru a controla si manipula organizatia. Francesco Cossiga si Giovani Leone, ale caror nume s-au aflat pe listele „P-2", mai puteau avea oare sanse sa devina ulterior presedinti ai Republicii daca Loja era creatia K.G.B-ului? Lucrurile trebuie privite în adevarata lor lumina! Loja „P-2" a fost, si probabil a mai ramas, expresia tipica a unei operatiuni de actiuni acoperite, puse la cale de catre un serviciu de spionaj, în care comunitatea informativa italiana a avut o cota parte de contributie. Numai simpla conexiune între debutul cazului judiciar Andreotti si prezenta la Roma a sefului C.I.A., James Woolsey (14 aprilie 1993) si alocutiunea rostita de el la Ambasada S.U.A. cu acest prilej, în care a sugerat solutionarea politica a scandalului Andreotti, ar fi suficienta pentru a se întelege, cu adevarat, cine a stat în spatele „P-2". Nu este exclus ca, atât Ligio Gelli, cât si alti membri ai „P-2", sa fi apartinut altor organizatii de spionaj. Relevant ramâne însa numai cine a fost în cele din urma servit si cu ce rezultate. Or, din acest punct de vedere, comentariile nu mai sunt necesare. În acest context, concluzia care se impune este aceea ca asupra lui Nicolae Ceausescu, prin oamenii din „P-2", s-au exercitat tatonari si, eventual, influentari, de catre un serviciu strain, care avea un agent la vârf în Securitatea României, cu capacitate decizionala suficient de mare nu numai pentru a bloca informarea lui Ceausescu în legatura cu ceea ce reprezenta în realitate „P-2", dar mai mult, si în masura sa-i faciliteze penetrarea si actiunile în România.
Numai asa ne putem explica de ce, în prima parte a anilor'80, s-a initiat o intoxicare si manipulare a departamentului de securitate român, contrapus spionajului italian, prin care s-a încercat compromiterea unor importante personalitati politice. De notat, în acest context decesul suspect al capitanului Ispas, ofiter de contraspionaj pe spatiul Italiei. Dezinformarea serviciilor secrete italiene viza o disruptie la nivelele politice superioare, în care sens s-a furnizat, printr-un agent dublu, o informatie provocatoare care ar fi putut duce la o scindare a conducerii politice si de stat. Fostul agent dublu, devenit în anii '90 un personaj de afaceri dar si al lumii interlope, a fost asasinat de necunoscuti în anul 1998.
In esenta, strategia tensiunii s-a rezumat la inventarea si dezvoltarea unor permanente surse de destabilizare social-politica, pregatindu-se disimulat, de catre serviciile secrete, lovituri de stat în numele unor forte ale opozitiei, de regula a celor de stânga. Subsumate strategiei erau si actele teroriste provo-cate pentru motivarea represiunilor împotriva anumitor miscari social-politice neconvenabile. Este aproape fara de tagada ca, într-o foarte mare masura, fenomenul terorist italian (de toate culorile) a fost manipulat în cadrul strategiei tensiunii.
Sub conducerea amiralului Eugenio Henke, S.I.D. elaboreaza si aplica „strategia tensiunii", o noua forma a deviatiilor, în care alaturi de Henke un rol major si-a asumat seful Biroului „D", Enzo Viola. Ambii îsi vor dezvolta legaturile cu dreapta extremista, cu crestin-democratia bavareza condusa de Franz Josef Strauss, care a cerut sefului B.N.D., Richard Gehlen sa colaboreze cu S.I.D., pentru subminarea Partidului Comunist Italian în actiunile sale de mediere dintre social-democratia germana si guvernele comuniste estice. S.I.D. a stabilit relatii operative speciale si cu K.Y.P., serviciul secret al regimului de dictatura militara din Grecia, cele doua servicii ocupându-se îndeaproape de mentinerea activa a spiritului fascist, ca element al strategiei tensiunii. Din 1968 si pâna în 1978, la conducerea Biroului „D" s-a aflat colonelul Federico Gasco Queirazza, o perioada în care „bande autonome neofasciste au savârsit atentate în locuri închise".


•Masoneria de partid si de stat

Hulita, temuta sau admirata, Masoneria romana a devenit printr-o hotarire a guvernului o asociatie de utilitate publica.
Hulita, temuta sau admirata, Masoneria romana a devenit printr-o hotarire a guvernului o asociatie de utilitate publica. Aceasta inseamna ca va putea fi finantata si de la bugetul de stat, strins din banii dumneavoastra, si problemele Francmasoneriei din Romania va privesc direct. In aceasta editie vom incerca sa vedem cum Francmasoneria “discreta” si de “elita” a devenit un magnet pentru personaje dubioase cu bani. Francmasonii pretind ca fara sprijinul lor Statele Unite nu si-ar fi dobindit independenta si ca puternica America pe care o cunoastem astazi este rodul muncii lor. Dar ce rol au avut ei in istoria Romaniei si cum s-au descurcat sub comunism? Ce influenta au acum si cit de mult conteaza ca Marele Maestru Eugen Ovidiu Chirovici este omul guvernului PSD? Francmasonii spun ca au scopuri morale si filantropice, ca nu sint o religie si ca ei cred in Fiinta Suprema, in Dumnezeu, in Marele Arhitect al Universului. Dar de ce au intrat in conflict cu Biserica Catolica si de ce sint condamnati de Biserica Ortodoxa Romana?? Caracterul “secret” al organizatiei, care se prezinta drept “discreta” in zilele noastre, alimenteaza teoriile conspirationiste. Dar e chiar atit de puternica Francmasoneria, atit de oculta si de influenta pe cit se spune?
De ce se bulucesc ministrii romani sa intre in Masonerie? Cine sint cei care stau in fruntea Marii Loje Nationale a Romaniei, pe mina carora ajung o parte din banii nostri? De ce aceasta organizatie este considerata de guvern ca fiind “de utilitate publica” cu toate ca, in Costitutia in vigoare, la articolul 40 (n.r. - privind “dreptul la asociere” se spune clar: “Asociatiile cu caracter secret sint interzise”? Sint intrebari care fac din “Dosarul Masoneriei” un subiect fierbinte, la ordinea zilei.

Marea Loja a ministrului Chirovici

Masoneria romana, “fiica zvapaiata” a marii Masonerii universale, este o organizatie (dupa unii oculta, dupa altii para-politica) bine ancorata in toate zonele societatii, de la administratie si servicii secrete pina la diplomatie si biserica. “Cupola” oficiala este reprezentata de Marea Loja Nationala din Romania (MLNR), condusa de fostul ziarist Eugen Ovidiu Chirovici (actual ministru in cabinetul Nastase) si “binecuvintata” de guvern cu toate drepturile care se cuvin unei asociatii “de utilitate publica”. “Cupola” este intregita de un Suprem Consiliu al Ritului Scotian Antic si Acceptat Regular, cu Costel Iancu Suveran Mare Comandor.

Loja franco-maghiarului Szakvary

In paralel cu MLNR, mai exista si Marea Loja Unita din Romania (MLUR), iregulara si nerecunoscuta. Aceasta il are in frunte pe profesorul Nicoara, din Cluj, ca Mare Maestru. De asemenea, dispune de un Suprem Consiliu, condus de Andre Szakvary (cetatean francez de origine maghiara) ca Mare Comandor.
In timp ce MLNR este recunoscuta de peste 40 de Mari Loji din lume (si in special de Marea Loja Unita din Germania), MLUR este recunoscuta doar de Supremul Consiliu din Franta. Dezbinarea din cadrul Ordinului Masonic roman face ca Masoneria noastra sa fie inca pusa ?pe coji de nuca? de Marea Loja-mama, din Anglia.

Masoneria kaki

In afara de MLNR-ul lui Chirovici, mai exista, ca o “suprema diversiune”, un al doilea MLNR (Marea Loja Nationala a Romaniei). In fapt, o gruparea a ?masonilor disidenti?, reuniti in jurul venerabilului Mare Maestru Nicu Filip si condusa de un maior din Ministerul de Interne, Viorel Danacu. Este supranumita Masoneria kaki, in contrast evident cu adevarata masonerie, cea albastra.
Cei mai multi adepti ai “Masoneriei kaki” sint ofiteri din armata, politie si servicii secrete, unii provenind din fosta Securitate. Aceasta grupare masonica este totusi singura care are un site oficial pe Internet. De la respectiva adresa putem afla ca MLNR este formata din 28 de Loji (regasite in tot atitea “orienturi”) in tara si 7 Loji in Capitala (Orientul Bucuresti).
Printre masonii din Romania se mai numara: Lucian Bolcas (senator PRM), Ioan Rus (ofiter activ in SIE), Florin Mihalache (DIPI/STS), Traian Dragusanu, Constantin Dinculescu, Sebastian Telbitz, Constantin Mindru Macostrai, Daniel Serghi, Mircea Tanase, Antonio Iervolino, Eugen Zubcov, Dan Enescu, Dan Grigore Adamescu (presedintele ASTRA ASIGURARI), Gheorghe Cirhoc, Ovidiu Drimba (istoric si profesor universitar), Constantin Maximilian, Ioan Pecsi, Claudio Teseo. Toti acestia reprezinta numai doua pagini (cu adrese si alte date de identificare) dintr-un opis de 123 de pagini. Apartenenta acestor nume la diverse Loji ne-a fost confirmata din mai multe surse din interiorul Masoneriei. Printre acestea se afla si un mason cu rang important, care ne-a declarat: “Am sub mine ori deasupra mea multi frati masoni sefi de spitale ori cu grade si functii importante in armata, in serviciile secrete si membri marcanti din toate partidele politice importante”.

Arhitectii, in toate institutiile

SANATATE. In ciuda secretomaniei care insoteste activitatea masonilor, exista informatii certe ca acestia sint puternic reprezentati si la virful sistemului sanitar. Numai in Senatul Universitatii de Medicina, se zice, ar fi 12 masoni, iar dintre sefii de spitale, majoritatea fac parte dintr-o Loja sau alta.
Printre acestia, putem sa-i enumeram pe Eugen Pascal Ciofu, Ovidiu Bajenaru, Petru Calistru, Leon Zagreanu, Eugen Bratucu (director la Caritas), Sorin Simion (director al Spitalului Colentina), Mihai Coculescu, Laurentiu Mircea Popescu (zis “don Lorenzo”, senator PSD si rector). In rindul medicilor, celebru este cazul doctorului Irinel Popescu (gradul 33). Si tot medic-mason este si doctorul Alexandru Ciocilteu.
Mason renumit (din tagma medicilor) este si Constantin Balaceanu-Stolnici (presedintele Jokey Clubului Roman). Chiar si de-a dreapta premierului Nastase avem un medic mason de rang inalt: doctorul-consilier Dan Georgescu, fost secretar de stat in “guvernul Dascalescu” si fost membru a CC al PCR.

DIPLOMATIE. In acest domeniu care presupune contacte internationale, masonii au avut intotdeauna o reprezentare puternica. Consilieri, consuli, atasati de toate felurile, secretari de stat... S-a ajuns chiar pina la nivel de ministri de externe.
Cel mai renumit mason dintre diplomatii actuali este celebrul astronaut Dumitru Prunariu, ambasadorul Romaniei la Moscova. Conform revistei “Forum masonic”, Prunariu este “Cavaler Templier, grad pe care l-a dobindit in Florida, SUA”. Primul (si pina acum singurul) roman care a zburat in spatiu “detine functia de Grand King in Marele Capitul de Masoni ai Arcului Regal din Romania”, avind “gradul 32 in Ritul Scotian” si fiind ?Maestru Venerabil al Respectabilei Loji “Roza Vinturilor” din Orientul Bucuresti?.

“GRADATII”. Pentru ca, prin “constitutia Masonica”, se inchina Marelui Arhitect, masonii isi mai spun, intre ei sau in diverse mesaje secrete, “arhitectii”. Printre “arhitectii” din Ministerul Administratiei si Internelor si din Ministerul Apararii Nationale se numara:
- generalul Virgil Ardelean (Quattuor Coronati), seful Directiei de Informatii si protectie Informativa (fosta UM 0962, fosta “Doi s’un sfert”);
- Colonelul Olimpian Ungherea (Quattuor Coronati), redactor la revista “Pentru Patrie”, fost consilier al PDSR si autor al celebrei carti “Clubul Cocosatilor” (o parabola despre masonii din PDSR/PSD care au condus si conduc, din umbra, Romania, carte care l-a deranjat foarte tare pe Adrian Nastase);
- generalul Gheorghe Carp (fost consilier al lui Ion Iliescu, sef de directie in MAI).
Cel mai renumit cadru militar activ si totodata mason, pare a fi generalul Mihail Popescu, seful Statului Major General si, practic, seful armatei romane.
Insusi unul dintre “arhitectii sefi” ai al Masoneriei romane, maiorul Viorel Danacu, provine de la “Interne”. Aceeasi “pepiniera” l-a dat Masoneriei pe colonelul Florentin Calapod (fost sef la UM “Doi s’un sfert”), la inmormintarea caruia se zice ca au fost mai multi masoni decit cruci si gropi in cimitir.

SERVICII SECRETE. La SRI ii intilnim ca masoni pe urmatorii generali (fosti securisti): Ovidiu Soare (seful diviziei de aparare a Constitutiei), Victor Marcu, Aurel Rogojan (toti trei fosti ofiteri de securitate, cu functii-cheie in DSS, inainte de ‘89) si Vasile Iancu (fost sef de contrainformatii in spionajul lui Ceausescu, fost numarul doi in SRI-ul lui Timofte). Chiar si despre generalul Radu Timofte, directorul SRI, care pina mai ieri infiera masoneria, se spune ca ar fi fost recent initiat in Loja condusa de Stefan Misu (inregimentat in PUR-ul lui Dan Voiculescu, unde raspunde de Departamentul pentru Integrare Europeana).

AFACERI. In rindul oamenilor de afaceri si al bancherilor exista ”batalioane” de masoni. Citiva dintre ei detin functii sau au legaturi speciale la Presedintia Romaniei sau la Guvern. Printre acestia: Ovidiu Tender, Sorin Tesu, Alexandru Bittner, care se simt ca acasa la Palatele Cotroceni si Victoria.

Petre Roman a intervenit pentru “masonizarea” lui Voican Voiculescu

“Evenimentul zilei” este in posesia unui document ultra-secret din 1990 (facsimil dreapta). Acesta, este adresat de ?fratele? Petre Roman (foto), pe atunci prim-ministru, ambasadorului Romaniei la Cairo, Ion Angelescu.
Sinteti autorizat ca imediat dupa primirea la presedintele Mohamed Hosni Mubarak, sa-l asitati la ceremonia afilierii in loja Memphis-Mitraim din Cairo pe trimisul nostru Atherasata nakej, fratele Gelu Voican, adept al ordinului nostru, cu gradul de Cavaler Kados, in Loja swedenborgiana de rit scotian, rectificat si acceptat, in care ati primit Lumina?, ii “ordona” Petre Roman subordonatului sau de la Cairo.
In acest mesaj cifrat, “Atherasata nakej” este un termen mason si se refera la Gelu Voican Voiculescu. Desi documentul a aparut o data in presa anilor ‘90, nici Petre Roman si nici Gelu Voican-Voiculescu nu au negat apartenenta lor la Loja Memphis-Mistraim.

Hrebenciuc, Talpes, Babiuc, Halaicu...

Din Masonerie ar face parte si urmatorii:
Viorel Hrebenciuc (deputat, “eminenta cenusie” a PSD);
Ioan Talpes (vicepremier, numarul doi la Palatul Victoria, fost numarul doi la Cotroceni);
ministrii Razvan Teodorescu, Gabriel Oprea si Eugen Bejenariu.
In ce-l priveste pe Adrian Nastase, unii zic ca ar fi mason al unei Loji din Germania, altii ca ar fi doar reprezentant al Ordinului de Malta. Oricum, ”botezul” lui in ale Masoneriei, daca a fost facut, nu a avut loc in Romania, ci in afara tarii.
Intr-o situatie similara se afla si cel dintii prim-ministru postdecembrist (si fost ministru de externe), Petre Roman: daca este mason (nr. - in Loja franceza Memphis-Misraim), tot “afara” a fost facut. Si tot peste hotare (se pare, in SUA) a fost uns mason si Mircea Geoana, ultimul dintre ministri de externe. Tot din sera acelorasi ministri de externe l-am identificat ca mason si pe senatorul PSD (fost PD) Adrian Severin (cel cu “lista” cu ofiteri acoperiti din politica si presa).
Dintre fostii oameni politici din prima linie, ii putem aminti pe:
Gavril Iosif Chiuzbaian (fost ministru PUNR al justitiei);
Victor Babiuc (care de-a lungul timpului a condus trei ministere diferite, Apararea, Justitia si Internele), acum “mason in adormire”;
Crin Halaicu (fost primar liberal al Capitalei);
Dintre artisti ii amintim pe: naistul Gheorghe Zamfir, actorii Tudor Gheorghe si Florian PMarele

Utilitatea publica, doar o recunoastere cu valoare morala

Miscarea masonica din Romania a intrat din nou in atentia publicului si a presei din Romania, o data cu acordarea statutului de “utilitate publica”. Hotarirea a fost luata de cabinetul Nastase, care a decis ca Marea Loja Nationala din Romania merita sa fie sponsorizata de la buget.
Decizia a stirnit nemultumirea presei si a organizatiilor nonguvernamentale, care au considerat nedrept ca MJNR sa primeasca un astfel de statut din partea guvernului, in situatia in care Chirovici, Marele Maestru, este in guvernul Adrian Nastase. Pe de alta parte, Ordinul Masonic National si Traditional al Romaniei, reprezentat astazi de Confederatia Marilor Loji din Romania de Rit Antic Scotian si Acceptat, s-a declarat impotriva acestei masuri a cabinetului Nastase, considerind ca Ordinul Masonic este o asociatie “independenta pe plan financiar si nu are drept de finantare de la bugetul statului?. Ei amintesc si de regulamentele masonice care interzic ?orice discutie si interventie politica, indiferent de ce natura ar fi ea”.
Eugen Ovidiu Chirovici este Marele Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, fost consilier al primului-ministru si presedinte al Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

Ce calitati trebuie sa aiba un Mare Maestru al Marii Loji Nationale?
Pentru alegerile din noiembrie 2003 s-au inscris in cursa nu mai putin de 14 candidati. Peste 70a din cei aproximativ 4.000 de membri m-au ales pe mine. Doar ei pot raspunde de ce au gasit in mine cel mai potrivita persoana pentru a-i conduce in urmatorii trei ani. La modul teoretic, un Mare Maestru trebuie, in primul? rind, sa cunoasca foarte bine Masoneria, sa posede calitatile unui bun manager (in fond, Marea Loja este o asociatie), sa aiba un statut masonic si profan limpede si meritoriu.

Care sint momentele istorice importante ale Masoneriei romane?
Se stie deja ca 1848 a fost un moment masonic, dupa cum Unirea a fost realizata cu sprijinul Masoneriei. Dupa 1990, refacerea a fost anevoioasa - ca si pe alte segmente ale societatii romanesti, de altfel - si caracterizata prin evolutii oarecum contradictorii. Pe de o parte, un aport foarte important la integrarea Romaniei in Occident, pe de alta parte, schisme interne, sciziuni si acuzatii reciproce deloc caracteristice acestui Ordin. Speram ca lucrurile sa se aseze, iar rolul extern sa fie dublat de unul intern mai pregnant, mai ales in componenta filantropica si in cea de perfectionare spirituala.

Care este relatia cu Biserica?
Marea Loja Nationala din Romania nu se amesteca in chestiuni confesionale, conform statutului sau, dupa cum nu se amesteca nici in chestiuni politice. Avem in rindurile noastre frati de credinta ortodoxa, dupa cum avem catolici, reformati, mozaici sau mahomedani. Nu avem relatii speciale cu Biserica Ortodoxa Romana. Am intervenit public in sprijinul construirii Catedralei in Parcul Carol pentru ca noi credem ca aceasta natiune atit de greu incercata are nevoie sa-si cladeasca simbolurile nationale, fie ca vorbim de catedrale, muzee, scoli sau biblioteci.

Cum priviti obtinerea statutului de “utilitate publica”?
Recent, Marea Loja Nationala din Romania a fost declarata ca fiind de utilitate publica, in urma aprobarii cererii depuse la autoritatile in drept. In Franta, de pilda, doua mari loji au fost declarate ca fiind de utilitate publica. In Austria - nu exista procedura de utilitate publica -, Marea Loja a fost invitata oficial, la vremea respectiva, la lucrarile comisiei pentru schimbarea Constitutiei. Vreau sa subliniez ca nu intentionam sa avem avantaje materiale din acest statut, deci nu cerem bani sau alte foloase. A fost vorba de o recunoastere, daca vreti, cu valoare morala.

Care vi se pare cea mai mare personalitate masonica din Romania?
Personal, as opta pentru Nicolae Balcescu. Dar perfectionarea masonica se face in tacere si cu modestie. Poate ca cel mai bun mason a fost un “anonim” care nu a devenit niciodata figura publica. Poate ca cel mai bun mason a fost cel care a suferit in inchisorile bolsevice si nu a incetat sa creada in Masonerie, asumindu-si martiriul, asa cum fac martirii autentici - in tacerea, in taina in care isi consuma viata marii eroi.

Francmasonii patrioti

Francmasonii si-l revendica pe Horea, rasculatul. “Se poate spune ca primul moment semnificativ din istoria Francmasoneriei romanesti este Rascoala lui Horea, declansata in secolul al XVIII-lea. Horea a fost foarte apropiat de masonerie. Documentele inclina sa afirme ca a fost mason. Exista un discurs al lui Horea rostit cu un an inainte de declansarea rascoalei la Viena in una dintre cele mai mari si mai puternice loji vieneze, Adevarata Concordie, condusa de Ignatius von Born, originar din Tarile Romane, consilier aulic al imparatului, care era in bune relatii cu Horia”, apreciaza istoricul Horia Nestorescu-Balcesti, membru al Marii Loji Nationale Masonice din Romania. Catalin Turliuc, cercetator istoric la Institutul “A. D. Xenopol” din Iasi, recunoaste meritele masoneriei in Romania, declarind ca ei sint”promotorii ideilor moderniste”, precum improprietarirea taranilor, ideea unirii tuturor statelor romanesti sub un singur nume, egalitatea in fata legii. “Toata generatia pasoptista a fost masonica. Ii putem aminti aici pe Nicolae Balcescu, Constantin Rosetti, Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Alexandru Ioan Cuza, Costache Negruzzi, Ion C. Bratianu”, spune Catalin Turliuc.
Un alt moment important din istoria romanilor, revendicat de francmasoni, a fost unirea tuturor romanilor in 1918. Atunci, nationalisti infocati, precum Alexandru Vaida-Voevod, Caius Brediceanu, Voicu Nitescu, Gh. Crisan, Mihai Serban si Traian Vuia, au participat la Conferinta de pace de la Paris, prin care a fost recunoscuta international unirea Ardealului cu Romania. Despre ei s-a spus dupa aceea ca au “primit lumina” - au devenit masoni. Intr-o scrisoare adresata lui Iuliu Maniu, Al. Vaida-Voevod explica necesitatea intrarii ardelenilor in masonerie ca fiind o modalitate de a obtine sprijinul international al cercurilor masonice, deci al cercurilor politice din Franta: “Contactul si afilierea la Marea Loja a Frantei ar putea sa ne ingaduie sa paralizam preponderenta Francmasoneriei maghiare, evreiesti sau sasesti”.
In 1924, Jean Pangal, care conducea masoneria romana, a renuntat la obladuirea Marelui Orient al Frantei si a constituit un ordin suveran, Marea Loja Nationala din Romania, un fel de “autocefalie” a masoneriei. Potrivit lui Pangal, scopul MLNR era “de a consolida statul national unitar roman”. Ceilalti masoni care au continuat sa asculte de loji straine erau considerati un fel de tradatori: “Un roman care sta sub obedienta masonica straina, atunci cind in tara sa exista o masonerie nationala, se face in mod constient sau inconstient unealta strainatatii si a intereselor straine de neam?\”, spunea Jean Pangal, cea mai importanta personalitate masonica din perioada interbelica.Problemele “Fratiei”Cum a devenit o societate de elita un magnet pentru afaceristi verosi sau politicieni analfabeti? Recent, Eugen Ovidiu Chirovici a incercat o explicatie: ?daca deschizi fereastra pentru a intra aer proaspat, pot intra si tintarii?.
Dupa incetarea represiunii, “Fratia” s-a “deschis” si au devenit masoni si indivizi care credeau ca au intrat intr-o organizatiei ?etilista? (dupa cum marturisea viceprimarul de la sectorul 4). Personaje onorabile ne-au impartasit in particular “uriasa deziluzie” si ?au intrat in adormire?, adica s-au retras. Regizorul Alexandru Tocilescu s-a retras si el: “Francmasoneria e infiltrata de securisti, de politruci si de fosti comunisti, dincolo de puterile mele de a suporta lucrul acesta”, marturisea el Evenimentului Zilei. Un om de cultura, Maestru francmason ne-a impartasit, sub protectia anonimatului, nelinistile sale privindu-i “tot felul de insi ingrozitori care vin si-si cumpara efectiv gradele”.
Dar a tinut sa precizeze ca ?aceasta nu i se poate imputa Marelui Maestru, Chirovici?, care ar fi spus ca nu vrea ca prefecti si subprefecti sa dea buzna in masonerie. “Problema controlului politic este falsa”, ne-a spus omul de cultura. ?In Atelierul meu, nu a zis nimeni absolut nimic de politica de cind m-am inscris?.
Si atunci de ce dau buzna?
E un fel de a accede la o “paraputere”. In Romania puterea e inteleasa ca o marfa cu valabilitate de patru ani. Pentru multi, masoneria e ca o polita de asigurare si dupa ce au iesit de la putere?. i
Dar nu trebuie neglijata nici problema vanitatii, ne-a spus interlocutorul: ?Industria cea mai infailibila din lume e cea a vanitatii. Uitati-l cum pe pozeaza cu toate decoratiile pe piept. Ii pare rau ca-s numai 33 de grade in masonerie, el ar vrea 333. Ginditi-va ca X sau Y intra in masonerie si i se spune Venerabil. Unii habar nu au in ce intra. Un an de zile nu au voie sa vorbeasca. Si e extraordinar sa vezi ditamai prefectul care sta cumintel in sedinta sa-i spuna altul ca nu are voie sa zica nimic?.
“Francmasoneria nu ntervine in istoria popoarelor, ci este o componenta nascuta in istorie ca unul din cei mai firesti factori de progres si civilizatie. Este, intr-un fel, motorul istoriei in epoca moderna, deci, implicit, si a romanilor.” Horia Nestorescu-Balcesti.

Prigoana comunista

Cum a fost interzisa masoneria de comunisti?
Nu se poate vorbi de o interzicere propriu-zisa, adica prin-tr-o lege sau printr-o hotarire de guvern, ci, pur si simplu, au fost sfatuiti prin diversi oameni ai regimului, fie ca erau, fie ca nu erau masoni, sa-si inceteze de buna voie activitatea, ceea ce s-a si intimplat in iunie 1948. Sigur, nu in totalitate; au mai fost loji care au activat si dupa aceasta data, cu riscurile de rigoare. Adica au fost prinsi, au fost arestati, anchetati, judecati si condamnati. Se poate vorbi despre o asemenea activitate ilegala din punctul de vedere al autoritatilor pina in 1951, cind a avut loc ultimul si cel mai mare val de arestari in rindul masonilor, cazind victima atunci si inginerul Constantin Bellu, eroul de la Marasesti, care fusese ales Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu de grad 33 si ultim al Ritului Scotian Antic si Acceptat din Romania, din 1951, sigur in ilegalitate. A urmat un mare proces, cu zeci si zeci de arestati. Este, de fapt, un proces al francmasoneriei care s-a terminat in 1953 cu condamnari de la citiva ani de inchisoare pina la temnita grea, inchisoare pe viata, asa cum a fost si cazul inginerului Bellu.

De ce se temeau atit de tare comunistii de francmasonerie?
Nu este vorba numai de regimul comunist. Orice regim totalitar este, practic, incompatibil cu idealurile de democratie, de libertate. Cunoasteti foarte bine deviza marii Revolutii Franceze: “Libertate, egalitate, fraternitate”, care era un precept masonic. Deci exista clar o incompatibilitate intre francmasonerie si orice regim totalitarist, dictatorial, autoritar, asa cum au fost cele de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial. Ma refer la regimul autoritar al regelui Carol al II-lea, la regimul militar al maresalului Antonescu sau la acea perioada foarte scurta de dictatura legionara.

Citi masoni au fost arestati in timpul regimului comunist?
Putem face un calcul estimativ, pentru ca nu avem date foarte exacte. Exceptind citeva sute de masoni, in special evrei, armeni, care au putut sa paraseasca Romania, aproximativ 1.000 de masoni de etnie romana sau de alte etnii au suferit rigorile regimului comunist. Un asemenea calcul ne conduce la circa 20a de arestati, judecati si condamnati. Regimul comunist a folosit doua moduri de internare: administrativa, unde era suficient un ordin al ministrului de interne si intrai intr-o colonie de munca - tot o forma de detentie -, fara judecata si ajungeai fara indoiala in Baragan. A doua categorie ii cuprindea pe cei care erau de fapt arestati. Ii aresta, ii ancheta si, dupa citiva ani, ii punea in libertate fara a fi condamnati. Mai era o categorie, a celor care erau judecati si condamnati. Dat fiind ca in regimul comunist nu s-a emis nici o lege care sa interzica francmasoneria ca organizatie, nu puteau fi condamnati, cel putin teoretic, pentru francmasonerie, deci inventau fel de fel de motive. Unul dintre ele, cel mai des folosit, era crima de inalta tradare, dar si activitate contra clasei muncitoare.
Sint dosare penale pline de interogatorii, de documente legate efectiv de francmasoni, care ii privesc in special pe liderii Marii Loji Nationale din Romania, si dosare in care nu exista nici un detaliu legat de francmasonerie. Erau acuzati de spionaj sau de orice altceva, dar, in ultimele file din dosarul de ancheta penala, fara nici o referire in rechizitorii sau in interogatorii, existau juramintele masonice, cererea de intrare in masonerie si alte citeva documente legate de activitatea masonica. Pentru ca judecatorul sa aiba in vedere atunci cind da sentinta ca, de fapt, el nu este anchetat pentru incercarea de trecere frauduloasa a frontierei, detinere de valuta, ci pentru francmasonerie, prin acele documente pe care le anexa dosarului penal.

Au existat informatori ai regimului comunist dintre francmasoni?
Este foarte greu de spus. Nu exista padure fara uscaturi. Au existat doua categorii de masoni, cei care s-au opus categoric regimului comunist si cei care au colaborat cu regimul comunist. Fie ca au crezut in el, fie din oportunism. Mari masoni care au colaborat cu regimul pot fi Mihail Sadoveanu, Victor Eftimiu, chiar Mihail Ralea, nume sonore in cultura romaneasca.
Ei au crezut ca masoneria nu mai are nici un viitor in regimul comunist si atunci s-au detasat organizatoric de francmasonerie, adica, asa cum spunem noi in limbaj masonic, ?au intrat in adormire?.
Aproximativ 1.000 de masoni de etnie romana sau de alte etnii au suferit rigorile regimului comunist


•Ion Basgan, unul dintre liderii Francmasoneriei, acuzat ca a fost informator al Securitatii

Sebastian Calota si Ion Basgan, ambii ingineri la Intreprinderea de Transport Auto, au fost ani de zile colegi de serviciu. Cind si-a cerut dosarul de la CNSAS, Sebastian Calota a descoperit cu oroare ca fostul coleg il turnase la Securitate. Desi inca de acum trei ani a cerut CNSAS sa-i precizeze daca Ion Basgan a fost informator al Securitatii daca a facut sau nu politie politica, Sebastian Calota inca mai asteapta un raspuns. Acum Ion Basgan este unul dintre sefii Masoneriei Romane, mare om de afaceri si liberal de frunte. Sa fie acesta motivul pentru care nu se face lumina in acest caz?
Andreea Pora

De la inginerul Ion Basgan la “sursa Teodorescu Ion”

Totul a pornit de la niste fotografii facute in Germania, in care inginerul Sebastian Calota a fost surprins tinindu-se cu miinile de cap. Scena se petrecea in 1973 pe aeroportul din Koln, iar fotografia a fost facuta de “transfugul Dragotescu”. Iar cind te tii cu miinile de cap inainte de a te sui in avionul care trebuie sa te duca in tara, evident, nu poti exclama decit “ah, iar trebuie sa ma intorc in raiul comunist”. Asa a fost informata Securitatea, pentru ca pozele, impreuna cu o turnatorie, aici au ajuns. Pe masa unui ofiter care a dat dispozitie sa se deschida un dosar de urmarire informativa. Care, cum altfel, a fost botezat “Calatorul”.
Securitatea a trecut la treaba si in jurul lui Sebastian Calota a inceput cu migala sa se teasa reteaua informativa. S-a trecut la racolarea ing. Basgan Ion, expert tehnic in cadrul Intreprinderii de Transport Auto Bucuresti. Iata ce se spune in Raportul din 3.08.1974, intocmit de mr. Pop Octavian: “La data de 25 iulie 1974, am contactat pe ing. Basgan Ion, luat in studiu in vederea recrutarii ca informator. Aducind vorba despre ing. Calota Sebastian, director tehnic la ITA Bucuresti, acesta mi-a spus ca a aflat de la ing. Costache, seful Autobazei nr. 3 Calatori, faptul ca in luna iulie 1973, cind ambii erau plecati in RFG, ing. Calota Sebastian a parasit hotelul unde erau cazati si a plecat singur in oras. Ing. Costache banuieste ca ing. Calota ar fi mers in vizita la transfugul Dragotescu, de profesie medic...”. Informatii interesante, dar insuficiente. Asa ca are loc o alta intilnire, mentionata intr-un Raport privind discutiile purtate cu ing. B.I. la intilnirea din data de 8.08.1974, care a avut loc la domiciliul candidatulu. Desi Securitatea era interesata de tot ce misca in respectiva intreprindere si cerea date si despre altii, candidatul este tras de limba in principal despre Calota, caruia intre timp i se retrasese dreptul a mai pleca in strainatate si se punea chiar problema de a fi inlaturat din functie.
“Cerindu-i-se amanunte in legatura cu modul de viata al ing. Calota Ion, la relatiile dintre acesta si sotie, candidatul a spus ca nu a fost decit o singura data la ing. Calota in casa, anul trecut, dar are impresia ca acestuia ii e oarecum teama de sotie?, dupa care urmeaza o serie de amanunte despre cei doi, pe care din decenta le trecem sub tacere. Urmatoarea intilnire cu candidatul este fixata pe 15 august. Ea are loc la data stabilita, dar acum candidatul are numele conspirativ Teodorescu Ion, discutia axindu-se pe chestiuni legate de serviciu. Asa cum reiese din urmatorul raport, din 31 august, informatorul Teodorescu Ion a primit instructiuni despre ce trebuie sa discute cu Calota, mai exact daca s-a intilnit cu Dragotescu, care intre timp venise in vizita in tara. Ing. Calota i-a spus ca este necajit ca i s-a facut din nou reclamatie ca s-a intilnit cu Dragotescu. Intrebindu-l cum s-au petrecut lucrurile, sus-numitul i-a spus informatorului ca dr. Dragotescu a fost de doua ori cu masina la reparat la SIRA....
Intr-un ultim raport datat ianuarie 1975, informatorul este intrebat daca a rezolvat sarcinile date anterior in legatura cu Calota. Le-a rezolvat si nu prea, pentru ca inginerul fusese ocupat cu reorganizarea intreprinderii si cu o cercetare inceputa de procuratura. Cel putin asa sustine Teodorescu Ion: Calota Sebastian a fost invitat la Procuratura Generala si cercetat sub invinuirea de a fi intentionat sa ramina si el in strainatate ori pentru omisiune de denunt. Ceva mai precauta in cazul lui Calota, care era membru de partid si detinea o functie de conducere la ITA, Securitatea verifica spusele lui Teodorescu Ion si constata ca erau o dezinformare crasa.
Ion Basgan este fiul inventatorului cu acelasi nume. Face parte din Marea Loja Masonica Nationala, condusa de Eugen Ovidiu Chirovici, fiind membru in Marele Consiliu. A fost unul dintre contracandidatii lui Chirovici pentru functia de Mare Maestru, beneficiind de cea mai mare sustinere financiara. In legislatura 1992-1996 a fost deputat din partea PNL Campeanu, iar dupa fuziunea dintre acest partid si PNL a devenit membru in Biroul Executiv Central. Basgan afirma ca a fost verificat de CNSAS la alegerile din 2000 si a fost gasit curat. Intrebind insa la CNSAS, am aflat cu surprindere ca lucrurile nu stau deloc asa, iar Basgan nu a fost verificat din simplul motiv ca PNL- Campeanu nu a trimis in timp util listele de candidati. Prosper om de afaceri, Ion Basgan este actionar majoritar la firma Double T Turism Transport din Bucuresti, la care detine 45a din actiuni. Este masonul din Marea Loja Nationala cu cea mai mare avere.

Sebastian Calota: Nu vreau decit sa stiu de ce mi-a distrus viata

In 2001, Sebastian Calota a fost chemat la CNSAS sa-si vada dosarul intocmit de fosta Securitate. Cind a deschis dosarul de obiectiv Calatorul, s-a albit la fata. Tinara care statea cu mine in sala de lectura a crezut ca mi s-a facut rau. Nu puteam sa spun decit apa, apa. Ma uitam si nu-mi venea sa cred. Basgan asta a turnat toate minciunile de pe lume despre mine?. Calota nu are nici cea mai mica indoiala ca ing. Basgan Ion, luat in studiu pentru recrutare in iulie 1974, este unul si acelasi cu informatorul Teodorescu Ion. Mai ales ca unele din lucrurile relatate in rapoartele ofiterului de securitate nu le putea cunoaste decit Basgan, pe care l-a apucat cam in acea perioada o dragoste subita fata de Calota. Ma trezeam cu el la mine in birou, uneori asteptindu-ma acolo toata ziua. Cind am primit invitatia din partea firmei Almex de a merge in Suedia, pentru a vedea niste aparate de taxare, el a fost singurul care a vazu-t-o, fiind la mine in birou. Nimeni altcineva nu a stiut de ea pentru ca eu, cunoscind incurcaturile pe care le aveam cu Securitatea, am rupt imediat invitatia. Sebastian Calota afirma ca delatiunile lui Basgan i-au ruinat viata. Luat la ochi de Securitate, in 1984 i se insceneaza un dosar penal.
Intr-o dimineata au venit la mine niste ofiteri de la Militia Economica si m-au ridicat. Timp de trei zile, in ancheta nu eram intrebat decit ce am vorbit cu Dragotescu in Germania, de unde il cunosc si daca voiam si eu sa fug din tara. Dupa care, vazind ca nu am ce sa spun, mi-au facut dosar penal pentru luare de mita pe baza de martori denuntatori. Adica au fost adusi cinci martori, toti sefi de compartiment din Autobaza de Calatori, care au fost pusi sa scrie ca mi-au dat mita produse alimentare, carne, oua, vin. Nu a existat nici o alta proba in afara acestor declaratii. Nu au fost confruntari si nici vreun flagrant. Calota a fost condamnat la sase ani de inchisoare, din care a facut trei. Intre timp, sotia m-a parasit, securistii spunindu-i despre mine tot felul minciuni, ca sint incurcat cu altele, ca am un copil din flori. Viata mi-a fost distrusa.
Dupa ce si-a vazut dosarul de urmarire, Calota nu a avut decit un singur gind: sa afle de la Basgan de ce l-a turnat. Nu voiam decit sa-l intreb, bai nenorocitule, de ce mi-ai stricat viata??. A avut doua intilniri cu Basgan, in care acesta nu numai ca nu a recunoscut nimic, dar l-a acuzat ca umbla cu facaturi.


Cine il acopera pe Ion Basgan?

De trei ani, Calota asteapta un raspuns clar de la CNSAS

Pentru ca avea certitudinea asupra identitatii informatorului, Calota a cerut CNSAS deconspirarea acestuia. Prima oara, pe 12 iunie 2001. Asteptarea a durat peste un an, iar in raspunsul primit de la CNSAS se precizeaza ca nu s-a putut ajunge la nici o concluzie din cauza faptului ca datele sint incomplete, iar arhiva nu este in posesia noastra. Asta inseamna, de fapt, ca SRI nu trimisese eventualul dosar de retea al informatorului Teodorescu Ion. Mai trece un an. Ajuns la exasperare, in decembrie 2003, Calota face o noua cerere prin care solicita CNSAS sa verifice daca Basgan a facut sau nu politie politica.
Colegiul l-a audiat pe Basgan in data de 12 februarie 2004.
Nu s-a ajuns la vreo concluzie. Nici nu ar fi avut cum, pentru ca SRI nu a trimis CNSAS nici un fel de documente suplimentare. Adica in continuare nu a furnizat dosarul de retea al infomatorului cu nume de cod Teodorescu Ion. Care, asa cum arata documentele din dosarul Calota, trebuie sa existe pe undeva, prin sertarele si arhivele SRI. Dar ce motiv ar avea SRI sa faca lumina in acest caz. Basgan nu-i fitecine, este unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri, este in conducerea PNL. Se afla in fruntea Masoneriei romane, care mai nou a devenit atit de draga puterii pesediste, Marea Loja Nationala fiind declarata obiectiv de interes public. Deci si Basgan. Iar raspunsul asteptat de Calota intra, probabil, la categoriile secrete de stat si interes national. Exista alta explicatie? Daca da, ing. Calota arde de nerabdare s-o auda.

Ion Basgan: Nu stiu nimic, totul e o facatura

Basgan sustine ca asupra lui au existat trei tentative de racolare, in 1961, 1970 si 1986, toate refuzate. Cea din 1986 a fost mai groasa, au simulat o ancheta penala de trafic de influenta si m-au dus la Politia Capitalei, la etajul doi, unde m-au tinut de dimineata pina seara legat de calorifer, mi-au spus sa vorbesc acasa, sa-mi aduca hainele, ca ma aresteaza. Imi cereau sa devin informatorul lor, acesta era singurul lor mobil. Am refuzat categoric. Basgan insista asupra celei de-a treia tentative de racolare pentru a demonstra ca cea din 1974 nu exista. Mai exact, spune Basgan, daca ar fi fost deja racolat ca informator in 1974, cum par sa ateste documentele din dosarul lui Calota, ce rost ar mai fi avut racolarea din 1986. Logic nu ar mai fi avut, desi practica Securitatii sfida de multe ori logica. Cu conditia ca racolarea din 1986 chiar sa fi avut loc. Cum nu stim, iar de verificat numai SRI poate sti unde, nu ramine decit cuvintul lui Basgan. Citind documentele, Basgan spune ca habar n-are despre cele relatate acolo. Bazaconii, maiorul Pop nu a fost niciodata la mine acasa, totul e ireal, nu stiu nimic despre deplasarea lui Costachescu in RFG, nu-mi spunea el mie treburile astea, ca ala a facut, a dres. Pe de o parte, nu stie nimic, iar pe de alta, Basgan neaga insasi autenticitatea documentelor din dosarul lui Calota, desi acestea provin din arhiva CNSAS. Niste facaturi, ce, parca eu nu pot sa fac niste chestii din astea, sa arunc in gura cuiva tot felul de... doar stiti ca asta era metoda. In plus, facaturile nu au nici o legatura cu persoana lui. Deci rapoartele ofiterilor sint mincinoase cap-coada. Indoielile sau chiar intrebarile sint interzise, iar cind ele totusi apar, Basgan devine nervos.

•Afacerile masonului Cristian Boureanu

Afacerile deputatului PLD Cristian Boureanu au suscitat in ultima vreme un interes maxim, intrucat o serie din societatile sale comerciale, la care este asociat sau actionar, au aparut pe lista de datornici catre bugetul de stat, care se publica regulat pe site-ul Ministerului Finantelor. Una dintre firme, aflata azi in faliment, a fost, pana acum cateva luni, partenera de afaceri cu Grupul rusesc de cazinouri Ritzio. Sarcina lui Boureanu era de a asigura mancarea si bautura oaspetilor cazinourilor.

Acuzatiile lui Ciuvica

Liderul Grupului de Investigatii Politice, Mugur Ciuvica, l-a acuzat public pe tanarul deputat platformist (fost PNL) ca firmele sale, de la care acesta incasa an de an dividende, aveau datorii de peste 4,2 miliarde lei vechi.

Datorii acumulate incepand cu ianuarie 2005, dupa ce Boureanu a devenit deputat. Replica lui Boureanu la aceste acuze a fost abila, in sensul ca, dupa un perdaf politicianist la adresa lui Ciuvica, a ocolit sa mentioneze existenta datoriilor la care se facea referire, enumerand in schimb doar sumele pe care firmele deputatului le-ar fi avut de incasat de la stat, cu titlu de TVA. Boureanu a recunoscut in scris doar datoriile a doua din firmele sale: BS Distribution SRL si BAR OPERATOR SRL, ambele aflate in procedura de faliment de la inceputul lui 2007. Cert este - iar ZIUA detine documentul - ca indiferent daca avea vreun leu de incasat de la stat, cu titlu de TVA, pe lista datornicilor de la data de 31 decembrie 2006 a Ministerului Finantelor, cateva din firmele lui Boureanu figurau la loc de cinste, cu mentiunea ca se afla ori in executare silita, ori in procedura de instiintare de plata.

Exemplificam in acest sens doar SC Altipo Construct SA, care aparea cu obligatii catre bugetul de stat in cuantum de 131.768 RON, cu mentiunea "s-a inceput procedura de executare silita", dar si SC Topanel SRL, care aparea cu datorii care stat de 321.722 RON pentru care "s-a transmis instiintare de plata".

In cardasie cu interlopii rusi

Afacerile lui Boureanu au cunoscut insa si momente mai bune.
Unul din cele mai mari parteneriate din istoria sa de om de afaceri a fost perfectat in luna octombrie 2005, cand firma sa SC BAR OPERATOR SRL (in care Boureanu avea 20%, restul partilor sociale fiinde detinute de rude ale sale) a semnat un contract de prestari servicii cu firma RITZIO BU SRL, infiintata la Bucuresti in februarie 2005. Un SRL ai carui asociati sunt doua firme off-shore din Cipru: Ritzio Entertainment Group limited si Ritzio CIS Limited, administrat de un anume A. Ginsburg, nascut la Moscova in 1967.

Diferite surse, unele oficiale, spun ca in spatele grupului Ritzio, creat in 2002, se afla multi-miliardarii rusi Oleg Boiko (om de casa al ex-presedintelui Boris Eltin) si Boris Belotserkovsky, care detineau la un moment dat 10% din industria de jocuri de noroc a Rusiei, evaluata la sute de sali de jocuri si nu mai putin de 35.000 de slot machines.

Grupul Ritzio, care opereaza in Rusia, Ucraina, Kazahstan, Tarile Baltice si, mai nou, in Romania (unde are 22 de cluburi si cazinouri), a intrat in vizorul Kremlinului, dupa ce presedintele Vladimir Putin a cerut o lege dura care sa reduca si chiar sa scoata cazinourile din Moscova si marile orase ale Rusiei. Afacerile acestui grup, estimate la sute de milioane de euro, au fost nevoite sa se mute in mare parte in afara tarii de origine, unde grupul era asimilat in anumite cercuri cu mafia rusa. In 2006, grupul rus a invadat brusc America Latina, in state precum Bolivia, Peru si Mexic. Alte surse sustin ca miliardarul Oleg Boiko ar fi spalat banii unor carteluri sud-americane.




Boureanu a iesit din datorii

Afectat de acuzele publice ce i s-au adus pentru datoriile inregistrate de firmele sale, Boureanu ne-a pus la dispozitie un tabel cu noua dintre firmele sale (CVS Constructii si Investitii Imobiliare SRL, Altipo Construct SA, Altipo SRL, CS Line Management, Topanel Holding SRL, Knock Out Door Media SRL, Ramplast Distributie Profile SRL, Topanel SRL si Mega Trans Logistic SRL), din care reiese ca soldul acestora la finele lunii iunie 2007 este "0". Pentru ultimele doua firme, ni s-au pus la dispozitie si copii ale certificatelor de atestare fiscala emise de Administratia Financiara. Parlamentarul a specificat ca datoriile firmelor sale din trecut ar fi fost simple "datorii curente la stat, generate de activitatea normala a acestora".

Barurile din cazinouri

Cristian Boureanu a sperat probabil ca va da marea lovitura cand s-a intovarasit cu rusii de la Ritzio, judecand dupa cifrele lor de afaceri.

SC BAR OPERATOR SRL a fost infiintata la 30 septembrie 2005, special pentru asocierea cu rusii de la Ritzio, cu care in octombrie 2005 s-a semnat un contract de prestari servicii, prin care firma lui Boureanu se angaja sa serveasca mancaruri si bauturi in interiorul casinourilor Ritzio. In paralel s-au incheiat si o serie de contracte de subinchiriere, prin care firma lui Boureanu primea in fiecare cazino un spatiu intre 6 si 9 m.p. in care sa-si desfasoare activitatile de bar. Astfel, firma parlamentarului a desfasurat activitati de catering servind sandwichuri, alune, seminte, chipsuri, dar si icre negre si bauturi fine amatorilor de jocuri de noroc. Un an de zile, afacerea a mers ca pe roate (rusii asigurau o clientela constanta si cu dare de mana pentru barurile deputatului), iar BAR OPERATOR SRL a ajuns sa detina nu mai putin de 14 baruri in cazinourile rusilor deschise atat in Bucuresti, cat si in alte mari orase din Romania. In Bucuresti, locatiile barurilor lui Boureanu erau pe sos. Pantelimon nr. 40A, sos. Stefan Cel Mare nr. 12, Calea Mosilor nr. 294, b-dul Lacul Tei nr. 75 etc.

Surprinzator, insa, la finele lui 2006 - inceputul lui 2007, afacerea a inceput sa scartaie, iar SC BAR OPERATOR SRL a acumulat datorii de peste 100.000 RON, fiind somata de furnizori sa plateasca marfa facturata. Firma lui Boureanu a intrat in procedura de faliment si a trebuit sa-si concedieze toti angajatii, desi aparent a derulat un comert cu plata pe loc.

Tepuit cu un miliard

Contactat pe tema asocierii sale cu cazinourile rusilor, dar si pe tema datoriilor firmelor sale, Cristian Boureanu ne-a oferit varianta sa proprie.

Deputatul sustine din capul locului ca el nu stie nimic despre rusi sau despre imaginea acestora din Rusia, ca nu-l cunoaste personal pe nici unul, deoarece, "potrivit legislatiei in vigoare, calitatea de deputat nu-mi permite implicarea in organizarea si administrarea societatilor comerciale". Boureanu a adaugat ca de afacerea cu rusii s-ar fi ocupat exclusiv administratorul sau, care "el a venit cu ideea infiintarii acestei firme" si "a luat decizia de a incheia contractul cu societatea Ritzio BU SRL". Ca relatia cu Ritzio a incetat in februarie 2007 "ca urmare a intarzierilor la plata ale Ritzio BU (...) astfel, neplata sumei de 1.902.284.800 ROL a creat dificultati financiare societatii Bar Operator, care a intrat in incapacitate de plata. S-a incercat solutionarea amiabila a litigiului cu Ritzio BU SRL si intrucat aceasta nu a fost posibila, administratorul societatii Bar Operator a luat decizia de a inainta dosarul pentru recuperarea debitului (...) firma deja functionand in regim de avarie, am fost nevoiti sa tinem timp de patru luni toti angajatii din fonduri ale asociatilor (...) totalul imprumuturilor de la asociati catre Bar Operator este de 1.161.820.000 ROL, bani din care au fost achitate salariile si taxele salariale ale celor circa 45 de angajati". Deputatul Cristian Boureanu ne-a precizat, in scris, ca in mai 2007 debitul ar fi fost recuperat partial, iar telefonic ne-a confirmat ca, desi nu doreste sa se puna rau cu cei de la Ritzio, acestia l-au lasat cu o gaura de aproximativ un miliard de lei vechi.

Huzur langa Pelinel

Junele deputat platformist a devenit cunoscut opiniei publice nu atat prin ideile sale politice, cat prin viata de huzur pe care o afiseaza ostentativ in publicatiile de tip tabloid. Participant la fel de fel de evenimente mondene, frecvent, Boureanu este ilustrat, ca la comanda, in diferite ipostaze, facandu-se vorbire mai cu seama de excursiile pe care si le ofera regulat in destinatii exotice precum Caraibe ori despre achizitiile sale de lux (masini, motociclete). Apogeul mediatizarii sale a fost atins in aceasta vara, dupa fastuoasa sa nunta generata de casatoria cu supermodelul Valentina Pelinel. Nunta lui Boureanu a fost pe potriva luxului afisat de parlamentar si a fost onorata, surprinzator, de presedintele Traian Basescu (care a venit cu sotia si fiicele sale) si a liderului Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan.

Ascensiunea lui Boureanu

Tanar politician si om de afaceri, deputatul Cristian Boureanu a cunoscut ascensiunea politica in PNL, partid in care a intrat in 1995, la varsta de 23 de ani. A fost secretar general al Tineretului National Liberal (1998-2000) si presedinte al aceleiasi organizatii (2000-2002). In 2001 devine membru al Biroului Permanent Central al PNL, functie in care este reales la Congresul din februarie 2005, la doua luni dupa ce intrase in Parlament pe listele Aliantei D.A. Intra in conflict de idei cu seful partidului, premierul Tariceanu, pe fondul disputei acestuia cu presedintele Basescu si, la sfarsitul anului 2005, este cadorisit cu statutul de membru suspendat al PNL. In 2006 pune bazele Partidului Liberal Democrat, impreuna cu alti lideri exclusi din PNL si este ales membru in Biroul Executiv Provizoriu al liberal-democratilor.

In Camera Deputatilor, Crtistian Boureanu este membru al Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor si al Comisiei Parlamentului Romaniei pentru Integrare Europeana. Boureanu mai are o carte de vizita si in zona afacerilor, fiind investitor privat in companii care acopera segmente de piata diverse precum media, constructii, consultanta economica.

Top-modelul Valentina Pelinel este a doua infatisare a lui Boureanu la ofiterul starii civile, intrucat prima casatorie s-a terminat prost. Tanarul politician a divortat de prima consoarta, dupa ce acesta a fugit in lume tocmai cu nasul de cununie, Sebastian Vladescu, acum secretar de stat in Ministerul Finantelor.

In barca lui Basescu

Spunem ca prezenta presedintelui Basescu la nunta lui Boureanu a fost surprinzatoare, deoarece nu mai departe de anul 2003, Basescu si Boureanu (azi strans uniti in politica si simtiri) se injurau reciproc in public. Basescu il gratula pe Boureanu cu expresiile: "Si la PNL sunt oameni care, uneori, au excese in consum de alcool... e pacat sa fie absorbite de alcool cand vorbesc in public", in vreme ce parlamentarul riposta pe masura: "Basescu se comporta in ultima vreme ca un urs incoltit de haite de lupi, ca sa nu zic ca un maidanez fugarit de hingherii PSD-ului si nu mai distinge intre prieteni si inamicii politici". De cand Boureanu a sarit din tabara PNL-istilor, in cea a platformistilor fideli lui Basescu, relatiile acestuia cu seful statului au devenit extrem de cordiale.

Junele Boureanu vrea sa preia fraiele liberal-democratilor

Cristian Boureanu isi pregateste terenul pentru a prelua sefia liberal democratilor, daca Theodor Stolojan va renunta la aceasta functie pentru a deveni premier. Contracandidatii sai pentru cea mai importanta functie in partid ar fi presedintele executiv Gheorghe Flutur si presedintele Consiliului Reprezentantilor Nationali, Valeriu Stoica. Un prim pas in aceasta directie ar fi preluarea celei mai importante filiale a partidului, cea din Bucuresti, la alegerile ce se anunta sa fie organizate in luna septembrie.

Filiala PLD Bucuresti este condusa in acest moment de Victor Tartacuta, care ocupa functia de secretar zonal. Conform unor surse din partid, Biroul Executiv de astazi sau Delegatia Permanenta de vineri va lua o decizie prin care Cristian Boureanu va fi desemnat sa se ocupe de filiala. Tartacuta si simpatizantul PLD, primarul Cristian Poteras, nu sunt straini de aceasta schimbare de lider la filiala centrala a partidului, ei fiind sustinatori ai tanarului politician.

Practic, Cristian Boureanu va fi in postura de a organiza alegerile din septembrie, care ar trebui sa confirme instalarea sa oficiala in aceasta functie. Sursele citate ne-au precizat si ca Boureanu ar intentiona sa-si anunte, in viitorul apropiat, candidatura la Primaria Bucurestilor.

Pasul doi

Mutarea decisiva spre varful partidului va putea fi facuta de Cristian Boureanu daca scaunul lui Theodor Stolojan va deveni vacant. Situatia poate deveni favorabila pentru Boureanu, in conditiile in care din ce in ce mai multe voci il anunta pe Stolojan in fruntea unui viitor guvern, format alaturi de democrati, sau in conditiile in care acesta ar opta pentru reintoarcerea la Cotroceni. Din postura de presedinte al organizatiei Bucuresti, beneficiar al unei bune imagini publice si vazut ca reprezentant al noului val de politicieni, Cristian Boureanu se anunta un candidat viabil si puternic pentru aceasta functie.

In interiorul liberal-democratilor, lupta se anunta interesanta pentru ca cel mai important contracandidat al lui Boureanu este Valeriu Stoica. El ar vrea sa isi pastreze statutul detinut in cadrul partidului si, probabil, nu ar accepta un sef precum Cristian Boureanu.


Boureanu a dat semnalul revoltei in PNL

Cristian Boureanu a fost cel care, in noiembrie 2005, a dat semnalul revoltei in PNL si l-a acuzat pe Tariceanu si apropiatii sai ca negociaza o colaborare cu PSD. Acuzele sale facute in cadrul unei intalniri a PNL Bucuresti a nemultumit conducerea centrala, care automat l-a trimis un an pe tusa, prin suspendarea sa din partid. Gestul sau a reprezentat in acel moment semnul clar al ruperii liberalilor. Pentru ca a continuat seria de atacuri extrem de dure la adresa lui Tariceanu si a grupului din jurul acestuia, Cristian Boureanu a fost exclus din PNL in octombrie 2006.

Conform unui sondaj realizat de BCS in perioada 22-30 iunie 2007, Cristian Boureanu a fost desemnat cel mai frumos politician, iar notorietatea sa este una ridicata in toate sondajele realizate in ultimul an. Cristian Boureanu este de asemenea cel mai bine reprezentat parlamentar liberal democrat, avand deschise in judetul Arges noua cabinete parlamentare.

Buzaianu, strategul campaniei electorale din 2000 a PNL

Bogdan Buzaianu, "baiatul destept" al energiei, a organizat campania electorala a PNL pentru alegerile locale in fieful lui Dinu Patriciu si in alte judete. Dezvaluirile despre „Jaful din energie” continua cu prezentarea unei harti a relatiilor „celui mai destept baiat”, rasfatatul contractelor de miliarde de euro incheiate cu statul.
Potrivit investigatiilor EVZ, campania electorala a PNL pentru alegerile locale din 2000 a fost organizata de firma B&C Consulting a lui Bogdan Buzaianu, omul din spatele Energy Holding, si a lui Corneliu Visoianu, mare-maestru mason in Marea Loja a Romaniei.
Cel care a introdus firma B&C Consulting in sanul liberalilor a fost vicepresedintele partidului de la acea vreme si presedintele de astazi al PNL, Calin Popescu-Tariceanu.
Buzaianu si Visoianu au fost strategii campaniei electorale la alegerile locale in judetul Prahova, fieful lui Dinu Patriciu, bunul prieten al actualului premier. Tariceanu si Patriciu au incercat sa impuna firma pentru campania electorala la nivel national.
Pentru ca nu au reusit, firma lui Buzaianu si Visoianu a ticluit strategiile politice ale liberalilor din cateva judete, printre care si Neamt.

„Prin noi insine!”

Cum a reusit B&C Consulting, o obscura companie, sa prinda un contract atat de important? Calin Popescu-Tariceanu ar fi propus sefilor partidului implicarea firmei lui Buzaianu&Visoianu in campania electorala la nivel national din 2000.
Dupa mai multe discutii in interiorul partidului, nu s-a luat decizia asteptata de B&C Consulting. Astfel, firma lui Buzaianu si a lui Visoianu a fost nevoita sa se multumeasca cu alegerile locale din cateva judete.
Fostul presedinte al Partidului National Liberal in anul 2000, Valeriu Stoica, si-a amintit de Buzaianu, Visoianu si firma B&C Consulting. „Da, B&C Consulting a facut campania electorala pentru filiala Prahova a Partidului National Liberal”, ne-a declarat Stoica.
Surse apropiate conducerii liberale de la acea vreme ne-au declarat ca Visoianu s-a bucurat si de sustinerea lui Dinu Patriciu, seful liberalilor din Prahova. Potrivit acelorasi surse, Visoianu este un apropiat al lui Dinu Patriciu, cu care a colaborat o buna bucata de vreme la Institutul de Studii Liberale, infiintat si finantat de patronul Rompetrol.

Teodor Stolojan il cunoaste si el pe Visoianu, membru PNL de altfel, chiar daca nu stie despre implicarea acestuia in campania electorala din 2000.
„Nu stiu amanunte despre campania facuta de B&C Consulting pentru ca eu abia venisem in partid in 2000. Imi amintesc ca acest domn Visoianu a venit la mine si mi-a propus sa intru intr-o loja masonica. I-am zis sa ma lase in pace cu prostiile!”, ne-a mai spus Stolojan.

Legaturi sudate

Mai multi tineri liberali, acum ajunsi in posturi caldute in administratia centrala, ne-au declarat sub protectia anonimatului ca au lucrat in 2000 pentru B&C Consulting la organizarea campaniei electorale a PNL. Pe cand erau studenti, acestia au lucrat pentru firma lui Buzaianu&Visoianu la recomandarea unui profesor de la Facultatea de Stiinte Politice.
Corneliu Visoianu a fost numit in 2006 general manager la Energy Consult Romania, o alta firma marca Buzaianu. Visoianu ne-a spus in scris ca „intelege” preocuparea EVZ pentru subiect, dar a refuzat sa ne dea raspunsuri, invocand faptul ca este plecat din tara: „Putem sa reluam aceasta tatonare, peste aproximativ doua saptamani”.
Punctul de vedere al lui Bogdan Buzaianu nu poate fi prezentat deoarece acesta refuza sa discute cu EVZ.

Atacul lui Stoica

Calin Popescu-Tariceanu a raspuns intrebarilor EVZ, precizand fara echivoc prin purtatorul de cuvant ca „nu, nu a recomandat firma B&C Consulting pentru organizarea campaniei electorale a PNL pentru alegerile locale si parlamentare din 2000. Deciziile privind campania electorala au apartinut domnului Valeriu Stoica, seful campaniei electorale”.
Despre Corneliu Visoianu, Tariceanu stie ca „nu mai este de mult membru al PNL, si, din informatiile noastre, este posibil ca domnul Visoianu sa se fi inscris in PSD”.
Data fiind apartenenta mai multor membri PNL la loja masonica a lui Buzaianu, premierul Tariceanu a raspuns EVZ ca „nu este membru al Marii Loje a Romaniei”.

Valeriu Stoica a raspuns extrem de dur afirmatiilor facute de fostul sau coleg de partid: „O nerusinare! Domnul Tariceanu minte cum respira!”.
Stoica sustine si alte lucruri, de-a dreptul surprinzatoare: „Firma B&C Consulting, adica domnul Visoianu, a lucrat pentru PNL Prahova, iar domnul Tariceanu mi-a sugerat sa lucram cu ei la nivel national. Asadar, eu nu am semnat niciun contract cu B&C Consulting. Pe domnul Visoianu mi l-a recomandat domnul Tariceanu. In 2000, la alegeri, am vorbit de aceasta firma.
Sa ne spuna domnul Tariceanu daca nu domnul Visoianu a facut si PR-ul la Petrom in 1997, cand el era ministru”.
Stoica a continaut tirul de acuzatii: „Tariceanu minte din nou, asa cum m-a mintit in particular de nenumarate ori. Au fost cazuri in care azi vorbeam cu dumnealui ceva, iar a doua zi, in public, spunea altceva decat ce ne-am inteles”.



•Loja privata- Politica, energie si masonerie

Buzaianu si Visoianu sunt masoni si si-au infiintat propria lor loja in 2003, in care si-au distribuit cele mai importante pozitii de conducere. Bogdan Buzaianu este pro-mare mason in Marea Loja a Romaniei, condusa de marele-maestru Corneliu Visoianu.
Marea Loja Nationala a Romaniei este o loja masonica disidenta, constituita in 2003, cu multi dintre „fratii” migrati la alte organizatii masonice, conduse de Eugen Ovidiu Chirovici si de Costel Iancu.
Sediul Marii Loje a Romaniei este in strada Edgar Quinet, numarul 7. La aceeasi adresa s-a aflat vechiul sediu al firmei Energy Holding, pana cand aceasta s-a extins foarte mult si s-a mutat intr-un adevarat palat, pe strada Paris, la numarul 24. Tot pe strada Edgar Quinet, numarul 7, figureaza si Fundatia Culturala Delta, al carei presedinte este tot Visoianu.
Marele-maestru Corneliu Visoianu a semnat un pact de concordat, ceea ce inseamna o prietenie masonica, cu Loja Alpina din Elvetia, tara de adoptie a lui Buzaianu.
In Marea Loja a Romaniei mai este membru si Radu Boroianu, nasul de cununie al lui Calin Popescu-Tariceanu. Buzaianu si Boroianu au fost parteneri de afaceri in compania elvetiana B&C Consulting. Boroianu a facut lobby, potrivit fostului sef al Renel, Aurelian Leca, ca lui VA Tech, compania reprezentata de Bogdan Buzaianu, sa i se atribuie contractul de retehnologizare al Portilor de Fier 1.

Avocatul Doru Bostina, un apropiat al lui Buzaianu, alaturi de care a infiintat in 2000 Energy Holding, este si el membru al Marii Loje a Romaniei.

Cunostinte si relatii
Portile de Fier - ca intre frati

Calin Popescu-Tariceanu se cunoaste cu Bogdan Buzaianu inca din 1997. Atunci, Tariceanu a avizat hotararea de guvern prin care VA Tech, compania reprezentata de Buzaianu, a primit fara licitatie retehnologizarea Portilor de Fier 1.
Atribuirea contractului este anchetata acum de procurori pentru ca Hidroelectrica a platit peste 200 de milioane de euro, dar turbinele functioneaza la fel ca inainte de modernizare.

•Cum a spart Onisoru o loja masonica

Gheorghe Onisoru, pe vremea cind mai era inca sef la CNSAS, a vrut, din senin, sa fie mason. A batut la poarta Templului, cum se spune in limbajul discret al fratiei masonice. „Din curiozitate. Dar am renuntat”, se explica fostul trezorier al secretelor din dosarele Securitatii, parca mirat ca am aflat despre discreta lui incercare. Lumea masonica are alta versiune despre esecul admiterii lui Gheorghe Onisoru in loja „Europa Unita”.

O sursa careia ii pastram anonimatul ne-a declarat ca in spatele acestei initieri de urgenta, care urma sa sara etapele premergatoare, s-au aflat doua personaje cu functii cheie in masonerie: Ion Bazgan si Eugen Ovidiu Chirovici. Intentia tandemului Bazgan-Chirovici de a forta intrarea rapida a lui Onisoru in masonerie s-ar fi lovit de opozitia unora dintre membrii lojei, iar seful CNSAS nu a putut „primi lumina”. Bazgan ar fi rupt loja „indisciplinata” si, impreuna cu alti 22 de frati, a pus bazele altei loji. Sursa noastra sustine ca aceasta loja l-ar fi initiat, totusi, pe Onisoru cu mare discretie si bucurie, dar cei implicati direct dezmint categoric informatia. Era atit de pretios Onisoru pentru masonerie incit sefii ei nu s-au sfiit sa incalce vechi cutume masonice? Sau masoneria are de ascuns niste secrete, stiute de Onisoru, caruia, fratii au decis sa-i cumpere tacerea, in acest mod? „Prezent” a aflat ca, in urma cu un an, Ion Bazgan, vechi si important parlamentar PNL, dar si inalt „demnitar” masonic – presedinte al Curtii Superioare de Justitie Masonica – ar fi incercat sa-l initieze, in procedura de urgenta, pe Gheorghe Onisoru, presedinte al CNSAS, in loja din care facea parte, „Europa Unita”. Pentru acest lucru, adica pentru ca Onisoru sa poata trece de etapa premergatoare initierii – fapt care contravine cutumelor masonice – Bazgan ar fi obtinut o dispensa de la Eugen Ovidiu Chirovici, seful Marii Loji Nationale Romåne (MLNR). Conform informatiilor detinute si verificate de „Prezent”, incercarea lui Ion Bazgan s-ar fi lovit insa de opozitia ferma a unora dintre colegii de loja ai lui Bazgan. Cum regulamentele masonice prevad ca initierea unui profan sa nu poata fi decisa decit in unanimitate de voturi, Bazgan s-a trezit intr-un real impas. Pus in fata refuzului fratilor din loja, venerabilul mason n-a stat prea mult pe ginduri: a rupt efectiv loja si a plecat, impreuna cu alti 22 de frati, cladind o alta loja. Gurile rele spun ca aceasta era special creata spre a-l primi cu discretia cuvenita pe Onisoru. Ion Bazgan nu recunoaste acest lucru. El nu spune decit ca a auzit ca Onisoru „a batut la Portile Templului”, dar la alta loja, nu la cea al carui membru era el. Potrivit informatiilor noastre, demnitarii MLNR, dintre care face parte si Bazgan, au analizat cazul in luna mai a anului trecut, dar, in loc sa-i sanctioneze pe protagonisti, si-au dat acordul pentru infiintarea noii loje masonice, al carei mare maestru a fost pentru citeva zile chiar Ion Bazgan. La urma urmei, Bazgan, presedintele Curtii Superioare de Justitie Masonica nici nu avea cum sa se cerceteze si sa se sanctioneze singur, din punct de vedere masonic. Din punct de vedere moral insa, faptul ca Bazgan a avut, in cel putin doua ipostaze, o legatura directa cu Onisoru – ca membru al PNL, partid care l-a sustinut pe Onisoru la sefia CNSAS si ca subiect de dosar, aflat in discu- tia/dezbaterea CNSAS – ar fi trebuit sa-l determine sa nu se implice in sustinerea lui Onisoru pentru intrarea in masonerie.

„AM AUZIT CA ONISORU A BATUT LA POARTA TEMPLULUI, DAR NU ESTE DE-AL NOSTRU” // Am vorbit la telefon atit cu Ion Bazgan, cit si cu Gheorghe Comanescu, doi venerabili masoni. Ambii au spus ca au auzit de incercarea de initiere a lui Onisoru, dar ne-au asigurat ca acesta nu este mason. Am mers si la biroul senatorului si venerabilului mason Bazgan, aflat intr-un bloc vechi, undeva in centrul Bucurestiului. Senatorul ne-a aratat o gramada de documente. Documente provenite de la CNSAS si din investigatii proprii, legate de presupusa colaborare cu fosta Securitate, despre care s-a tot vorbit, si in campania electorala din 2004, dar si relativ recent. Evident, senatorul ne-a aratat si „certificatul de buna purtare”, adeverinta, prin care, pe 5 octombrie 2004, „Colegiul CNSAS a decis ca domnul Bazgan Ion, fiu al lui Ion si Ana, nu a fost agent/colaborator al securitatii ca politie politica”. Sus-numitul document, adeverint a adica, ce poarta numarul de inregistrare 374/11.10.04, a fost semnat de presedintele Colegiului, prof. univ. dr. Gheorghe Onisoru. L-am intrebat daca, intr-o anumita logica, eventuala incercare de sustinere a initierii in masonerie a lui Onisoru, despre care se vorbeste, nu s-ar putea interpreta si ca un fel de rasplata pentru certificatul de buna purtare, pentru OK-ul dat de CNSAS. A evitat raspunsul direct. „Ce sa va spun daca nu pot, pentru ca nu-mi permite statutul, regulamentul nostru? S i nu numai despre Onisoru, pentru ca sint multi care au batut la Poarta Templului, dar nu au fost primiti. El, Onisoru, categoric nu a fost primit”. Relatia lui Bazgan cu Onisoru a intrat, saptamina trecuta, intr-o noua lumina dupa ce senatorul PNL a fost acuzat de un fost coleg ca l-ar fi turnat la Securitate. Miercuri, Ion Bazgan a fost audiat la CNSAS in legatura cu aceste acuzatii. Claudiu Secasiu, noul presedinte al CNSAS, a lasat sa se inteleaga, in emisiunea „100%“ realizata de Robert Turcescu, ca nu este exclus ca dovada de necolaborare cu Securitatea a lui Ion Bazgan sa fie reconsiderata. ONISORU:

„AM VRUT SA DEVIN MASON DIN CURIOZITATE!” // „Am batut la poarta templului, am vrut sa devin mason, pur si simplu din curiozitate. Ca istoric, citisem multe despre rolul masoneriei in istoria moderna a Romåniei si doream sa vad aceste lucruri si din interior. A trebuit sa completez niste formulare. Mi-am dat seama ca lucrurile nu stau chiar asa si am renuntat”, ne-a declarat profesorul Onisoru, sustinind ca este bucuros ca a scapat de „nebunia de la CNSAS”.


•Fratia puterii masonice


Radu Timofte avertiza in Senat, in anul 1997, ca "masoneria are tendinta sa ocupe toate functiile importante in stat din Romania" 4 Devenit director al SRI in anul 2000, Timofte a ajuns, la randul sau, potrivit surselor noastre, unul dintre "frati". Totusi, profetiile lui Timofte s-au adeverit. Intersectata cu Guvernul configurat din umbra de Basescu, masoneria a patruns la varfurile puterii din Romania. Cel mai recent caz este al noului ministrul MApN, Sorin Frunzaverde.

In 1997, senatorul PDSR Radu Timofte, ajuns in 2000 directorul SRI, avertiza: "Masoneria are tendinta sa ocupe toate functiile importante in stat din Romania." Vicepresedintele Comisiei de aparare a Senatului, Radu Timofte, considera ca tendinta masoneriei - din ce in ce mai vizibila - de a acapara toate functiile importante in stat reprezinta un pericol pentru Romania. "Este de remarcat ca atat presedintele Comisiei senatoriale de aparare (Nicolae Alexandru, n.red.) cat si ministrul Apararii, Victor Babiuc, sunt masoni si probabil ca mai sunt multi altii nu doar in Ministerul respectiv, ci si in celelalte. Mi-e teama insa ca acesti asa-zisi "frati" nu urmaresc altceva decat de a pune mana pe tot ceea ce inseamna putere in stat, asa cum au reusit in alte tari. Mi-e teama ca vom ajunge intr-o zi sa fim condusi numai de catre cei care fac parte din astfel de organizatii si atunci s-a dus naibii si identitatea noastra nationala si tot ce inseamna cultura si traditie romaneasca", a afirmat Radu Timofte acum noua ani. Intre timp, potrivit surselor noastre, si Radu Timofte a intrat in fratia mult contestata in 1997.
Pe de alta parte, "profetiile" lui Timofte s-au indeplinit. In prezent, guvernul Tariceanu, configurat din umbra de Basescu, este controlat in proportie de 50% de PD. O alta forta, care se intersecteaza cu Puterea, e masoneria, hulita de unii, admirata de altii. Cert este ca organizatia a obtinut cu sprijinul Guvernului Nastase statutul de utilitate publica, desi, impotriva argumentelor masonice expuse public, Marea Loja ramane invaluita in secret. "Lucrarea masonica" nu este transparenta, iar Marele Maestru Eugen Ovidiu Chirovici a demonstrat acest aspect in cadrul unei emisiuni televizate de data recenta. Rasunsurile date moderatorului emisiunii au fost evazive, generaliste, iar publicul platitor de taxe, inclusiv in beneficiul Marii Loje Nationale a Romaniei, a ramas in ceata totala. Cu toate acestea, un lucru a fost clar, si anume ca masonii romani isi atribuie un rol important in aderarea tarii noastre la NATO, respectiv UE. Nu este totusi o surpriza de proportii, intrucat ambele organizatii sunt internationaliste, cu radacini masonice.

Masonii de la MApN
La fel ca in 1997, si in 2006, Ministerul Apararii Nationale este preluat de PD dupa demisia fortata a liberalului Teodor Atanasiu chiar de Ziua Armatei, in 25 octombrie. Daca Justitia dadea curs plangerii lui Eugen Badalan, Teodor Atanasiu risca sa fie condamnat la ani grei de inchisoare pentru incalcarea sigurantei nationale. Nu numai PNL avea de pierdut, ci si Alianta DA. Politicienii si-au facut jocul, iar acarul Paun a ramas Eugen Badalan, ofiter de cariera, nu civilul cu acelasi nume adus la Siguranta Militara de Atanasiu. Trocul facut de presedintele Basescu in urma cu cateva zile l-a adus pe Sorin Frunzaverde in functia de ministru MApN. Pe langa faptul ca e membru marcant al PD, Frunzaverde (cu origini evreiesti, conform surselor noastre) este mason declarat. Fost membru in Guvernul regimului Constantinescu, Frunzaverde a fost pe rand ministrul Mediului, ministrul Turismului si ministrul MApN. Petre Roman (pedist la origine si fiu de evreu comunist) a fost, de asemenea, un important personaj in guvernarea CDR, fiind presedintele Senatului in perioada 1996-1999, iar din 1999 pana la sfarsitul mandatului Conventiei a ocupat postul de ministru de Externe. Legaturile lui Petre Roman cu "Marele Orient al Frantei" au fost dezvaluite cu documente.
Sorin Frunzaverde a lasat functia de presedinte al CJ Caras-Severin perntru a relua functia pe care a parasit-o la sfarsitul mandatului CDR. Culmea este ca Sorin Frunzaverde era deja ministru MApN (martie 2000) atunci cand s-a negociat si incheiat (iunie 2000) contractul pagubos cu Tofan Grup, afacere cercetata acum de DNA si care a fost cauza demiterii sefului Statului Major General, Eugen Badalan. Din pacate, declaratia de avere a lui Sorin Frunzaverde in calitate de presedinte al CJ Caras-Severin nu mai este disponibila (asta la o zi dupa numirea sa ca ministru MApN). Sorin Frunzaverde este considerat in Caras-Severin un baron local PD, la fel de insemnat ca Viorel Stanca la Salaj.

Traditie la Externe
Presedintele Traian Basecu nu s-a aratat a fi deranjat de faptul ca Frunzaverde apartine masoneriei. De altfel, la randul sau, Traian Basescu este "acuzat" in unele cercuri politice ca ar fi mason cu grad inalt. Fiind un adept infocat al axei Bucuresti- Washington, n-ar fi exclusa aceasta posibilitate, mai ales ca, dupa cum se stie, toti presedintii americani, cu exceptia lui John F. Kennedy, au fost "frati masoni". De altfel, JFK mai raspunde unei exceptii. A fost si singurul presedinte asasinat. Guvernul lui Tariceanu incepe sa fie dominat de PD, uneori chiar prin influenta unor liberali apropiati lui Basescu, asa cum este ministrul de Externe, tanarul Mihai Razvan Ungureanu, un alt mason care a facut declaratia soc a diplomatiei romanesti, spunand ca tara noastra este un stat "aproape federal". Boemul iesean Ungureanu a fost membru al CC al UTC si s-a convertit la masonerie pe filiatie materna. Majoritatea activistilor PCR si UTC de rangul doi s-au convertit imediat dupa Revolutie la masonerie, aceasta fiind o metoda de a accede la putere si de spalare a pacatelor.

Discretie vs conspiratie
Desi masoneria a fost declarata in Romania ca organizatie de utilitate publica, multi politicieni, demnitari platiti din banii statului, refuza sa admita apartenenta lor la aceasta structura. De exemplu, ambasadorul Romaniei la Moscova, marele astronaut Dumitru Prunariu, este "cavaler templier" si are functia de Grand King in Marele Capitul de masoni ai Arcului Regal din Romania. Prunariu are gradul 32 in Ritul Scotian si este Maestru Venerabil al Respectabilei Loji "Roza Vanturilor" din Orientul Bucuresti.
Singurul reprezentant regular al Ordinului in tara noastra este Marea Loja Nationala din Romania, condusa de Marele Maestru Eugen Ovidiu Chirovici. La randul sau, Adrian Nastase, ex- prim ministru, este mason si membru in Marea Loja Nationala a Romaniei in fruntea careia se afla Marele Maestru Eugen Ovidiu Chirovici. Sub guvernarea PSD, Chirovici a avut functii inalte in stat. In perioada 2002-2003 a fost consilier pe probleme economice in cabinetul lui Adrian Nastase, iar din 2003 pana la schimbarea PSD de la guvernare a detinut functia presedinte al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM), unde il regasim si in prezent. O diversiune masonica deja celebra este o alta loja, iregulara, care poarta aceeasi denumire si este condusa de un maior din Ministerul de Interne, Viorel Danacu. Aceasta aripa disidenta este supranumita masoneria kaki si este cunoscuta ca fiind un "aspirator" de ofiteri din diverse servicii secrete. Mai exista si Marele Orient al Romaniei, o alta forma iregulara a masoneriei care se proclama adogmatica si liberala, condusa de Marele Maestru Mircea Deaca. Paleta masonica si paramasonica romaneasca este, asadar, cat se poate de larga, suficient de incapatoare pentru politicieni si nu numai. Din pacate, masoneria si-a pierdut pe drum avantul pasoptist si rolul istoric pe care l-a avut incepand cu eroul Horea si a deschis portile pentru diversi oameni de afaceri controversati. Spre exemplu, si Silviu Prigoana si-a asumat calitatea de mason.
Marele Maestru Chirovici rezuma activitatea masoneriei romanesti in ultimii 16 ani spunand ca medalia nu se poarta la vedere, dar rezultatele vor fi marete. Ramane de vazut si reversul medaliei pomenite de intaiul mason al tarii, care coordoneaza "lucrarea" facuta in paralel cu Guvernul. Exista indicii ca noii capi politici ai serviciilor secrete au fost investiti in functii tot pe filiera masonica. De altfel, in proiectul de lege privind siguranta nationala, dezbatut si aprobat in Parlament, alesii masoni au impus obligativitatea ca sefii serviciilor secrete sa fie investiti politic, motiv de nemultumire pentru profesionisti care nu au sanse de a accede la varf.

•Iliescu a fost informat despre operatiunea Distileria


Ion Iliescu, pe atunci presedintele Romaniei, nu a intervenit impotriva musamalizarii dosarului "Distileria" (de trafic ilegal cu alcool), desi a fost informat de catre ofiterii SRI.
Ion Stan, seful Comisiei parlamentare de control asupra SRI, era cureaua de transmisie a informatiilor de la SRI catre afaceristii PSD, dupa cum rezulta din rechizitoriul de trimitere in judecata a doi inalti ofiteri SRI.

Gheorghe Florea - "Bere Bragadiru", cel care l-a insotit pe masonul rus Kondyakov la Tariceanu, facea parte din aceeasi retea de trafic ilegal cu alcool.
Protagonistii retelei – generalul SRI Ovidiu Soare, deputatul PSD Ion Stan, Dorina Mihailescu (sef de departament la Guvernul Nastase), Mihai Anastasescu (afacerist), Gheorghe Florea (afacerist mason) – au reusit, in 2004, ingroparea cazului "Distileria".
"Romania libera" continua seria dezvaluirilor incepute sambata, prin publicarea unei parti din rechizitoriul de trimitere in judecata a inaltilor ofiteri SRI general Ovidiu Soare si colonel Gheorghe Dumitrache. In rechizitoriu exista unele referiri la actiunea SRI "Distileria" de monitorizare a contrabandei de alcool, demarata in anul 2000. "Romania libera" a intrat in posesia altor documente care completeaza informatiile din rechizitoriu. Este vorba, intre altele, de un raport trimis presedintelui Ion Iliescu in anul 2004, cu numarul de inregistrare 24664 (facsimil), intocmit de catre ofiterul de caz Adrian Radu si seful acestuia, colonelul Ion Stanescu. Potrivit raportului, in anul 2002, s-au generalizat "afacerile subterane" cu alcool la nivelul intregii tari (erau implicate peste 100 de firme din toata tara). In consecinta, colonelul Ion Stanescu, pe atunci seful SRI Prahova, a dispus punerea in miscare a intregului arsenal de mijloace de interceptare, filare si infiltrare a fenomenului, sub coordonarea ofiterului Adrian Radu. Din reteaua de trafic ilegal cu alcool si baturi alcoolice monitorizata faceau parte, intre altii, Gheorghe Florea ("Bere Bragadiru"), Mihai Anastasescu (MIKA Quatro SRL Campina, Metal Euroest Campina, SC Ceres SA Ploiesti, SC Elsid SA Titu, SC Casiron SA Turda etc.) si Ioan Niculae (Alcozim SA Zimnicea). Pentru interceptari au fost emise mandate legale. Din interceptari a rezultat faptul ca cei care erau suspectati de trafic cu alcool erau implicati si in afacerile "la negru" cu produse petroliere, folosite ca sursa de energie in procesul de fabricare a bauturilor alcoolice. In anii 2002-2004, patronatul de profil a evaluat ca statul pierdea anual peste 500 de milioane de euro din cauza mafiei alcoolului.

Ion Stan si Dorina Mihailescu, prietenii directi ai alcoolistilor


Notele informative ale echipei care monitoriza activitatile ilicite circulau pe urmatorul traseu ierarhic: capitan la SRI Prahova Adrian Radu – colonel Ion Stanescu (sef SRI Prahova) – generalul SRI Ovidiu Soare (seful Inspectoratului de Aparare a Constitutiei si Securitate Economica din centrala SRI) – Radu Timofte (seful SRI).
De pe acest traseu se pierdeau informatii catre membrii retelei de trafic ilegal cu alcool si produse petroliere. Din interceptari rezulta ca afaceristul Mihai Anastasescu ar fi primit informatii atat de la deputatul PSD Ion Stan, seful Comisiei parlamentare de control al SRI, cat si de la Dorina Mihailescu (sef de departament la Secretariatul General al Guvernului Adrian Nastase). Din probatoriu rezulta ca cel care transmitea informatiile catre deputatul PSD Ion Stan era chiar generalul Ovidiu Soare, fapt recunoscut chiar de catre acesta in rechizitoriu.

Conducerea PSD a trecut dosarul in rezerva

Cand ofiterii SRI care monitorizau cazul au ajuns in "inima" Guvernului Nastase si a Parlamentului Romaniei, conducerea SRI a fost determinata sa refuze prelungirea mandatelor de interceptare. In acest sens exista chiar o inregistrare a unei discutii in care Dorina Mihailescu il linisteste pe Mihai Anastasescu, asigurandu-l ca mandatul de interceptare nu va mai fi prelungit, fapt care s-a si intamplat. Ofiterii SRI care au lucrat la caz au fost pedepsiti. seful SRI Prahova, Ion Stanescu, a fost demis de la conducerea unitatii fara motiv si s-a pensionat. Ofiterul de caz Adrian Radu a fost mutat, la ordinul generalului Soare, la Directia Economica SRI Bucuresti. Pentru ca nu s-a "potolit" si a insistat sa lucreze la caz, a fost trecut in rezerva, pe motive inscenate (potrivit plangerii penale 61/P/2006 de la Parchetul General).
Dupa indepartarea celor doi, dosarul "Distileria" a fost inchis, fara sesizarea Parchetului, la ordinul aceluiasi general Ovidiu Soare. Ofiterii Ion Stanescu si Adrian Radu au incercat sa salveze cazul si s-au dus in audienta la consilierul prezidential Dan Iosif, care i-a sfatuit sa depuna un raport catre seful CSAT presedintele Ion Iliescu. Cei doi ofiteri au depus acel raport la administratia prezidentiala, la data de 16 august 2004, dar Ion Iliescu nu a luat nici o masura.



Puncte de vedere

Deputatul PSD Ion Stan sustine ca nu a avut niciodata informatii despre afacerea "Distileria" si ca nu este inculpat in vreo cauza penala, ci doar martor, situatie precizata si de Romania libera de sambata. De asemenea, domnia sa afirma ca atat Radu Timofte, cat si gen. Ovidiu Soare au negat ca ar fi dat declaratiile citate din rechizitoriu. De asemenea, Stan sustine ca va face plangere la Consiliul Superior al Magistraturii impotriva procurorului care a intocmit rechizitoriul.
Pe de alta parte, Radu Timofte ne-a declarat ca Ion Stan i-a spus ca SRI ii inregistreaza convorbirile telefonice. De asemenea, Radu Timofte ne-a confirmat ca a dat declaratii procurorului. "Nu-mi amintesc exact, cuvant cu cuvant, ce am declarat la Parchet", ne-a precizat Radu Timofte.
Generalul (r) Ovidiu Soare ne-a anuntat ca ne da in judecata deoarece am redat continutul unui rechizitoriu de trimitere in judecata. Actul de sesizare a instantei de judecata este unul public.
La telefonul domnului Ion Iliescu a raspuns ofiterul de serviciu de la sediul PSD, care ne-a anuntat ca nu se poate lua legatura cu fostul presedinte.
Dorina Mihailescu nu a raspuns la cele trei numere de telefon pe care le cunosteam noi. Gheorghe Florea avea numarul de telefon "nealocat".

Ofiteri SRI implicati

Raportul de inchidere a dosarului "Distileria" a fost semnat de generalul Adrian Tudor, fost sef SRI Prahova (cercetat penal, conform rechizitoriului), Marin Constantin, actualul sef SRI Prahova, Daniel Ciobanu, fost adjunct al sefului SRI Prahova (cercetati preliminar). Sorin Cosma, seful directiei economice, care a semnat in locul altei directii inchiderea acestui caz, Mirel Obreja, sef corp control SRI, Gheorghe Olaru, fost sef al directiei juridice si ofiterii de protectie Adrian Ilie si Adrian Senea sunt si ei cercetati preliminar. Soare a mai indepartat din SRI, pe langa Ion Stanescu si Adrian Radu (foto) , alti doi ofiteri care au lucrat la acest caz, pe ofiterii SRI Romica Cernica si Marius Soare (si-a sacrificat propriul var!). Ion Stanescu, fostul sef al SRI Prahova, a confirmat intamplarile atat in declaratiile date procurorilor, cat si pe un post TV.


Scurgerile lui Stan Ion

Potrivit documentelor, "vectorul" (adica cel urmarit informativ) Mihai Anastasescu l-a sunat pe deputatul PSD Ion Stan (foto), seful Comisiei parlamentare de control al SRI, la data de 12.02. 2002, la ora 13.01. Ion Stan l-a anuntat pe Anastasescu de faptul ca toate telefoanele de la toate firmele sale sunt ascultate de SRI. In aceeasi zi, la ora 13.43, Mihai Anastasescu a sunat la o firma de-a sa si a atras atentia unei salariate ca toate telefoanele societatii sunt sub ascultarea SRI. Stan a avut informatiile, potrivit rechizitoriului, de la generalul SRI Ovidiu Soare. Stan a negat, dar gen. SRI Soare a confirmat, sustinand ca prin transmiterea informatiilor catre Ion Stan a facut preventie, fapta permisa de lege. Confirmari au existat si in declaratiile fostului sef al SRI Radu Timofte, care a sustinut ca "Ion Stan nu putea sa aiba aceste informatii decat din cadrul SRI sau de la beneficiarii informatiilor".

Gheorghe Florea si masonul Kondyakov, in vizita la Tariceanu

Surse SRI din centrala au confirmat pentru "Romania libera" faptul ca din reteaua de contrabanda cu alcool "Distileria", monitorizata de catre ofiterii SRI Adrian Radu si Ion Stanescu, facea parte si Gheorghe Florea, prin firma sa "Bere Bragadiru". Potrivit documentelor, Gheorghe Florea se prezenta ca "om" al Guvernului Nastase si chiar utiliza, in anul 2002, un autorism B-07-GUV, care nu figura atunci inregistrat la Politia Rutiera. Notele SRI despre afacerile presupuse ilegale ale lui Florea au ajuns la Ministerul Finantelor si Garda Financiara, care au demarat controale la "Bere Bragadiru". Dosarul a fost musamalizat, iar Florea si-a inchis firma. Potrivit presei, Gheorghe Florea (sef prin masonerie) l-a insotit, la o intalnire cu premierul Calin Popescu Tariceanu, pe Alexandr Kondyakov (foto), Mare Secretar al Marii Loji a Rusiei, apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin.


Implicarea Dorinei Mihailescu
Exista rapoarte de filaj potrivit carora Dorina Mihailescu, ca sefa la un departament al Guvernului Nastase, a reusit sa-l scoata din arestul preventiv pe Marius Clintea, asociatul lui Mihai Anastasescu in firma TAI-PAN SRL Campina. Ea a facut demersuri directe la parchete si instante. Mihailescu s-a intalnit pana si cu procurorii de caz (asa cum a procedat si secretarul de stat Doru Trifoi pentru eliberarea lui Mihai Lauruc, despre care "Romania libera" a relatat in numarul de sambata). La dosar exista inregistrari potrivit carora D. Mihailescu l-a asigurat pe afaceristul Anastasescu ca SRI va inchide dosarul "Distileria", fapt care s-a si petrecut la scurt timp. Dorina Mihailescu, fost deputat PSD de Prahova, este cercetata pentru luare de mita, transmitere de informatii cu caracter secret, inselaciune, trafic de influenta.

•Loja lui Patriciu

Legăturile dintre PSD şi Patriciu sunt cimentate, potrivit unor informaţii apărute în presa centrală, şi de înalte feţe ale masoneriei româneşti. Astfel, chiar soţia lui Eugen Ovidiu Chirovici, Marele Maestru al Marii Loje Naţionale a României, ar fi directorul financiar al holdingului patronat de Dinu Patriciu. După cum se ştie, Chirovici a fost un apropiat al PSD vreme îndelungată, fiind ministru în cabinetul Năstase, iar în 2004 a trecut de partea lui Voiculescu. Membru PC şi preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Chirovici nu este un jucător din tabăra lui Băsescu.

Legăturile dintre PSD şi Patriciu sunt cimentate, potrivit informaţiilor noastre, şi de înalte feţe ale masoneriei româneşti. În urmă cu câteva luni, Marele Secretar al Marii Loje Naţionale a Rusiei -rudă cu Vladimir Putin- a fost în România, unde s-a întîlnit cu Eugen Ovidiu Chirovici şi Călin Popescu-Tăriceanu. Dinu Patriciu, care ar fi un apropiat al masoneriei ruseşti, este cheia întrunirii neoficiale. La scurt timp de la întâlnirea româno-rusă, în cadrul căreia au fost discutate probleme economice care vizează piaţa energetică, dosarul Rompetrol este redeschis în forţă, de această dată chiar sub auspiciile Departamentului de Stat al SUA, care şi-a dat acceptul pentru acordarea asistenţei în vederea audierii martorilor -persoane din anturajul conducerii Rompetrol- pe teritoriul american, în interiorul Ambasadei României din Washington. Doi dintre martorii audiaţi au cerut chiar protejarea identităţii din cauza presiunilor care ar putea veni din partea conducerii Rompetrol. Legăturile lui Patriciu cu masoneria au fost întărite şi de una dintre angajatele holdingului său, nimeni alta decât soţia lui Ovidiu Chirovici, Marele Maestru al Marii Loje Naţionale a României.
Până la Revoluţie, arhitectul Patriciu absolvent al Institutului de Arhitectură "Ion Mincu" Bucureşti era un necunoscut care se zgâia la afişele Ambasadei URSS ce prevesteau glastnostul şi perestroika. În 1975, este repartizat la Institutul de Proiectări al Ministerului Comerţului Exterior. În 1978 era admis ca asistent universitar la Institutul de Arhitectură din Bucureşti.
Patriciu construieşte un palat la Abu-Dhabi pentru fiul şeicului Reza, iar în perioada 1984 - 1990 va pleca de mai multe ori în Emiratele Arabe Unite pentru realizarea unor proiecte similare. Înainte de limpezirea apelor politice, la începutul anului 1990, Patriciu şi secondantul său, Tăriceanu, au cumpărat dolari de la banca de stat cu 21 de lei bucata, în timp ce pe piaţa neagră paritatea ajungea la 1/120. Niciodată tandemul liberalilor nu a destăinuit provenienţa sumelor uriaşe în lei - primul capital al viitorilor milionari în dolari din martie 1990, în pofida supoziţiilor privind legăturilor lor cu serviciul de informaţii externe al sovieticilor. Motiv pentru care nu apar ca informatori ai Securităţii române, pentru a cărei deconspirare au declanşat o campanie furibundă fără să dea în vileag arhitecţii şi inginerii care au fost în atenţie ca suspecţi de "kaghebită".

Primul capitalist al României
Patriciu s-a lansat în afaceri cu decoraţiuni interioare, care la începutul anului ţ90 nu interesau pe românii lăsaţi săraci lipiţi de Ceauşescu, poate doar nomenclatura FSN care a început să pună mâna pe fondurile interne. "Dinu Patriciu este primul capitalist al României postdecembriste.", susţine istoricul Alex Mihai Stoenescu. Potrivit lui Stoenescu, "în februarie (1990, n.red.), Patriciu, însoţit de Tăriceanu, a depus o cerere la Primăria Generală a Capitalei în care anunţa că-şi înfiinţează o firmă de arhitectură şi decoraţiuni interioare. Ei au pornit în afaceri fără nici un temei legal. La primărie nu există nici un birou de cereri. De-abia mult mai târziu, la sfârşitul lunii martie, Patriciu a fost chemat la primărie, unde primeşte licenţa cu numărul 00001. Până la 23 martie făcuse deja primul milion de dolari din afacerile respective". Proaspăt intraţi în masonerie pe relaţiile socrilor, taţilor sau taţilor vitregi, Patriciu şi Tăriceanu folosesc influenţa acesteia pentru a se îmbogăţi şi a accede la vârf în sfera puterii. După eşecul usturător al lui Radu Câmpeanu, primul preşedinte al liberalilor postrevoluţionari, din campania electorală prezidenţială din mai 1990, Patriciu şi Tăriceanu îl curtează pe Ion Iliescu, motiv pentru care liberalii ajung alături de oamenii acestuia la guvernare. La fiecare reaşezare postelectorală, cu deosebire în urma înfrângerilor, Patriciu cade tot în picioare pentru că a donat sume uriaşe oamenilor lui Iliescu, astfel încât nu a fost atins de mâna lungă a legii. Intrat în afaceri cu petrol încă din 1996, Dinu Patriciu va prelua controlul asupra grupului Rompetrol în 1998. Milionarul în dolari Dinu Patricu (cu o avere estimată la 300 milioane USD) a fost cercetat pentru evaziune fiscală în 1995, numele său fiind asociat cu afacerile petroliere, mai exact în contractul de cumpărare -vânzare al unui cargo. Patriciu nu a fost condamnat. În 2004 izbucneşte scandalul Petromidia, iar Patriciu este acuzat, din nou, de evaziune fiscală şi spălare de bani, tot într-o afacere cu petrol, de această dată de anvergură. Dosarul este deschis şi în prezent.

Patriciu cu nouă vieţi
Dinu Patriciu a devenit subiectul unui nou scandal după dezvăluirile care au apărut în presă privind sponsorizările masive făcute în campania din 2004 către PSD. În urma acuzaţiilor de trădare politică, apărute în cursul acestui an, Patriciu a ieşit la rampă cu declaraţii care confirmau faptul că a cotizat pentru PSD aproape 2 miliarde de lei, devenind astfel al doilea sponsor al opoziţiei, după omul de afaceri Ioan Niculae. Motivul pentru care liberalul Patriciu a dat de patru ori mai mulţi bani pentru PSD decât partidului din care face parte este legat de trocul făcut cu fostul ministru al Finanţelor, Mihai Tănăsescu - cel care a prezentat Guvernului în anul 2003 un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care Rompetrol avea posibilitatea să-şi răscumpere datoriile faţă de stat, în cuantum de 600 milioane USD cu doar 70 de milioane USD. Cu toate că proiectul a fost respins, Executivul reprezentat de Năstase a tras sforile în interesul liberalului Patriciu, astfel încât a aprobat amânarea plăţii celor 600 milioane USD prin subscrierea de către stat a unei emisiuni de obligaţiuni la nivelul datoriilor, ce pot fi răscumpărate după 20 de ani de Rompetrol.
Însă, Patriciu a scăpat cu un simplu avertisment din partea PNL, în timp ce partidul făcea, de curând, curăţenie generală. Mona Muscă, Ioan Ghişe, Teodor Stolojan, Valeriu Stoica, Raluca Turcan şi Cristian Boureanu au fost, în schimb, victimele "asanării morale" a PNL, fiind excluşi din partid în tranşe succesive. Tăriceanu a preferat să-l ţină aproape pe bunul său prieten Patriciu, chiar dacă a călcat strâmb.

Masoneria unge economia
Legăturile dintre PSD şi Patriciu sunt cimentate, potrivit unor informaţii, şi de înalte feţe ale masoneriei româneşti. După cum se ştie, Chirovici a fost un apropiat al PSD vreme îndelungată, fiind ministru în cabinetul Năstase. În 2004 a trecut de partea lui Voiculescu. Membru PC şi preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Chirovici nu este un jucător din tabăra lui Băsescu. Potrivit unor informaţii care vin să susţină cele de mai sus, în urmă cu doar câteva luni, "Marele Secretar al Marii Loje Naţionale a Rusiei (rudă cu Vladimir Putin) a fost în România, unde s-a întâlnit cu Eugen Ovidiu Chirovici şi Călin Popescu-Tăriceanu. Celui dintâi i-a promis sprijin pentru realegerea în funcţia de Mare Maestru al Marii Loje Naţionale a României, iar celui de-al doilea i s-a făgăduit că Rusia ne va acorda un sprijin economic (energie, gaze). "Amabilitatea" înaltului mason este determinată şi de prietenia acestuia cu Dinu Patriciu. şi dacă ţinem cont de faptul ca Mihaela Chirovici (nevasta lui E.O.C.) este directoare financiară la firmele lui Dinu Patriciu şi că majoritatea celor care conduc masoneria română sunt angajaţii lui (de exemplu Marele Trezorier, Ion Tanasie), atunci vom înţelege mai uşor că masoneria şi economia din România sunt legate inseparabil şi că toate drumurile duc la Moscova..." La scurt timp de la întâlnirea româno-rusă. În luna iunie a.c., s-a redeschis dosarul Rompetrol. Doi dintre martorii audiaţi au cerut chiar protejarea identităţii din cauza presiunilor care ar putea veni din partea conducerii Rompetrol. Declaraţiile martorilor au fost folosite în probarea fraudării statului prin încasarea ilegală de către holdingul patrician a creanţei din Libia.



•Loji in plic. Masoneria de carton

Poate ca trebuie sa platesc taxa pe naivitate si sa cred, in continuare, ca francmasoneria este o organizatie care face lumea mai buna (sau macar depune stradanii pentru asta), ca exista solidaritati luminate care vad binele mai bine decit noi. Dar oricit de naiv as fi, nu pot sa nu observ cum, in Romania, pina si masoneria a fost confiscata.
Exista o schema clasica de discreditare, o stim din ’90, de cind a aparut, in contrapondere la PNL, o uniune liberala, si de cind PNTCD a fost dublat de Partidul Agrarian. Cred ca asa se intimpla acum cu tulburarea luminilor. Au aparut tot felul de personaje care si-au adjudecat ramuri masonice, ba cu capitala in Bragadiru, ba cu centrul in Peris.
Informatori si ofiteri de Securitate, fosti activisti de partid si infractori de drept comun s-au inghesuit sa sprijine, dupa puterile lor, compromiterea imaginii acestei organizatii. Daca mai vreti un exemplu picant, iata-l: apare pe la televiziuni obscure (in alt sens, desigur) un domn numit Olimpian Ungherea, mare membru si specialist in masonerie, dupa cum se recomanda.
Pina in decembrie 1989, tovarasul Olimpian Ungherea a fost redactorul-sef al revistei Ministerului de Interne, celebra ,,Pentru Patrie!".
Cind am vazut o fotografie in care, printre citeva uniforme de masoni, se afla si Gigi Becali, in civil, am crezut ca e vorba despre un trucaj foto. Si ca trucaj insa mi se parea exagerat.
Cum sa insinuezi ca, intr-o societate atit de presupus aleasa, ar avea loc Gigi Becali? Ceva mai tirziu am aflat ca Becali si Vadim s-au paruit mediatic pentru ca, la o reuniune masonica, unul a primit o diploma de mai mare patriot decit celalalt. Vadim si Becali premiati de masonerie? Alta aparenta gluma, cam proasta, dupa gustul meu.
Dar e greu sa te mai irite astfel de glume petrecute aievea, cind te gindesti ca Gheorghe Florea, cel cu Fulgerul Bragadiru, daca va aduceti aminte, e unul dintre capetele masonice de vaza de la noi. Sau ca Dinu Sararu e mare pro-maestru in aceeasi organizatie discreta. Si ca, in aceasta calitate, a fost seful lui Razvan Theodorescu, ministrul de care depindea Teatrul National. Oare cine l-a impins acolo? Dragostea si Revolutia sau niste tarani?
Recrutat din cine stie ce ratiuni (si interese), Adrian Nastase si-a dorit si el o organizatie (aici Iorgovan nu a exagerat), una care sa fie numai a lui. Si, pentru asta, l-a luat drept consilier chiar pe seful lui pe linie masonica, Eugen Ovidiu Chirovici. Ca in cazul Sararu-Razvan Theodorescu, unul e sef pe linie oficiala, celalalt, pe linie oculta.
Ceea ce ar trebui sa fie o institutie constructiva a devenit, in varianta dimboviteana, o gasca, o coterie meschina, un grup de interese. Fratele Nastase a crezut, probabil, ca e bine sa ai, pe dedesubtul hainei de demnitar, si un sort cu insemne ezoterice care, la o adica, te pazesc in vremuri tulburi.
Indiferent de partidele sau persoanele care vin la putere, o fi existind un frate care sa puna o vorba buna, sa ia o decizie partinitoare, sa ascunda un dosar. Nu marele patriotism i-a impins pe Nastase &Co. spre loji, ci dorinta de capatuiala, de chiverniseala, de cistig obtinut mai repede si mai sigur.
Sa intram si noi ca poate punem mina pe ceva, poate ne pica si noua un ban", pare sa fie fraza conducatoare pentru acesti buticari ai masoneriei de carton. Pentru ei, binele tarii trece prin stomacul propriu si se adaposteste in facturiere si conturi. Masoneria este, in capul unora, o modalitate mai eficienta, mai sigura, de a da un tun, eventual din afaceri cu statul.
Cunosc oameni de mare calitate care au intrat in masonerie minati de idealuri si au iesit, adica au intrat in adormire, scirbiti de fojgaiala de interese meschine de acolo. Nu se pot face constructii durabile cu caramizi sfarimicioase, cu mistrii strimbe si cu echerul descleiat.
Asa cum e ea acum, masoneria romana demonstreaza o constatare mai veche, facuta si de altii: si intunericul se propaga cu viteza luminii!

•Masoneria, intre inertie si reforma

Lucrurile s-au clarificat inaintea Conventului masonic in care se va hotari cine va fi viitorul Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania: in preliminarii au ramas Eugen Ovidiu Chirovici - actualul Mare Maestru, si Radu George Serafim - realizator de programe la TVR 1. Sansele lui Chirovici sunt acum mult mai mari, Serafim fiind creditat cu cca. 35-40%.

Conventul MLNR este echivalentul Congresului, in cazul partidelor politice, de aceea miza este atat de mare pentru multi dintre liderii masoni. Din acest motiv, o analiza aprofundata a fenomenului masonic romanesc este utila publicului larg.

Favoritii

E.O. Chirovici este favorit la realegerea in functia de Mare Maestru al MLNR. Semnalele din interior confirma faptul ca multi dintre sprijinitorii lui R.G. Serafim vor vota in finala pentru Chirovici. In aceasta situatie, polarizarile interne vor deveni mai acute, o mare parte din "venerabilii onesti" fiind net impotriva acestui final anuntat.

Mari Maestri ai masoneriei iau pozitie vehementa impotriva fostilor lideri PCR si securistilor care folosesc ordinul in interese personale, sustin surse interne. Oameni politici, militari de grad superior, membri ai clerului inalt au devenit dupa 1990 masoni, cu scopul de a folosi ordinul drept trambulina a propriilor interese financiare, carieriste si politice.

De ce sunt atatia ofiteri superiori in masonerie

Pentru Romania post-1990, explicatia este relativ simpla: in primul rand, pentru ca este vorba de o structura disciplinar-ierarhica, din plin corespunzatoare tipicului militar. La initiere li se spune explicit ca respectarea legilor tarii este la baza ordinului. Cei din serviciile secrete sunt atrasi de faptul ca si in ordin secretul are rang de sacralitate.

Discretia defineste acest tip de organizatii. In al doilea rand, multi ofiteri sunt atrasi pentru a gasi aici o protectie specifica pentru multele fapte deplorabile comise inainte si - mai ales - dupa decembrie 1989.

De atunci, simpatizanti de marca ai fostului regim totalitar, militari si civili, au intrat in ierarhiile superioare ale masoneriei, unde, obtinand, uneori prin metode contestate, autoritate si functii, au reusit impunerea unor fosti colaboratori. Cu ajutorul acestora au transformat masoneria intr-o veritabila rampa de lansare economica si politica.
Intre actualii si fostii ofiteri de rang inalt, prezenti in masoneria romana in numar de peste 120, sustin sursele, se numara si generalii Gheorghe Rotaru (fost sef al Directiei Generale de Informatii a Armatei), Alexandru Grumaz (fost prim-adjunct al comandantului STS), Eugen Badalan (fostul sef al Statului-Major General), Gabriel Naghi si Iulian Crainiceanu (fosti generali SPP), Dumitru

Sorescu (fost la IGP), Gheorghe Carp (fost la Jandarmerie si IGP), Ovidiu Soare (ex-SRI) etc.
Prezenta militarilor nu e un secret in Franta, nici in Marea Britanie sau Germania, dar lucrurile sunt aici discrete. Italia a constituit un caz special in anii '80, cand a fost in pragul unei lovituri de stat dirijate masonic. Si in Turcia moderna masoneria are un rol deosebit.

Un alt rol al militarilor masoni

Orice stat, orice guvern, orice forma de putere legitima are tendinta de a controla singur jocurile de pe teritoriul national. De aceea, niciun guvern nu-si permite ca pe teritoriul sau sa se dezvolte o masonerie prea puternica, cazul Italiei din anii '80 dovedind periclitarea statului de drept.

Multi ofiteri superiori se gasesc in masonerie si pentru a controla din interior ca aceasta sa nu devina un instrument politic prea influent. Din acest motiv, in majoritatea tarilor, chiar ofiteri ai serviciilor de informatii sunt masoni.

Cazurile notorii de la noi sunt colonelul Danut Tanasie, Mare Secretar al MLNR, fost operativ in ex-DIE, si Stefan Masu, Mare preot al Ritului de York, provenit, de asemenea, din ex-DIE, azi mari oameni de afaceri.

"Control absolut in MLNR, ca la Securitate"

Intrepatrunderea fara precedent dintre factorii politici si serviciile secrete in treburile interne ale masoneriei a dus la situatia ca, dupa 1990, atelierele masonice sa fie invadate de personaje de frunte ale fostului regim. Astfel, faptul ca E.O.

Chirovici l-a impus ca Pro Mare Maestru (adjunct al sau) pe Dinu Sararu, adus in MLNR de Razvan Theodorescu, dovedeste, conform surselor, "dorinta de a sprijini un anumit segment din fosta structura politica ceausista". Tendinta lui E.O.

Chirovici de a recupera personaje din fosta elita dictatorial-comunista s-a evidentiat, spun aceleasi surse, si prin numirea lui Danut Tanasie in functia de Mare Secretar al ordinului.

Din CV-ul acestuia rezulta ca "intre anii 1968-1992 a fost ofiter operativ in Serviciul de Informatii Externe (DIE, inainte de 1989 - n.n.) diviziunea TS (te lecomunicatii speciale - n.n.), pensionat in 1992, cu gradul de locotenent colonel".

Cuplul Chirovici-Tanasie este acuzat ca a inaugurat un sistem de conducere bazat pe eliminarea autonomiei Lojilor si impunand forme de control de tipul celor folosite de Securitate - raportarea continutului fiecarei convorbiri telefonice si a oricarui contact cu orice persoana mai importanta. Tot ei avizeaza primirea oricarui nou membru.

Situatia este suficient de bine cunoscuta in interiorul MLNR, pentru ca "realegerea celor mentionati sa devina subiectul unui autentic cosmar", spune vene-rabilul Dan Dobreanu.

Vor o lustratie interioara

O curatenie in masonerie este greu de imaginat din mai multe motive. Un principiu fundamental este ca atunci cand un Frate greseste el trebuie ajutat, nu "sa i se dea in cap".

Adica, atunci cand l-ai primit stiai pe cine primesti, ce fel de om trebuie sa fii ca sa-l dai afara? Principiul este inaltator, dar realitatea romaneasca este dezolanta: toleranta masonica a luat proportii pana la acoperirea efectiva a unor cazuri de coruptie, deturnari de fonduri, trafic de influenta, sustin contestatarii.

Dan Dobreanu anunta ca "in cazul in care Chirovici si echipa lui vor fi realesi eu trec in adormire" (mecanism folosit de masonerie in cazul unor grele persecutii - n.n.). Altii au hotarat sa infiinteze o alta Mare Loja romaneasca, ducand mai departe faima romaneasca in domeniul sciziunilor, dar macar curatita de elemente funeste.

Dan Dobreanu isi exprima parerea ca "masoneria romaneasca pornise prost si va sfarsi prost si din pricina combinatiilor de acoperire a numeroase marsavii".

Viitorul masoneriei, in desuetudine

In mentalul colectiv, masoneria este asimilata unei forte globale ce manipuleaza si conduce lumea. Lucrurile nu stau asa. Dincolo de aportul masoneriei la democratizarea vietii politice incepand cu secolul 18 ("Libertate, Egalitate..."), impunand votul egal in sisteme electorale consacrate, viteza de adaptare a masoneriei la era post-moderna a scazut mult.

Schimbarile majore de la inceputul secolului 21 au un impact atat de mare si sunt atat de rapide, incat o structura care are drept baza lucrarea lenta si temeinica nu mai poate face fata. Multa lume crede azi in existenta unui "Guvern mondial" si vede aceasta in masonerie, dar aceasta impresie este departe de realitate.

In fiecare an, in ianuarie are loc conferinta de la Davos (cu mii de participanti), in iunie - intalnirea grupului Bilderberg (cam 100 de persoane, cele mai influente din lume), iar in iulie, summit-ul G8, cu sefii de stat ai celor mai dezvoltate tari din lume. In foarte mica masura, personalitatile din aceste structuri sunt si masoni, dar ele dicteaza astazi directiile de dezvoltare a lumii.

•Masonerie si dinastie

Ginerele Regelui Mihai a fost, la sfarsitul saptamanii trecute, tinta unui bizar atac mediatic, dupa ce doi americani sositi la Bucuresti i-au contestat acestuia titlul de Print de Hohenzollern-Veringen, acordat, in 1999, "ad personam", de insusi capul familiei princiare germane. Cine si de ce avea interes sa provoace acest scandal, in aparenta gratuit? Un posibil raspuns vine din cercuri francmasonice care, in ultimii ani, au fost martorele unor intrigi dinastice, ramase pana acum necunoscute opiniei publice. Surse apropiate acestor cercuri sustin ca incidentul de saptamana trecuta este doar cel mai recent dintr-o intreaga campanie menita sa discrediteze familia regala din Romania. Artizanii acestei campanii trebuie cautati in anturajul lui Paul Lambrino, autointitulatul "Print de Romania", sustin aceleasi surse. Evident, Paul Lambrino respinge aceste acuzatii. Biroul sau de presa ne-a informat ca "doar familia Hohenzollern se poate exprima cu privire la folosirea numelui sau, motiv pentru care orice alt comentariu este de prisos". O serie de informatii extrem de interesante pun insa intr-o noua lumina "scandalul princiar" care, la sfarsitul saptamanii trecute, a tinut prima pagina a ziarelor.

Printul Paul nu poate raspunde
Am incercat, desigur, sa aflam si pozitia Printului Paul fata de acuzatiile care i se aduc. Iata raspunsul pe care l-am primit din partea Biroului sau de presa: "Ca urmare a solicitarii dumneavoastra de a avea un raspuns din partea Printului Paul al Romaniei cu privire la acuzatiile impotriva domnului Radu Duda, facem urmatoarele precizari: Printul Paul al Romaniei a fost informat de catre familia Hohenzollern din Germania despre acest subiect. Doar familia Hohenzollern se poate exprima cu privire la folosirea numelui sau, motiv pentru care orice alt comentariu este de prisos.
Precizare: Deoarece in trecut ziarul ZIUA a folosit in mod gresit numele Printului Paul, va precizam ca, in conformitate cu actul sau de nastere, cartea de indentitate si pasaport, numele corect al Printului Paul este Paul Philippe al Romaniei. Folosirea oricarui alt nume si a unor date neverificate este o greseala si poate atrage consecinte de ordin legal. In legatura cu celelalte intrebari pe care le-am primit, va precizam ca Printul Paul, neaflandu-se in tara, nu va poate raspunde la ele."
Lia Triff si Melvin Belli

Observatorii profani au considerat stranie sosirea la Bucuresti a doi americani - un avocat si un diplomat - care s-au prezentat drept "mesageri" ai Casei germane de Hohenzollern. Pentru anumite cercuri masonice, faptul avea o semnificatie clara. Legaturile nu se aflau insa la Sigmaringen, ci in San Francisco. Si conduc mai putin spre familia de Hohenzollern si mai mult spre Paul Lambrino, prin sotia acestuia, "Printesa Lia".

Cei doi americani fac, se pare, parte din anturajul masonic in care se invartise primul sot al Liei Triff, devenita - dupa casatoria cu Paul Lambrino - "Printesa Lia". In mod ciudat, in Romania nu s-a vorbit niciodata despre acest episod din viata intens mediatizatei consoarte a lui Paul al Romaniei. Totusi, mariajul de aproape 20 de ani cu celebrul avocat Melvin Belli i-a deschis Liei usile celor mai influente cercuri americane. Cercuri deloc straine de lumea masonica, dar nici de cea a serviciilor secrete.

Lia Triff s-a casatorit cu flamboaiantul Melvin Belli in 1971. Ea avea 25 de ani, iar el 64. Belli, aflat la cea de-a patra casatorie, era putred de bogat si o adevarata legenda a baroului american. Printre clientii sai se numarasera vedete de la Hollywood, de la Erol Flynn, Mae West, Zsa Zsa Gabor si Lana Turner. I-a aparat pe "Rolling Stones" si pe Muhammad Ali. Totusi, Melvin Belli era mult mai mult decat un simplu avocat al starurilor. Multe dintre cazurile in care a pledat (la bara, sau in culise) sunt astazi istorie. Unele dintre ele si-au pastrat pana acum zone de mister. Belli a fost aparatorul lui Jack Ruby, obscurul patron de local care, "cuprins de revolta", l-a impuscat mortal pe Lee Harvey Oswald, asasinul lui JFK. A fost implicat direct in cercetarea celebrului caz "Zodiacul", denumire data unor oribile crime in serie - ramase neelucidate - care au zguduit America. Tot Melvin Belli a fost cel care a intermediat tratativele secrete dintre Gorbaciov si Coreea de Sud, dupa tragedia din 1983, cand un avion de linie sud-coreean a fost doborat de aviatia sovietica de vanatoare. Toate aceste elemente conduc spre ideea ca celebrul avocat era la fel de redutabil si influent in culisele politice ca si in fata oricarei instante.

Mariajul dintre Lia si Melvin Belli s-a incheiat cu un divort lung si urat, pronuntat in 1991, dupa aproape trei ani de litigii si un imens tambalau in presa americana. Viitoarea "Printesa Lia" isi spala fara jena rufele murdare in paginile ziarelor de senzatie. "Cel mai scandalos, murdar si sordid divort din istoria orasului San Francisco", comenta cotidianul "The Examiner". "M-a costat 15 milioane de dolari", declara Melvin Belli despre fosta sotie numarul patru, pe care o supranumise, intre timp, "La Trampa". Cand, in 1995, firma lui de avocatura a intrat in faliment, Belli a citat printre cauze si ultimul sau divort. El s-a recasatorit, a cincea oara, in 1996, cu numai 11 saptamani inainte de a muri. In testamentul sau, aminteste din nou de Lia, "o persoana mizerabila si parsiva", si isi instruieste executorii testamentari sa vegheze ca "nimic, dar absolut nimic" din averea lui sa nu ajunga la ea. Documentul spune multe despre sentimentele lui Belli fata de fosta sa sotie, avand in vedere ca numele ei este singurul pomenit, in afara de cele ale cainilor (Rhumpy, Ozzie, Momba si Skye) carora le lasa mostenire 10.000 de dolari. Cei sase copii ai avocatului nu sunt nominalizati, cu toate ca primesc jumatate din avere, cealalta jumatate fiind promisa saracilor.
Atentat la "mostenitor"

Lia, redevenita Triff, s-a casatorit cu Paul Lambrino, "Print al Romaniei", la Bucuresti in 1995. Paul este fiul lui Carol Mircea Lambrino si nepotul de sange al lui Carol al II-lea. Casa Regala a Romaniei l-a considerat insa intotdeauna drept bastard pe Carol Mircea, intrucat acesta s-a nascut dupa anularea casatoriei dintre Principele Mostenitor si Zizi Lambrino.

Nu mai este un secret pentru nimeni ca Paul Lambrino a fost folosit de puterea de la Bucuresti, la inceputul anilor '90, ca o "contrapondere" la Regele Mihai, intr-o campanie machiavelica vizand discreditarea ideii de monarhie. "Emanatii" FSN se temeau pe atunci de Rege ca de dracu'. In timp ce fostului suveran i se interzicea accesul in tara si era numit de Ion Iliescu "cetateanul Mihai Hohenzollern", Paul Lambrino se bucura la Bucuresti de toate onorurile. Sosise in Romania la inceputul anului 1990, ca reprezentant al unei fundatii culturale romano-franceze, care va deveni, mai tarziu, "Fundatia Paul de Romania". Era primit de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, ba chiar de Ion Iliescu. Era gratulat cu apelativul "Alteta Regala" desi, pentru Casa de Romania, nu era decat un impostor.

In momentul casatoriei sale cu Lia Triff, epoca de glorie a lui Paul Lambrino incepuse insa sa apuna. Puterea de la Bucuresti nu se mai temea de o eventuala revenire a monarhiei, asa ca atitudinea fata de Regele Mihai si familia sa s-a modificat considerabil. Dintr-odata, "Paul al Romaniei" nu mai era asa de util. "Declinul" devine evident o data cu venirea la putere a Conventiei Democratice, in toamna lui 1996. Paul Lambrino nu abandoneaza lupta. Se judeca pentru a obtine in instanta, pentru tatal sau, statutul de "fiu legitim" al lui Carol al II-lea. Acuza, in presa, autoritatile romane ca sunt partinitoare, prea favorabile Regelui Mihai. Apogeul vine, insa, in august 1998. Paul Lambrino sustine ca, in timpul unei vizite la Los Angeles, el si sotia sa au fost tinta unui atac armat, in urma caruia "Printesa Lia" ar fi pierdut o sarcina. Lasa sa se inteleaga ca in spatele atacului s-ar afla inalti responsabili de la Bucuresti si familia regala de Romania, care ar fi incercat sa-l ucida pe "mostenitorul legitim" al tronului.

Cazul este cusut cu ata alba. Paul Lambrino nu poate produce in sprijinul afirmatiilor sale decat un certificat medico-legal emis insa pe un alt nume decat cel al sotiei sale. Explicatia sa este de-a dreptul hilara: din cauza statutului ei princiar, a preferat sa ascunda, la spital, identitatea Liei. Unicul martor al ipoteticului atentat, un sofer, nu a fost niciodata identificat. Anchetatorii americani nu s-au lasat antrenati in aceasta cacialma. Ei au anuntat ca nu detin nici o proba care sa demonstreze macar ca Lia fusese intr-adevar gravida. In fond, implinise, deja, 52 de ani. Scandalul este uitat.

Aventura politica nasita de Charles Pasqua
Anul 1999 a fost unul fast pentru Paul Lambrino. Dupa un sir indelungat de procese, Justitia romana i-a recunoscut, in sfarsit, tatalui sau, Mircea Carol, statutul de fiu "legitim", ceea ce ii permite acum lui Paul sa utilizeze nestingherit titulatura de Alteta Regala. Degeaba explica specialistii ca dreptul dinastic nu este totuna cu cel civil, si ca, intr-o familie regala, numai seful dinastiei poate acorda sau retrage titlurile. "Paul al Romaniei" este decis sa ramana "Print". Si, daca se poate, sa devina si Presedinte. In 1999, el infiinteaza "Partidul Renasterii Nationale", copiat dupa modelul formatiunii condusa in Franta de Charles Pasqua. Dealtfel, sustin surse din anturajul familiei Lambrino, Pasqua a fost "nasul" organizatiei de la Bucuresti, contribuind nu numai cu idei, dar si cu birotica si materiale electorale. In anul 2000, "Paul al Romaniei" si-a anuntat oficial candidatura pentru fotoliul de la Cotroceni. Afisele, programul partidului, manifestul prezidential, toate au fost imprimate in Franta. Au existat, se pare, si donatii in bani, care - spun gurile rele - au ajuns in conturile personale ale "printilor", nu in trezoreria partidului. Oricum, performantele electorale ale lui "Paul de Romania" sunt cunoscute. Dupa esecul de la alegerile din 2000, "Partidul Renasterii Nationale" este ingropat. Oricat de naivi, sustinatorii din Franta ai "Printului Paul" trebuie sa-si fi dat seama ca au mizat pe un perdant. Sotii Lambrino trebuie, din nou, sa se "reorienteze".

Masoneria americana, fraierita de cuplul Lambrino

Lia Triff a fost cea care l-a convins pe sotul ei sa-si incerce norocul si pe taramuri americane, sustin surse apropiate cercurilor masonice de peste Ocean. Potrivit acestora, Lia propusese stabilirea definitiva a "familiei regale Lambrino" in Statele Unite. Acolo ea continua sa se bucure de relatii sus-puse si, in plus, nimeni nu auzise de scandalul din jurul titlului princiar pe care il afisa cu orice prilej. Calculul ei a fost, se pare, corect. Paul Lambrino este primit cu cea mai mare caldura de cercurile masonice din Florida, unde se prezinta drept "Print mostenitor". In octombrie 2002, este initiat in cadrul Lojei nr. 330 Temple Terrace si, in aceeasi zi, este avansat pana la gradul trei (complet neregulamentar). Este primit cu "protocol regal" in cateva dintre lojile aflate sub obedienta Marii Loji din Florida. "Printesa Lia" este tratata ca o "Alteta Regala". In noiembrie 2002, publicatia lunara editata de Marea Loja - "The Florida Mason" - are pe coperta fotografia "fratelui Paul". In interior, este descrisa ceremonia de initiere a "viitorului Rege al Romaniei" si este prezentata o scurta biografie "selectiva" a "Printului", preluata de pe site-ul oficial al acestuia.

A trecut mai mult de un an pana ca masonii din Florida sa-si dea seama ca fusesera pacaliti. Un apropiat al acestora ne-a relatat: "In 2004, ca urmare a unei interventii dure din partea unei personalitati masonice care aflase intamplator despre aceasta manipulare, in consiliul privat masonic a avut loc o discutie de fond cu privire la statutul masonic al lui Paul Lambrino. Discutia a avut loc in primavara lui 2004 si a fost considerata de participanti ca una care a definit relatia lui Paul cu masoneria universala. Nu numai ca acesta nu este mason, in drept, dar faptul ca a fost initiat in trei grade masonice in aceeasi zi il aseaza doar in randul invitatilor fara "titlu" masonic. Formula a fost gasita pentru salvarea imaginii masonilor americani, surprinsi si ei, ca si cei europeni, de manipularea careia ii cazusera victime."

In opinia aceleiasi surse (care, din motive lesne de inteles, a dorit sa-si pastreze anonimatul), sotii Lambrino sunt singurii care ar avea interesul sa-l discrediteze pe ginerele Regelui Mihai, caruia nu-i pot ierta ca a primit un titlu princiar autentic si, pana de curand, necontestat, desi are origine "plebee". Mai mult, dinamismul si "vizibilitatea" Printului Radu pe scena internationala risca sa "eclipseze definitiv gruparea Lambrino, aruncand-o la periferia lumii bune europene". Evident, aceasta este doar o ipoteza. Din pacate, Printul Paul, aflat in strainatate, nu ne-a putut raspunde la intrebari.
•Masonii conduc judetul Sibiu

Nicolae Nan, Ioan Berghezan, Ioan Tusinean sunt nume intrate in randul masoneriei sibiene. Fratie" despre care mai toata lumea vorbeste cu, cel mult,am auzit ca..." a impanzit mai toate mediile de conducere ale judetului.

Mai nou, la Sibiu a patruns puternic si masoneria germana Andreas Huber si Steffan Mildner sunt doua exemple de acest fel.
Primul nume aparut in urma investigatiilor efectuate de ZIARUL de Sibiu a fost cel al liderului politic, Nicolae Nan, care pe buna dreptate si-a insusit titulatura de "Nas" al lumii afacerilor sibiene si care a intrat in vizorul masonilor in perioada 1990-1991, datorita potentialului relational de care dispunea.
Masoneria l-a luat in colimator nu pentru persoana sa, ci pentru lantul de legaturi prin alianta pe care le-a cultivat de-a lungul timpului. Filiera oamenilor pe care acesta i-a recomandat in masonerie este una vasta si este fundamentata pe principiul puterii.
Primul a fost Dan Nanu, consilier local, pe care "Nasul" Nicu Nan l-a cununat anterior, si care a reprezentat un argument decisiv.
In aceasta directie, sprijinul acordat lui Dan Nanu a venit datorita faptului ca fratele sau, Florin Nanu, este procuror, iar tentaculele acestuia se intind pana la institutiile centrale ale magistraturii din Bucuresti.
De asemenea, o alta sustinere a fratilor Nanu pentru masonerie a venit din partea procurorului Silaghi, care a intarit recomandarea facuta de Nan.
A doua proptea recomandata de Nasul Nan pentru masonerie este Ioan Tusineanu de la SC Constructii SA.
A intrat in vizorul masonilor datorita faptului ca a pornit de jos, de la matura, ca simpul functionar in primarie, atragand atentia asupra influentei masive pe care acesta o exercita la nivelul judetului, in cadrul afacerilor cu licitatii.

Senatorul Nicolae Neagu nu putea scapa tentaculelor masonice, datorita faptului ca, din 1990 incoace, el insusi si-a cultivat relatia cu Nasul Nan prin afacerile derulate la nivelul judetului, calul Troian fiind Metalcar SA, ale carei afaceri au fost gestionate de acesta direct pana in anul 2004 si apoi din umbra, dupa ce acesta a devenit parlamentar de Sibiu.
De mentionat faptul ca senatorul Neagu a fost acceptat in ultimul val masonic de la Sibiu.

Masoneria politica

Conexiunile masoneriei sibiene cuprind insa si membrii ai fostului partid de guvernamant - Ioan Cindrea, omnipotentul politician al PSD, a ajuns in vizorul masoneriei inca din vremea in care organizatia judeteana a acestui partid era condusa de controversatul Francisc Toba, care a avut un rol aparte in timpul evenimentelor din decembrie 1989, de la Sibiu.
Dupa momentul postrevolutionar, incepatorul Ioan Cindrea in ale politicii nu s-a expus in primul plan al politicii sibiene, ci a stiut sa stea in umbra lui Toba, dar avand totusi abilitatea de a-si dezvolta relatii la Bucuresti in cadrul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.
Acesta a fost momentul culminant al carierei politice a lui Ioan Cindrea care a atras atantia liderilor masonici actuali, fiind catalogat dreptul unul dintre cei care au ajuns sa stapaneasca si sa foloseasca arsenalul de semne si ritualuri masonice in cadrul intalnirilor.
Constantin Morar, fost presedinte al Consililui Judetean Sibiu a ajuns tinta masonilor datorita faptului ca era caracterizat un fidel sustinator al principiilor masonice, printre care dirijarea intereselor judetului catre aceste cauze masonice atragerea investitorilor din strainatate, investitii in domenii preferentiale care sa aduca profit imediat au constituit punctul major.

Galeria procurorilor

Un alt nume impus in galeria masonilor locali este Ioan Beghezan, procuror-inspector in cadrul Curtii de Apel Alba.
In perioada in care acesta a ajuns in atentia masonilor, Ioan Beghezan isi capatase deja reputatia unui om care si-a demonstrat capabilitatea de a-si intinde tentaculele pana la institutiile decizionale de la Bucuresti, printre care cele cu puterea cea mai mare erau: Inalta Curte de Casatie si Justitie si chiar institutia
Procurorului General al Romaniei. Aceleasi relatii de rudenie prin alianta s-au facut cunoscute si in cazul procurorului Ioan Beghezan in cadrul masoneriei, acesta recomandandu-l pe procurorul Manicut, originar din Poiana Sibiului, datorita potentialului financiar pe care il avea acesta.
La randul lui, procurorul Manicut se afla in relatii apropiate cu Ioan Ghise, actualul proprietar al lantului de afaceri Ana Oil, care si-a intins plapuma afacerilor peste zone importante de afaceri din Sibiu si Mures.
Element notabil, procurorul Berghezan este nasul procurorului Manicut, ca si in cazul lui Nan, relatia de rudenie prin alianta avand o pondere importanta pentru segmentul masonic.

Filiera germana

Dupa instalarea primarului sas Klaus Johannis la carmuirea orasului Sibiu, masoneria germana a devenit tot mai virulenta, gasind in persoana primarului o adevarata coloana a V-a pentru promovarea intereselor de dominare si control.

Primarul Johannis a fost sprijinit in activitatea sa de lideri si afaceristi de marca din Sibiu, care au capatat pozitii importante pe harta puterii fiind catalogati drept principalii "sateliti" ai Clubului Economic German.
Printre acestia au aparut in centru atentiei masonilor si Steffan Mildner, coordonatorul biroului de consultanta romano-germana GTZ din Sibiu, al carui nume a fost conectat la ramificatiile afacerii retrocedarilor din centrul istoric al Sibiului catre Consistoriul Evanghelic German.
Motivatia masonica a acestui gest o reprezinta faptul ca de numele GTZ se afla legat importanti finantatori care isi desfasoara activitatea in cadrul Ministerului Federal de Interne German, in interiorul caruia activeaza importanti lideri masonici in frunte cu Otto Schilly.
Alaturi de acesta pe harta puterii masonice sibiene si-a facut incet loc Steffan Johannes Max Braune, numarul doi in cadrul Aliantei PNL-PD Sibiu si aflat in structura de conducere a Clubului Economic German.
A fost propulsat in prim plan ca urmare a finantarilor masive acordate actualei puteri sibiene, prin verigile afacerii Titan Trade, precum si prin influentarea unor centre locale de putere, precum Consiliul Local, in presoana Otiliei Man.
Cel mai recent membru al filierei germane il constituie Andreas Huber, care pastoreste" afacerile reprezentantei germane Opel la Sibiu, si pe care Johannis l-a cununat in cursul lunii august, creandu-i partie pentru a accede in cercul de elita al Clubului Economic German.

Andanut, cap de pod

Paradoxal este faptul ca cel care a netezit terenul pentru proliferarea masonilor germani mai sus mentionati in Sibiu nu este de origine germanica, ci este un roman numele sau: Crin Andanut, de profesie economist.

Increngaturile propulsarii lui Crin Andanut ca si capat de pod al masoneriei de sorginte germanica se regaseste in anul 1993.
Pe atunci cel in cauza era sef de cabinat la Fundatia Romano-Germana si avea in vizor ca in functia de director al institutiei mai sus mentionate sa fie promovat un om care sa faca jocurile masoneriei.
Specuand o presupusa relatie de concubinaj intre directorul fundatiei din acel moment si secretara acestuia, Crin Andanut s-a trezit peste noapte in functia suprema de decizia a fundatiei mai sus mentionate.
Pe aceasta cale, si-a castigat increderea masonilor si a dat frau liber patrunderii in Sibiu a masoneriei germane, facand interventii ca, prin influenta sa, pionul german GTZ sa aiba sediul in buricul orasului, pe strada Avram Iancu.
Intalnirile masonilor germani au ajuns astfel sa aiba loc la ceas de taina in crama Mildcosib, care apartine aceluiasi Steffan Mildner de la GTZ si in cadrul careia isi expun ideile de sorginte masonica persoane precum: Klaus Johannis si arhitectul sef Szabolts Guttmann.
Acesta din urma a ajuns sa atraga atentia masonilor ca urmare a faptului ca sotia sa, avand o functie ascunsa in cadrul firmei Arhigraf, care apartine arhitectului Valeriu Grigorov, a ajuns sa aiba in anul 2004, un profit de peste 1 miliard de lei.
Anterior, Mildner a tinut sa precizeze destinatia clara a afacerii Mildcosib. Societatea MILDCOSIB este afacerea mea personala care nu are nici o legatura cu proiectul GTZ.
Este vorba de o societate cu profil vinicol, iar orice profit obtinut din aceasta este folosit pentru derularea unor proiecte sociale.Milcosib nu are nici un rol comercial in proiectul GTZ. Pentru o perioada scurta de timp de circa doi ani a existat o implicare a Mildcosib pentru proiectul privind contractatele manageriale cu experti locali.

Acesta a fost un sprijin total ne-economic astfel incat sumele platite au fost una cate una rambursate catre GTZ. Nu a existat nici un cent de profit. Cu alte cuvinte nu am un al doilea venit rezultat din derularea afacerilor MILDCOSIB".

Tintele masonice

Organigrama" de functionare a masoneriei reprezinta un aspect ascuns ochiului public, asupra caruia vom insista in cele ce urmeaza.
Structura de putere a masonilor se bazeaza pe ranguri ierarhizate, in care membrul situat la un anumit nivel ierarhic nu-si cunoaste decat seful de pe nivelul imediat superior, in genere acesta fiind cel care l-a recomandat si sustinut pentru a accede in masonerie.
Inainte de a fi propulsat in structurile masonice, persoana respectiva se afla in studiu pe o durata de cel putin trei ani, timp in care sunt testate o serie de calitati precum: potentialul de putere al relatiilor la varf pe care le detine, influentarea deciziilor la nivel inalt prin functia pe care o are.
Alaturi de acestea, sunt vizat si anumite tare de personalitate, fiind luate in colimator persoanele avide de putere, dornice de functii si pozitii sociale de conducere.
Dupa cei trei ani de supervizare a ucenicului,"protectorul" lanseaza verigii imediat superior propunerea de a accede in randurile masoneriei, dupa care depune un juramant de credinta care sa ateste in esenta obedienta fata de principiile organizatiei.

Monitorizati din plin

Activitatea masonica la nivel global a ajuns sa fie monitorizata de capii serviciilor secrete. In perioada in care Radu Timofte, actualul director al SRI, detinea functia de vicepresedinte al comisiei de aparare al Senatului, acesta a supervizat activitatea gruparilor masonice.
De pe aceste pozitii, a dezvaluit ca masoneria isi propune sa influenteze si sa controleze principalele institutii de decizie nationale si internationale.
Se vorbeste tot mai des si se scrie tot mai mult de faptul ca aceasta organizatie are ca scop si adesea chiar reuseste sa detina controlul in domeniu economic, politic, cultural si mai nou militar.
Nu cred ca se stie prea mult despre masonerie, aceasta fiind o organizatie destul de complexa despre care nici macar membrii supusi nu stiu acest lucru. Daca se stie cate ceva, se stie din ceea ce s-a deconspirat pana acum prin publicarea unor documente secrete (protocoale, scrisori).
Aceste documente au fost receptate negativ de liderii masonici, deoarece ar fi fost de preferat ca cei care au vorbit sa nu incalce juramantul, iar activitatile secrete sa nu fie cunoscute decat de un grup foarte restrans.
Celorlalti mai mici nu le sunt prezentate adevaratele intentii ale masoneriei, acestea fiind simple unelte care doar cred sau isi imagineaza ca stiu cate ceva".

Sloganuri masonice

Prin haos la ordine"
Politica si morala nu trebuie sa aiba nimic comun"
Dreptul constra in forta"
Toti pentru unul si unul pentru toti"
Scopul masonic isi justifica intotdeauna mijloacele"
Dreptul trebuie sa fie al celui mai tare"
Multimea este oarba si de aceea poate fi atat de usor manipulata
Libertatea este o idee himerica"
Oamenii politici sunt niste papusi de paie in mainile maestrilor"
Nevoia painii zilnice ii dreseaza gradat pe oameni"

Controlul de cadavru"

Scopul vizat de liderii masonici locali este unul singular si poate fi sintetizat sub formula dominatiei si controlului de cadavru" al centrelor decizionale, care s-au impus in domeniile mentionate.
Arsenalul masonic utilizat este diversificat, de la relatiile de rudenie prin alianta si pana la increngaturile conexiunilor de comanda si control al institutiilor care vizeaza subordonarea nucleelor de putere ale acestora.
In colimator se afla afaceristi notorii, politicieni de marca si justitiabili care detin parghile deciziei.

Declaratie de mason

Societatetea MILDCOSIB este afacerea mea personala care nu are nici o legatura cu proiectul GTZ. Este vorba de o societate cu profil vinicol, iar orice profit obtinut din aceasta este folosit pentru derularea unor proiecte sociale.Milcosib nu are nici un rol comercial in proiectul GTZ.

Pentru o perioada scurta de timp de circa doi ani a existat o implicare a Mildcosib pentru proiectul privind contractatele manageriale cu experti locali. Acesta a fost un sprijin total ne-economic astfel incat sumele platite au fost una cate una rambursate catre GTZ. Nu a existat nici un cent de profit.
Cu alte cuvinte nu am un al doilea venit rezultat din derularea afacerilor MILDCOSIB", Steffan Mildner, coorodonatorul german al GTZ








•Masonii de sector

Primarul si viceprimarul sectorului 4, frati de loja
Primarul sectorului 4, Vasile Mihalache, seful sau de cabinet, Sorin Ionescu, si viceprimarul Dan Delegeanu au devenit membrii unei loji masonice
La Giurgiu, s-a oficiat de curind primul pas al initierii in tainele masoneriei, pentru trei pesedisti de frunte din sectorul 4 Bucuresti. Primarul Vasile Mihalache, seful sau de cabinet, Sorin Ionescu, si viceprimarul Dan Delegeanu si-au atirnat sortuletele de ucenici peste costumele cu staif si au intrat astfel in cea mai cunoscuta societate initiatica secreta. Importantul moment trait de cei trei a fost imortalizat - ca orice nunta sau botez - in fotografii, una dintre ele ajungind in redactia noastra.
Cindva deosebit de respectata, masoneria a devenit doar un titlu scos la mezat, asemeni locurilor din listele parlamentare. Tot felul de agramati, oameni de afaceri controversati sau chiar urmariti de lege si-au tras pe cartile de vizita blazonul unei loji masonice si etaleaza pe birouri, alaturi de poza presedintelui de partid, fotografii in care, sub simbolurile Templului, zimbesc larg, ca-n afisele electorale.

Masoneria etilista!

Vechii masoni, cei initiati in perioada interbelica, au deplins adesea degradarea ce a cuprins societatea in anii postdecembristi. In fata ofensivei vulgului, multi intelectuali de marca, deveniti masoni dupa 1990, s-au retras in adormire, nedorind sa devina frati cu un Gheorghe Florea, de exemplu, patronul societatii Fulgerul?Bragadiru, firma scoasa la licitatie de catre AVAB pentru o datorie de peste 11 milioane de dolari de pe vremea defunctei Bancorex?. La ce mari adevaruri ale universului si la ce revelatii poate aspira o persoana pentru care cuvinte simple din dictionar (elitist si etilist) au ramas un adevarat mister? Si ce francmason este acela care nu stie ca masoneria are 33 de grade si nu trei? Dar iata cum explica viceprimarul Primariei Sectorului 4 legatura sa cu masoneria:
Domnule viceprimar Delegeanu, ati fost preocupat de multa vreme de domenii din acestea, esoterice?
Da, bine, m-a interesat, sa zic, ramura asta si, ma rog, am citit destul de mult despre masonerie, in general. Insa, ce sa va spun, mai pe la inceput asa, cind ma interesa, nu ma gindeam ca o sa ajung.
V-ati implinit un vis?
E greu spus, vis. E mult spus, vis.
Imi spuneti, va rog, cite grade are masoneria?
Aaa... Trei grade.
Trei grade?
Da. Acuma, ma rog, e mult de discutat.
Este interesant ca, in ultimul timp, tot mai multi politicieni intra in francmasonerie...
Bine, peste tot in lume, francmasoneria este o ... nici nu stiu cum sa-i spun, miscare, organizatie, etilista.
Cum? Etilista?
Adica etilista.

Al. Paleologu: Li se pare o mare procopseala?

Alexandru Paleologu este unul dintre masonii vechi ai Romaniei. Situatii de genul masoneriilor de sector? l-au facut sa se retraga. In opinia sa, in lojile masonice s-au inmultit cei care nu urmaresc altceva decit sa parvina.
Domnule Paleologu, a devenit masoneria prea accesibila, in ultimii ani?
Inainte, daca te remarcai prin ceva, prin atitudini aprobate de masoni, ti se propunea sa intri in masonerie. Acum, unii vor ei sa intre si vin sa spuna: Ba, vreau sa fiu mason!?. Li se pare ca e o mare procopseala, ca te ajuta la afaceri, ai sprijin si aprobare, te ajuta sa reusesti in viata, te scoate din incurcatura. Aiurea, complet.
Intrarea unor astfel de oameni in loji masonice nu dauneaza societatii?
Ba da, sigur ca da. Dupa ce m-am intors de la Paris, am fost cooptat Mare Maestru al celor trei Mari Loji Romanesti, si am vazut ce fel oameni voiau sa intre in masonerie. Oameni care ziceau: Aaa, foarte bine, sa ai un sprijin in viata?. Eu, vazind cum merge treaba, nu m-am mai dus, nu m-a mai interesat.

Elitist = care favorizeaza elita (grup de persoane care reprezinta ceea ce este mai bun, mai valoros, intr-o comunitate, societate etc.)
Etilism = alcoolism
(Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, editia a II-a, aparut la Editura Univers Enciclopedic, anul 1998)

?Sorin Ionescu, fost realizator la Antena 1 si actual sef de cabinet al primarului Vasile Mihalache, nu a negat intrarea in masonerie, dar a refuzat sa ne ofere amanunte. Subiectul aceste este unul personal si nu are legatura cu serviciul meu?, ne-a declarat Ionescu, oferindu-se sa ne raspunda la orice subiect ce tine de activitatea sa profesionala.

Am incercat sa aflam si opinia primarului Vasile Mihalache, despre recenta sa initiere in masonerie, insa ne-a fost imposibil pina la inchiderea editiei; primarul sectorului 4 avea telefonul inchis si nu a raspuns mesajelor transmise prin intermediul robotului telefonic.

Intrebat daca exista vreo asemanare de dogma care sa explice intrarile acestea in grup, ale unor membri PSD, in francmasonerie, purtatorul de cuvint al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, ne-a declarat: Nu e vorba numai de partidul nostru. Si nu numai despre masonerie. Acelasi lucru se poate spune despre organizatii ceva mai noi. S-a dat libertatea de a face parte din anumite cluburi, ca sa le numesc asa, si, probabil ca exista o anumita moda. Sentimentul ca Domule, daca nu sint, parca.... Confreriile astea, interzise in comunism, probabil ca reprezinta o anumita tentatie.

•Masonul Prigoana, elita gunoierilor


Silviu Prigoana este presedintele fundatiei Asociatia Romana de Comunicare si Asistenta Sociala (ARCAS) * Referiri la ARCAS apar pe site-ul www.masonii.ro, pagina internet detinuta de "magnatul site-urilor" * Insa ONG-ul lui Prigoana, cu legaturi in masonerie, este tinut la secret, intrucat nu se dezvaluie nici activitatea si nici scopul acestuia * Prigoana a admis faptul ca este mason si ca apartine unei loji din Brasov, cu acceptul Marii Loji Nationale a Romaniei
Silviu Prigoana, patronul grupului de firme Rosal, este afiliat masoneriei. In puzderia de site-uri detinute de Prigoana se afla si www.masonii.ro, pagina de internet ale carei drepturi revin societatii Rosal Soft Computer.
Site-ul respectiv face "trimiteri" spre mai multe loji masonice din strainatate, dar prezinta si fundatia Asociatia Romana de Comunicare si Asistenta Sociala (ARCAS) - prezidata de Silviu Prigoana - drept organizatie masonica. ARCAS foloseste vulturul cruciat ca simbol al organizatiei, iar detaliile despre activitatea si scopul fundatiei lui Prigoana lipsesc cu desavarsire. Totodata, masonul Prigoana nu a trecut nici la Ministerul Finantelor Publice obiectul de activitate al ONG-ului ARCAS. Cu toate acestea, Silviu Prigoana sustine ca ARCAS nu este fundatia sa. "ARCAS nu mai este activa de trei ani din punct de vedere al membrilor fondatori. Asociatia avea drept scop ajutorarea si chiar s-au facut donatii catre spitale, truse chirurgicale sau medicale, nu mai retin", a spus Prigoana.

Afaceri cu un fugar
Silviu Prigoana, patronul grupului de firme Rosal, deruleaza afaceri in domenii variate, de la salubrizare pana la televiziuni sau proteze ortopedice. Totodata, asa cum aratam intr-un numar anterior al GAZETEI, Prigoana nu refuza nici asocierea cu infractori in vederea castigului de bani. Fapt verificat, Prigoana il are ca asociat la Rosal Group LLC din Chicago, SUA, pe Adrian Tarau, fiul ex-prefectului PSD de Bihor. Tarau junior a fost acuzat si arestat pe 20 aprilie 2001, intr-o vineri, pentru operatiunea de contrabanda cu produse petroliere si spalare de bani. Dupa doua zile de la arestare, Adrian Tarau a fost eliberat in urma interventiei lui Adrian Nastase, care declara la acea vreme ca nu crede in arestarile de "vineri seara". Procurorul care l-a arestat, Alexandru Lele, a devenit in 2002 tinta unei anchete comandate de autoritatile romane. Mai departe, procurorul desemnat sa-l ancheteze pe Lele, Cristian Panait, si-a dat seama ca nu are suficiente probe pentru a-l scoate vinovat. Sub presiunile superiorilor care actionau la comanda politica a PSD, procurorul Panait s-a sinucis. Intre timp, Tarau si-a dezvoltat afaceri profitabile in SUA cu bani transferati din Romania. Silviu Prigoana, care declara in presa ca-l leaga de Tarau junior o prietenie de 15 ani, a intrat in afaceri cu fugarul roman stabilit la Chicago. Cei doi sunt asociati in Rosal Group LLC, societate infiintata la data de 15 iulie 2004 de catre Rosal Grup SRL Bucuresti. Silviu Prigoana, si-a anuntat in februarie 2005 intentia de a deschide o televiziune la Chicago impreuna cu Tarau, insa, din motive neclare, i-a cooptat in afacere pe fratii Dumitrescu. Anul 2005 a adus societatii Rosal Group LLC un profit de 2 milioane USD.

PSD, cuvantul-cheie
Legaturile dintre Tarau "cel mic" si Adrian Nastase au fost evidentiate cu ocazia arestarii celui dintai. Absolut intamplator, Nastase este mason si membru in Marea Loja Nationala a Romaniei in fruntea careia se afla marele maestru Eugen Ovidiu Chirovici. Iar acesta, in timpul guvernarii PSD, a avut functii inalte in stat. In perioada 2002-2003, Chirovici a fost consilier pe probleme economice in cabinetul lui Adrian Nastase, iar din 2003 pana la schimbarea PSD de la guvernare a detinut functia de presedinte al Asociatiei Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM).
Masonul Nastase a sarit in ajutorul lui Adrian Tarau si a intervenit pentru eliberarea sa din arest, iar masonul Prigoana face afaceri cu fugarul Tarau in SUA. In aceasta conjunctura, cuvantul-cheie este PSD, iar liantul este masoneria.
ARCAS a vrut planetariu
Omul de afaceri Silviu Prigoana, originar din orasul Gherla, si-a parasit locul de bastina inca din tinerete. Centrul de greutate al afacerilor lui Prigoana este in prezent la Bucuresti, desi mai pastreaza inca unele legaturi cu orasul in care s-a nascut. La Santioana, un sat din apropierea orasului Gherla, Prigoana are o fabrica de mobila si un restaurant-motel. In plus, firma de salubrizare Rosal a castigat anul trecut contractul pentru curatenie in jumatate din Cluj-Napoca. Prigoana este presedintele a patru fundatii, din care una chiar ii poarta numele. Pe langa Fundatia Silviu Prigoana, omul de afaceri mai prezideaza Fundatia pentru Management si Economia Serviciilor din Romania, Liga pentru Apararea Drepturilor Persoanelor cu Handicap din Romania, precum si Asociatia Romana de Comunicare si Asistenta Sociala (ARCAS).
In multitudinea de site-uri detinute de Prigoana se numara si www.masonii.ro, ale carui drepturi revin societatii Rosal Soft Computer. Potrivit bilantului depus de ARCAS in anul 2004, ARCAS a inregistrat venituri de 37 milioane de lei si a avut cheltuieli de 42 de milioane, deci a iesit in deficit.
ARCAS a fost autorizata in anul 2000 si are sediul la Bucuresti pe Calea Victoriei nr. 112.
Cotactat telefonic, Silviu Prigoana a admis faptul ca este mason si ca apartine unei loji din Brasov, cu acceptul Marii Loji Nationale a Romaniei. Prigoana a mai declarat ca scopul principal al ARCAS era construirea celui mai mare planetariu din Romania si sustine ca in acest sens a facut demersuri chiar si la Ambasada Japoniei. "Proiectul nu s-a concretizat, iar treaba a trecut la altii in parohie", a completat Prigoana.

Delir a la Prigoana
Pe de alta parte, patronul Rosal Grup a negat orice legatura a ARCAS cu masoneria, insa a recunoscut apartenenta sa la aceasta organizatie cu caracter "discret". Totodata, Silviu Prigoana a facut cunoscut faptul ca apartine masoneriei de mult timp, dar, fara a fi intrebat, a tinut sa precizeze ca acest statut nu a fost folosit pentru a eluda plata taxelor catre stat.
Mai mult, omul de afaceri a subliniat ca nu a fost ocolit de controalele statului. "Cred ca am avut cele mai multe controale din istoria Romaniei si in prezent am 10 procese cu Statul Roman", a mai spus Prigoana.
Intrarea in masonerie este explicata de Prigoana astfel: "Masoneria este un ordin al arhitectilor, dar cuprinde si alte elite. Cum ar fi elita gunoierilor. In masonerie nu e ca la piata. Te cheama daca ei considera ca ai merite".
Desi marele maestru Chirovici a detinut importante functii in guvernul PSD, masonul Prigoana considera ca acest ordin nu are influenta in guvern.
Pus in fata evidentelor, Prigoana a replicat ca situatia lui Chirovici a fost o grava eroare si ca a avut cu acesta doua discutii pe aceasta tema. "Chirovici ar fi trebuit sa-si dea demisia din functia de ministru al IMM-urilor", apreciaza Prigoana. In opinia lui Silviu Prigoana, masoneria are in prezent un rol mai mult simbolic, iar scopul ordinului este binefacerea.
Ba mai mult, Prigoana a spus: "Masonii de azi nu schimba guverne, nu conduc lumea, ei nu pot sa-si conduca nici macar masina". Cu toate acestea, in mod paradoxal, acelasi Prigoana considera ca masoneria este importanta. La finalul discutiei, Prigoana a subliniat faptul ca nu va intra niciodata in politica romaneasca, unul din motive fiind apartenenta sa la masonerie. In schimb, obtinerea cetateniei americane i-ar deschide calea spre sfera politica din Illinois, oportunitate care lui Silviu Prigoana i se pare a fi dezirabila.

•Masonul rus s-a intilnit cu Tariceanu la Guvern

Avem confirmarea: masonul rus Kondyakov si premierul Tariceanu s-au intilnit la Guvern, cu o saptamina inainte de suspendarea lui Basescu.

Misterul Kondyakov incepe sa se elucideze. Purtatorul de cuvint al Guvernului, Camelia Spataru, a confirmat ieri, pentru „Cotidianul“, ca premierul Calin Popescu Tariceanu s-a vazut pe 12 aprilie cu masonul rus Aleksandr Kondyakov. Deci cu o saptamina inainte de suspendarea lui Traian Basescu, confirmind astfel declaratiile presedintelui suspendat din interviul acordat „Romaniei libere“. La intilnirea respectiva, care, potrivit Cameliei Spataru, a durat 15 minute, a participat si senatorul liberal Radu Stroe. De la acesta am aflat care a fost tema discutiilor. „A prezentat oferta lor ca firma de lobby. Nu pentru Guvernul Romaniei, ci pentru PNL. A simtit ca e un moment bun pentru ca vor fi alegeri in 2008“, ne-a declarat Radu Stroe, in exclusivitate.

Declaratia lui Stroe ridica totusi mari semne de intrebare. De ce s-a intilnit Tariceanu la Guvern cu misteriosul personaj si nu la sediul PNL? Un raspuns ne ofera tot Radu Stroe: „Intrebati-l pe Tariceanu!“. Un altfel de raspuns ne da Camelia Spataru: „N-au fost discutate chestiuni de politica interna a Romaniei“. Purtatorul de cuvint al Guvernului tine sa ne informeze ca serviciile secrete au stiut de intrevederea respectiva. „Despre intrunire au fost instiintate cu transparenta institutii cu atributii specifice pentru a se asigura o informare adecvata, fiind vorba de un asemenea interlocutor. Intilnirea a durat 15 minute si a fost solicitata in numele companiei pe care persoana respectiva o reprezinta“. La intilnirea de la Guvern au participat Calin Popescu Tariceanu, Aleksandr Kondyakov, Radu Stroe si, dupa cum a spus Camelia Spataru, „alti doi consilieri de stat“. Numele acestora ramin inca un mister.

Declaratiile purtatorului de cuvint al Guvernului nu se prea potrivesc cu cele ale lui Radu Stroe. Senatorul PNL ne-a declarat ca Aleksandr Kondyakov a venit insotit la intilnire de „doi romani“. „Este posibil ca unul dintre ei sa fie Gheorghe Florea, asa cum spuneti dumneavoastra. Eu nu confirm, dar nici nu infirm. Cel mai bine ar fi sa-l intrebati pe dinsul.“ Cit despre cel de-a doilea roman, Radu Stroe lasa sa se inteleaga ca, la fel ca si Gheorghe Florea, ar fi vorba tot de o persoana influenta din masoneria romana. „N-am spus-o eu (ca e mason - n.r.), dvs. ati spus-o“, afirma Stroe.

Nu este singura intilnire pe care Kondyakov a avut-o la Bucuresti. Cozmin Gusa, lider PIN si fost sef de campanie electorala al PD in 2004, spune ca s-a intilnit cu Aleksandr Kondyakov in incinta hotelului Sofitel. „Am luat masa cu el. E prietenul meu de sapte ani.“ Nu-si mai aminteste cu precizie ziua, dar „parca era inainte de suspendare“. La fel ca oficialii Gguvernului, Cozmin Gusa nu confirma existenta unor discutii cu privire la Traian Basescu. „N-am discutat subiectul asta. Am vorbit despre atmosfera din Rusia, despre sansele lui Kassianov, despre legaturile lui din Romania. Treburi comerciale. N-are el (Kondyakov - n.r.) treaba cu Basescu. Asta e gogorita lui Talpes„, ne-a mai spus Gusa. Interesanta este si descrierea pe care acesta i-o face lui Kondyakov: „E un zdrahon de doi metri, al dracu’ rau“.

Aleksandr Kondyakov s-ar fi intilnit, potrivit unor surse, si cu Ion Iliescu, la sediul acestuia din strada Atena nr. 10. Cozmin Gusa ne-a declarat ieri ca l-a intilnirea pe care a avut-o cu masonul rus acesta i-a spus ca „avea programata o intrevedere si cu Ion Iliescu“. „Nu stiu sa spun daca aceasta a avut loc. Ce stiu sigur e ca, pina sa se vada cu mine, nu s-a vazut cu Iliescu“, ne-a spus Gusa. Ion Iliescu n-a putut fi ieri de gasit, la telefonul acestuia raspunzind sotia lui, Nina Iliescu. Consilierul fostului presedinte, Victor Opaschi, spune ca nu e in masura sa confirme informatia. „Nu stiu. Nu-mi amintesc… Din anumite considerente, pina miercuri nu pot sa iau legatura cu dinsul. Practic, nu e de gasit“, afirma Opaschi.

Au existat zvonuri cu privire si la alte intilniri de taina ale lui Kondyakov la Bucuresti. Mircea Geoana infirma si spune ca nu-l cunoaste. La fel si Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol. „Nu este adevarat ca m-as fi intilnit cu el. Nu-l cunosc, nu

l-am intilnit niciodata“, ne-a declarat Patriciu. Si Viorel Hrebenciuc, liderul deputatilor PSD, neaga ca l-ar cunoaste personal. „Nu, nu-l cunosc. Iar daca eu nu-l cunosc, el nu exista. Nu e in sfera de influenta a lui Putin, deci nu e un personaj important. Am crezut ca Basescu spune ceva important in interviul ala (din „Romania libera“ - n.r.), dar cind am vazut ca vorbeste de Kondyakov, m-am linistit“. Intrebat daca are cunostinta de persoanele cu care s-ar fi vazut Kondyakov la Bucuresti, Viorel Hrebenciuc ne-a spus: „Intreaba-l pe Gheorghe Florea. El stie mai multe“.

Kondyakov, prieten cu Gusa, frate cu Florea

Pe lista de prieteni a strategului rus stau la loc de cinste politicianul Cozmin Gusa si masonul Gheorghe Florea.
Aleksandr Kondyakov este un influent consultant politic si un lider al masoneriei ruse. Este membru al Asociatiei Europene a Consultantilor Politici, printre clientii firmei sale (NovoCom) numarindu-se administratia prezidentiala, guvernul de la Moscova sau presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Pe linie masonica, Kondyakov este Marele Secretar al Marii Loji a Rusiei.
Gheorghe Florea este un controversat om de afaceri roman. A ajuns la notorietate publica in calitate de patron al echipei Fulgerul Bragadirul. De asemenea, un inalt demnitar al masoneriei romane in calitatea sa de conducator al Ritului de Memphis-Misraim. Despre Gheorghe Florea umblau zvonuri ca ar fi vrut sa preia conducerea masoneriei romane, avind sustinerea masoneriei ruse.
Cozmin Gusa a intrat in politica in calitate de membru PSD, ajungind pina in functia de secretar general, a plecat in PD, unde a stat doar o scurta perioada, dupa care si-a facut propriul partid (PIN). Este un autodeclarat apropiat de Rusia. „Rusia este a doua mea patrie“, declara Gusa intr-o emisiune televizata pe vremea cind era secretar general al PSD. A fost acuzat in mai multe rinduri ca ar fi agent KGB. Chiar el recunostea, tot pe un post de televiziune in primavara lui 2005, ca serviciile secrete romane i-au adus acuzatii privind legaturile sale cu serviciul secret al Federatiei Ruse. (R.B.)
•Masonul Miky Spaga penal in afacerea pasapoartelor

Departamentul de Control al Guvernului (DCG) l-a identificat pe fostul sef al Secretariatului General al Guvernului, Serban Mihailescu, printre vinovatii de neregulile gasite in incheierea si derularea contractului intre RA-APPS si Bundesdrukerei International Services Gmbh, in 2001, privind furnizarea de noi pasapoarte. Contractul, arata inspectorii guvernamentali, s-a derulat cu deficiente de proceduri, fiind completat de mai multe acte aditionale care au majorat nejustificat costul echipamentelor si consumabilelor necesare. Costurile pasapoartelor au fost suportate, fireste, de cetateni. DCG a propus trimiterea cazului la DNA si Curtea de Conturi.
Secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a declarat, ieri, ca Departamentul de Control al Guvernului a efectuat un control la RA-APPS in scopul verificarii respectarii prevederilor legale cu privire la incheierea si derularea contractului pentru furnizarea de produse si servicii incheiat intre RA-APPS si Bundesdrukerei International Services Gmbh in anul 2001. In cadrul procedurii de achizitie, 15 firme au cumparat caietul de sarcini, fiind depuse 6 oferte din care 4 au fost respinse, in final fiind declarata castigatoare societatea Bundesdrukerei International Services. Potrivit lui Bolojan, ulterior contractul a fost completat cu o serie de acte aditionale prin care pretul de cumparare a echipamentelor de tiparire si a consumabilelor aferente a fost majorat fara temei. Totodata, la licitatie oferta Companiei Nationale "Imprimeria Nationala" SA- Thales (firma franceza asociata) a fost descalificata pentru nedepunerea a 100.000 dolari in contul RA-APPS drept garantie de participare, in conditiile in care oferta financiara a Imprimeriei a fost de 17,2 milioane euro (3,45 euro/pasaport), cu aproximativ jumatate mai putin decat oferta stabilita castigatoare. Bundesdrukerei a fost desemnat furnizor unic pentru confectionarea noilor tipuri de pasapoarte, cu o oferta financiara de 35,5 milioane de euro (7,11 euro/pasaport), din care din care 5,9 milioane euro pretul pentru un milion de pasapoarte, 5,8 milioane euro pentru echipamentele necesare emiterii unui numar de 5 milioane de pasapoarte, 19,5 milioane euro pentru utilajele tipografice si transferul de tehnologie necesar producerii in Romania a patru milioane pasapoarte si 4,3 milioane euro pentru materii prime si materiale.

Modificarea caietului de sarcini

In prima faza a contractului pentru realizarea noilor tipuri de pasapoarte se urmarea realizarea a un milion de astfel de documente in alb in Germania si doar personalizarea acestora in Romania. Ulterior, trebuiau realizate producerea si personalizarea in Romania a patru milioane de pasapoarte.

Insa, incepand cu 2001 si pana in prezent, la contractul initial au fost incheiate 12 amendamente avand ca obiect atat suplimentarea numarului de pasapoarte, cat si a echipamentelor necesare personalizarii acestora. Prin amendamentele incheiate, valoarea contractului a crescut cu circa 38 milioane euro, ajungand la 73.633.641 euro, arata inspectorii guvernamentali. Astfel, primul amendament a anulat clauzele care ar fi permis aducerea in tara a utilajelor pentru producerea integrala a pasapoartelor in Romania.

"Prin modificarea adusa contractului initial a fost schimbat, in fapt, continutul caietului de sarcini si implicit modul de fundamentare si prezentare a ofertelor de catre toti participantii, creandu-se un avantaj unilateral ofertantului declarat castigator", au aratat inspectorii. Bundesdruckerei nu si-a indeplinit angajamentele asumate in oferta prezentata la licitatie in baza careia a fost incheiat contractul, solicitand suplimentarea sumelor pentru utilaje tipografice.

•ONU, bătaia de joc a şmecherilor OADO... cu şorţuleţ

ONU a devenit bătaie de joc a unor şmecheraşi cu şorţuleţ. Membrii unui fantomatic şi controversat ONG - OADO - şi-au tras legitimaţii de "comisari autorizaţi de Guvernul Romaniei" şi împuterniciţi de...ONU. Reprezentanţii ONU la Bucureşti au semnalat MAE utilizarea ilegală a însemnelor instituţiei, dar autorităţile nu au dat niciun răspuns
Întemeietorul OADU, Florentin Scaleţchi, a candidat pentru un post în Consiliul Superior al Magistraturii
Între membrii OADO se află înalţi membri ai Masoneriei, foste cadre din serviciile secrete, generali şi colonei de poliţie
• OADO a fost recunoscută prin HG nr. 1183/28.11.2000 ca "asociaţie de utilitate publică", finanţată de stat
• Scaleţchi, fost deputat PSD, a fost arestat de DNA anul trecut ca urmare a unui flagrant şi condamnat în martie la 6 ani de închisoare de Tribunalul Bucureşti
• În august, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis judecarea în libertate a lui Scaleţchi, urmand ca dosarul să fie trimis la Curtea Constituţională
• Au intervenit public pentru Scaleţchi oameni politici din sfera PSD, dar şi din Masonerie

• Gheorghe Florea, mare mason, este "comisar" OADO
Legitimaţiile masive ale comisarilor OADO poartă însemnele Organizaţiei Naţiunilor Unite şi autorizarea Guvernului Romaniei din 26 mai 1990. Problema este că la acea dată, ţara noastră nu avea un guvern legitim, iar însemnele ONU sunt folosite ilegal. Reprezentaţa Naţiunilor Unite la Bucureşti habar nu are că OADO se foloseşte de însemnele ONU. De-a lungul timpului, mai multe persoane dubioase s-au perindat prin OADO. Preşedintele-fondator, escrocul Florentin Scaleţchi, a fost judecat şi condamnat pentru corupţie. L-a succedat "revoluţionarul" Gelu Voican Voiculescu. Masonul-ospătar de grad 33, Gheorghe Florea figurează şi el pe lista OADO.
Dacă ai norocul să îţi pice pe mană o legitimaţie de comisar al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din Romania, prima impresie este că ai dat peste vreun agent FBI. Legitimaţia legată în piele cu medalion metalic masiv, aduce mai degrabă cu o decoraţie comemorativă, decat un document de identificare. Surprizele nu se opresc aici. Pe langă însemnele OADO, pe faţă şi pe spate, în filigran, se găsesc însemnele Organizaţiei Naţiunilor Unite, dar şi autorizarea... Guvernului Romaniei din mai 1990.
Reprezentanţa Naţiunilor Unite la Bucureşti habar nu are că OADO foloseşte însemnele ONU

Cristina Bălan, reprezentant al Centrului de Informaţii ONU de la Bucureşti, ne-a declarat că utilizarea însemnelor oficiale ale Organizaţiei Naţiunilor Unite este restricţionată şi nu poate fi autorizată decat de către Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Centrul de la Bucureşti nu a fost informat de faptul că OADO utilizează însemnele ONU pe legitimaţiile membrilor săi. Singura măsură pe care o pot lua împotriva celor care folosesc ilegal însemnele ONU este de a atrage atenţia instituţiei respective asupra faptului că "a încălcat o rezoluţie şi că trebuie să înceteze imediat să utilizeze însemnele Organizaţiei Naţiunilor Unite". OADO nu este singura organizaţie care a "abuzat" de însemnele ONU. MAE şi Guvernul Romaniei au fost informaţi asupra ilegalităţilor, dar nu au reacţionat.
Organizaţia infractorilor, autorizată de Guvernul Romaniei
Conform site-ului oficial, OADO a fost înregistrată la Judecătoria Sectorului 1, Bucureşti şi ar fi fost autorizată la data de 26 mai 1990 de... Guvernul Romaniei ! Or, primul guvern legitim postdecembrist a fost investit în 28 iunie 1990. Site-ul în sine este o adevărată odă la adresa unui infractor. Preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului, Florentin Scaleţchi, a fost condamnat, la jumătatea lunii martie de magistraţii Tribunalului Bucureşti la şase ani de închisoare, pentru corupţie. Scaleţchi a fost reţinut de procurorii anticorupţie, în 1 noiembrie 2006, în timp ce primea 10.000 de euro, prima tranşă din şpaga cerută pentru o intervenţie pe langă şeful DNA Braşov. Acesta urma să acorde, prin Scaleţchi, o soluţie ce ar fi urmat să favorizeze inculpaţii unui dosar de evaziune fiscală.
Gheorghe Florea, comisarul-mason OADO
Ziarul "Curentul" prezintă în exclusivitate legitimaţia de "comisar" şi de mason al unui alt personaj controversat, membru OADO. Gheorghe Florea este mai cunoscut pentru calitatea de patron al echipei Fulgerul Bragadirul.
Numele său a revenit recent în atenţia publică datorită lui Traian Băsescu, care a semnalat prezenţa la Bucureşti, în perioada campaniei celor 322, a unui personaj conectat la serviciile secrete ruseşti, mare mason, pe numele său Kondiakov, trimis de Putin să ia pulsul Coaliţiei anti-Băsescu.
Ulterior, senatorul PNL Radu Stroe a confirmat că Aleksandr Kondiakov a venit să se întalnească cu Tăriceanu însoţit "de doi romani influenţi în masoneria romană". Unul dintre aceştia era Gheorghe Florea, masonul "Bragadiru", despre care se zvonise că vroia să preia conducerea masoneriei romane, avand susţinerea masoneriei ruse. Florea a fost înainte de Ž89 ospătar la o unitate din Turnu Severin. Este apoi transferat la UM 01908 AA pază obiective speciale din Ghencea, unde serveşte ca bucătar, ocazie cu care îşi face relaţii printre ofiţeri. I-a fost simplu să se avante pe culmile masoneriei deoarece purta deja sortuleţ. Acum Florea este înalt demnitar al masoneriei romane (gr.33), conducător al Ritului de Memphis-Misraim.


•Patriciu va cadea, in pofida sustinerii fratilor de loja

Caderea lui Patriciu va trage dupa sine, ca la domino, guvernarea PNL dar si o vasta retea – cea a fratilor de Loja. In data de 5 septembrie vor fi chemati in fata instantei protagonistii Dosarului Rompetrol in frunte cu Dinu Patriciu. Dupa nesfarsite amanari judecatorii vor avea misiunea aplicarii legii. Legea care trebuie sa fie la fel pentru toti. Indiferent de organizatia din care fac parte.
Rezolvarea acestui caz celebru de jaf al patrimoniului national va fi precedentul care va impune regula. Romania va da seama in fata institutiilor europene care urmaresc cu atentie Justitia de la noi. Daca, atunci cand organele statului vor încerca sa se atinga de marea corupt ie, împotriva lor se vor ridica partidele, mass-media, comunitatea de afaceri, zadarnicind si intimidand actiunile legale ale institutiilor statului, cu certitudine integrarea în Uniunea Europeana va ramane doar un deziderat, si nu o realitate. Este un citat din Traian Basescu care rostea acest avertisment cu ceva vreme in urma, inainte de integrare. Atitudinea justitiei a mass-mediei si a institutiilor statului a fost in totala contradictie cu normele europene in cazul acestui personaj – Patriciu - implicat într-un dosar penal faimos, sustinut insa de lojile masonice si de caracatita intereselor PNL-PSD-ETC. Epopeea acestui dosar incepe in 2004 cand Parchetul General a anuntat ca îl ancheteaza pe Dinu Patriciu în urma unor acuzatii grave: înselaciune, spalare de bani prin intermediul unor firme din paradisuri fiscale, manipularea pietei de capital prin cresterea artificiala a pre- tului actiunilor Rompetrol, privatiza ri frauduloase, evaziune fiscala. Grupurile de interese care au sarit sa-l sustina pe Patriciu sunt reprezentate la loc de frunte de premierul Calin Popescu Tariceanu, care nu s-a sfiit sa telefoneze procurorului general Ilie Botos pentru a face presiuni in favoarea amicului sau aflat la ananghie, Dan Voiculescu, senatorul Verestoy Attila si multi altiparteneri care au avut de profitat din masinatiunile ilegale ale lui Patriciu.
Loja, principalul suport al lui Patriciu
Baza de suport principal a lui Patriciu a fost insa o organizatie, discreta dar extrem de prezenta in Romania sub forma unei încrenga turi de relatii interesate, ai carei membri, pentru a se sustine unii pe altii fac juraminte si executa practici specifice fratilor de loja. Sunt cunoscute stransele lega turi ale lui Patriciu cu masoneria, ceea ce merita relevat suplimentar este felul care masoneria s-a implicat pentru a-l face sca- pat pe Patriciu. În 27 mai 2005, ziua cand a fost arestat, ziarele l-au înfatisat pe Dinu Patriciu întro ipostaza tipic masonica: cu mana la gat, gest care în limbajul secret al semnalelor masonice semnifica invocarea ajutorului fratilor. În acelasi moment se dau si alte comenzi masonice. În articolele aparute în presa, Dinu Patriciu este prezentat de fiecare data cu gesturi semnal. Gesturile respective care acopera toata gama de semne masonice sunt cunoscute de initiatii cu grade superioare din masonerie. Obisnuit sa fie ascultat de cate ori cere ceva, Dinu Patriciu nu se sfieste sa ceara, la o emisiune TV, pe un ton de comanda, sa i se acorde un tratament preferential si dicteaza Justitiei finalul pe care si-l doreste: Dorim ca problema sa se închida o data pentru totdeauna si cat mai repede. Apoi se afiseaza ostentativ într-o vizita neprogramata la premierul tarii, pentru a demonstra tuturor ca are acolo permanent usa deschisa. O cheama pe Monica Macovei la Guvern, il pune pe Tariceanu sa-i scrie lui Basescu. Merge în Parlament la Comisia pentru drepturile omului, care îl primeste imediat si conchide cat ai bate din palme ca i-au fost încalcate drepturile dupa ce Dinu Patriciu se plange de abuzuri si încalcari procedurale, prejudicierea imaginii, pagube financiare. Trebuie luate masuri – au conchis atunci parlamentarii. Pentru apararea lui Patriciu, s-a pus în miscare o imensa retea de relatii: oameni politici din partidul din care face parte, dar si din opozitie, cea mai mare parte din mass-media, însusi primul ministru, ambasadele, oameni de cultura si de afaceri.
Trustul lui Vantu l-a sustinut pe Patriciu
Analisti ca Emil Hurezeanu sar in apararea lui Dinu pe postul care apartine lui Vantu. La Realitatea TV privitor la arestarea lui Patriciu, Hurezeanu zice: nu este normal ca un cetatean, care nu este Goebbels, iar procesul nu este cel de la Nürenberg, sa fie anchetat zeci de ore, inclusiv noaptea. Dinu Patriciu a fost închis 24 de ore si apoi eliberat iar de atunci se desfasoara o campanie frenetica de spalare a imaginii lui Patriciu si de minimizare a acuzatiilor Parchetului. Daca Dinu Patriciu va fi, foarte curand, judecat si se va decide vinovatia sa pe cale juridica probabil ca vom putea lua in considerare spusele lui Traian Basescu de dinainte de integrarea Romaniei in UE, citate la inceputul acestui articol. Daca dimpotriva, va trena la nesfarsit acest proces, tot e bine, deoarece vom avea evident a activitatii antiromanesti si antieuropene a aparatului Lojei lui Patriciu.
Pe urmele misteriosului mason rus Alexandr Kondyakov
Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat intr-un interviu acordat ziarului Romania Libera, ca ar exista informatii despre structuri externe care ar fi fost interesate in destabilizarea Romaniei. El a insinuat ca suspendarea sa a fost pusa la cale de adversarii sai impreuna cu consilierul lui Putin, Alexandr Kondyakov, scrie si EvZ. Kondyakov este Mare Secretar al Marii Loji Masonice a Rusiei si in 2003 a venit la Bucuresti pentru a sustine alegerea lui Eugen Ovidiu Chirovici in fruntea masonilor romani, noteaza si Cotidianul.

Basescu da vina pe masonerie pentru suspendarea sa

Basescu a spus ca exista „structuri externe interesate in destabilizarea Romaniei si mentinerea ei intr-o zona gri”. El insinueaza ca exista o legatura intre aceste „structuri externe” si votul din parlament pentru suspendarea sa.
„Nu pot spune decat un singur lucru: priviti cu multa atentie afirmatiile facute de fostul sef al SIE, Ioan Talpes. Este interesant, de asemenea, daca a fost vreo vizita a unui domn foarte important, Kondyakov, cu vreo doua-trei zile inainte de votul de suspendare dat de parlament. Poate politicienii cu care s-a intalnit pot spune mai multe”, a afirmat, misterios, Basescu. (Silviu Sergiu)
Talpes sustine ca Alexandr Kondyakov ar avea relatii cu politicieni romani
Potrivit BBC, numele lui Aleksandr Kondyakov apare pe internet ca director executiv al Novocom, un centru de analiza politica din Moscova care le asigura consultanta in domeniul informatiilor guvernului rus si presedintelui Putin, membru al miscarii ruse "Liderii viitori ai noului mileniu", dar si al Marii Loji Masonice Ruse (Mare Secretar al Lojii) si, nu in ultimul rand, consilier al
presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, conform prezentarii sale de pe site-ul Centrului European de Studii Politice.
Bogdan Teodorescu, membru al aceleiasi organizatii de studii politice europene din 2000, spune ca nu il cunoaste pe Aleksandr Kondyakov si ca nu l-a vazut la nici una din reuniunile centrului.
Ioan Talpes, fost sef al SIE si consilier prezidential pe vremea presedintelui Ion Iliescu, confirma ca este vorba de una si aceeasi persoana, desi seful Lojii Masonice Romane, Ovidiu Chirovici, nu sustine acest lucru.

Ioan Talpes sustine ca Aleksandr Kondyakov ar avea relatii cu importanti oameni de afaceri, dar si cu politicieni romani aflati in pozitii-cheie ale statului, fara insa a da vreun nume.
Chirovici nu neaga ca Kondyakov sa fi fost in Romania recent
Contactat ieri de “Cotidianul”, Eugen Ovidiu Chirovici nu a exclus posibilitatea ca Kondyakov sa fi vizitat in ultima vreme Romania, dar a precizat ca, in mod categoric, acesta nu a facut-o in calitate oficiala de secretar al masoneriei rusesti. “Pe linie oficiala, de cel putin un an domnul Kondyakov nu a mai fost in Romania.

Vizitele private pe care le face un conducator de loja intr-o tara nu trebuie anuntate la masoneria romana. Si daca as stii de o vizita recenta, desi nu sint la curent cu vizitele domnului Kondyakov, mi s-ar parea o indiscretie sa comentez vizita unui persoane private”, ne-a declarat Chirovici.

•Politica, energie si masonerie

Buzaianu si Visoianu sunt masoni si si-au infiintat propria lor loja in 2003, in care si-au distribuit cele mai importante pozitii de conducere. Bogdan Buzaianu este pro-mare mason in Marea Loja a Romaniei, condusa de marele-maestru Corneliu Visoianu. Marea Loja Nationala a Romaniei este o loja masonica disidenta, constituita in 2003, cu multi dintre „fratii” migrati la alte organizatii masonice, conduse de Eugen Ovidiu Chirovici si de Costel Iancu.
Sediul Marii Loje a Romaniei este in strada Edgar Quinet, numarul 7. La aceeasi adresa s-a aflat vechiul sediu al firmei Energy Holding, pana cand aceasta s-a extins foarte mult si s-a mutat intr-un adevarat palat, pe strada Paris, la numarul 24. Tot pe strada Edgar Quinet, numarul 7, figureaza si Fundatia Culturala Delta, al carei presedinte este tot Visoianu.
Marele-maestru Corneliu Visoianu a semnat un pact de concordat, ceea ce inseamna o prietenie masonica, cu Loja Alpina din Elvetia, tara de adoptie a lui Buzaianu.
In Marea Loja a Romaniei mai este membru si Radu Boroianu, nasul de cununie al lui Calin Popescu-Tariceanu. Buzaianu si Boroianu au fost parteneri de afaceri in compania elvetiana B&C Consulting. Boroianu a facut lobby, potrivit fostului sef al Renel, Aurelian Leca, ca lui VA Tech, compania reprezentata de Bogdan Buzaianu, sa i se atribuie contractul de retehnologizare al Portilor de Fier 1.
Avocatul Doru Bostina, un apropiat al lui Buzaianu, alaturi de care a infiintat in 2000 Energy Holding, este si el membru al Marii Loje a Romaniei.
Cunostinte si relatii :: Portile de Fier - ca intre frati
Calin Popescu-Tariceanu se cunoaste cu Bogdan Buzaianu inca din 1997. Atunci, Tariceanu a avizat hotararea de guvern prin care VA Tech, compania reprezentata de Buzaianu, a primit fara licitatie retehnologizarea Portilor de Fier 1.
Atribuirea contractului este anchetata acum de procurori pentru ca Hidroelectrica a platit peste 200 de milioane de euro, dar turbinele functioneaza la fel ca inainte de modernizare.
Intr-un interviu acordat EVZ, fostul director al Renel, Aureliu Leca, a declarat ca Radu Boroianu, fost amabasador al Romaniei in Elvetia, a facut lobby pe langa Tariceanu pentru Buzaianu.
„Mana moarta” :: Privatizare intre prieteni
In 2005, Rompetrol, compania lui Dinu Patriciu, si Energy Holding, firma fondata de Bogdan Buzaianu, s-au intalnit la o privatizare cu miza mare: Termocentrala Midia, punct strategic in functionarea la parametri optimi a rafinariei lui Patriciu.

Licitatia pentru vanzarea CET Midia s-a tinut in 2005, sub bagheta magica a sefilor Oficiului Privatizarii din Ministerul Economiei, Dorinel Mucea, zis „Mana lui DIP”, si Mihai Catuneanu.
Licitatia se anunta stransa: Rompetrol se batea cu Energy Holding, altfel spus, compania lui Patriciu „se batea” cu firma fondata de bunul sau prieten Buzaianu.
Oficiului Privatizarii a cerut pentru CET Midia 384 de miliarde de lei vechi (11 milioane de euro). Insa ambele firme inscrise la licitatie au considerat ca pretul cerut de stat este mult prea mare. Energy Holding si Rompetrol au refuzat sa oferteze, pana cand pretul a scazut la valoarea minima legala: 76,8 miliarde lei vechi (2,2 milioane euro). Si Rompetrol a castigat!
Conform legii, ultima etapa a procesului de vanzare consta in emiterea unei hotarari de guvern prin care sa se aprobe contractul de privatizare dintre statul roman si grupul de firme condus de Patriciu.
In sedinta de guvern din 27 octombrie 2005, Ministerul Economiei si Comertului, reprezentat de Codrut Seres, a introdus pe ordinea de zi documentul prin care se consfintea vanzarea CET Midia.

Macovei a refuzat sa semneze
Calin Popescu-Tariceanu a aprobat imediat, printr-o hotarare de guvern, cumpararea CET Midia de catre firma prietenului sau Dinu Patriciu, desi Ministerul Justitiei, condus de Monica Macovei, refuzase sa dea aviz de legalitate acestei tranzactii. Macovei a solicitat „clarificarea aspectelor cu privire la modul in care a fost stabilit pretul de vanzare al actiunilor”. Ministerul Justitiei a suspectat si rolul de mana moarta al Energy Holding la licitatie.
Grupul Rompetrol a dat in judecata statul roman cerand daune de jumatate de miliard de lei vechi pentru fiecare zi intarziere pana la punerea in posesie.
Rompetrol a comunicat EVZ ca „din motive total straine Grupului Rompetrol, nici pana in prezent nu a fost semnat contractul de vanzare-cumparare a actiunilor, ca urmare a nepublicarii, in Monitorul Oficial, a hotararii adoptate in octombrie 2005”.

Compania lui Dinu Patriciu considera ca publicarea hotararii in Monitorul Oficial ar pune capat procesului in care Rompetrol cere daune de 500 de milioane de lei vechi pe zi.

Istoric :: Cine este consultantul ?
B&C Consulting a fost infiintata in iunie 1997 de Bogdan Nicolae Buzaianu si de Corneliu Silviu Zugravu Zamfirescu. Acesta din urma avea sa-si schimbe numele in 1999 in Corneliu Visoianu. Firma are sediul pe strada Edgar Quinet, la numarul 7, acolo unde se afla sediul Marii Loje a Romaniei, condusa de acelasi cuplu de afaceri Buzaianu&Visoianu. La aceeasi adresa a figurat vechiul sediu al Energy Holding.

•RAZBOIUL MASONILOR: Fiecare roman cu "Loja" lui


Masoneria, confreria secreta care a contribuit la intemeierea Romaniei moderne, este atinsa azi de demonul dezbinarii.
Aflati de ce este imposibila reunificarea miscarii masonice.
Pe unele este dificil sa le numim Mari Loji. In acestea au fost initiati multi asa-zisi frati, care au fost si sunt certati cu legea, fiind cautati numai aceia cu mijloace financiare deosebite.

Altii vor federalizarea Romaniei, au cerut scoaterea tricolorului din temple. A fost neglijata lucrarea masonica, moralitatea, cinstea care erau doar afisate, proclamate, dar in niciun caz practicate", declara taios dr. Viorel Danacu, Mare Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei.

Liderul Marii Loji Nationale a Romaniei tine sa specifice "a Romaniei, nu din Romania". Dr. Danacu vorbeste despre lucruri grave care se petrec in cadrul unor Mari Loji: "Exista masoni corupti. Exemple sunt cei care au contribuit la jefuirea bancilor si a altor "afaceri" necurate cu care, pe muchia legii, si-au constituit imense averi, cat si a legaturilor tot de "afaceri" cu mafia ucraineana, cat si cu cea napolitana - ca sa nu le citez decat pe cele mai corupte, fapte aducatoare de neliniste si moarte.

Gheorghe Comanescu, ajuns Mare Maestru, dupa ce ilustrul frate Nicu Filip si-a retras candidatura, a transformat Marea Loja intr-un centru de trafic de influenta, intr-una dintre lojile de sub obedienta lui s-a desfasurat trafic de droguri si altele".

Dr. Viorel Danacu nu vrea sa dea nume, pentru a nu incalca juramantul masonic, care prevede ca nu poti divulga numele unui frate, dar spune: "Ii veti gasi in frunte alaturi de conducatori de seama, deveniti din spioni anti-NATO masoni. Altii realizeaza guverne in Transilvania, dorind astfel ruperea de Romania".

"Noi nu am facut nici miliarde, nici conturi umflate in strainatate, dar am reparat si construit biserici si monumente. Am construit la Hobita, in satul natal al lui Constantin Brancusi, un monument in cinstea celor cazuti in Primul si cel de-al Doilea Razboi Mondial, dorinta vie a marelui sculptor. Am ridicat pe locul unde au fost executati Horea si Closca, acolo unde a fost ingropata inima sa - o candela: doua maini gigantice din bronz ce inalta spre cer o inima inchipuita in care sa arda si va arde in veci inima eroului martir, cel care a pornit Revolutia in baza principiului Libertatii, de care se bucura o mare parte din omenire in zilele pe care le traim", mai spune Danacu.

Cum s-a ajuns ca in cadrul Masoneriei, una dintre organizatiile care au contribuit la realizarea Romaniei moderne, sa se petreaca asemenea lucruri? Ce reprezinta azi Masoneria si in cate grupari este ea fragmentata?

"Sunt convins ca se va ajunge la unitatea masonica universala"

Conform batranilor masoni, supravietuitori ai regimului comunist, prima intalnire dupa caderea dictatorului Nicolae Ceausescu a avut loc pe 27 decembrie 1989, in Templul Memorial din strada Radu de la Afumati, din Bucuresti.

Au fost prezenti cinci masoni, cel mai cunoscut fiind avocatul Nicu Filip, initiat inainte de razboi si profesorul, renumitul cibernetician Edmond Nicolau. La modestul sediu din strada Radu de la Afumati, poreclit "La Curte", diferite personalitati invitate incep sa descopere tainele masoneriei.

Exilul merge in paralel

Imediat dupa 1989, continuatorii masoneriei romanesti interbelice, aflati la Paris, in "azil", pe langa Supremul Consiliu al Frantei, au refuzat sa se intoarca in tara, sustinand ca este prematur, iar populatia nu este pregatita pentru asa ceva.

Cu toate acestea, in primavara anului 1990, in presa romaneasca au fost publicate mai multe articole ale "Grupului de la Paris", reprezentand 19 masoni care nu apartineau de Ordinului Masonic Roman condus de Marcel Shapira, un avocat emigrat la Paris, si care incercau o organizare in Romania.

In exil, prima actiune importanta a avut loc in octombrie 1990, cand s-a constituit la Paris Marea Loja Nationala Romana, compusa din trei loji de baza: "Steaua Dunarii", "Romania Unita" si "Solidaritatea" (Pax in Deo), mare maestru fiind ales Alexandru Paleologu, la acea ora, ambasador roman la Paris. In mai 1991, Marele Orient al Frantei, nerecunoscut de masoneria traditionala, infiinta la Bucuresti loja "Humanitas", care nu are nicio legatura cu editura omonima.

In Romania, masoneria recunoscuta international a fost readusa in tara pe o alta filiera. In februarie 1991, Marea Loja Unita a Angliei, prin intermediul Marelui Orient al Italiei (asistata de Marea Loja Nationala Franceza si de Marea Loja a Austriei), a reconstituit, la Bucuresti, prima loja regulara, "Concordia".

In anul urmator au fost infiintate alte doua loji, iar pe 24 ianuarie 1993, a fost creata Marea Loja Nationala a Romaniei. Mare Maestru a fost ales Nicu Filip. Abia in acest moment, seful masonilor din exil, Marcel Shapira, a inceput sa se agite. El a declarat de la Paris ca Romania este teritoriul sau jurisdictional, cu toate ca nu avea in tara nicio prezenta reala.

Intervine Shapira

Deranjat de infiintarea Marii Loji Nationale a Romaniei si numirea ca Mare Maestru a lui Nicu Filip, Marcel Shapira vine de urgenta in tara, strange cativa masoni din vechea garda, pe care ii ridica urgent la gradul 33 (cel mai inalt grad masonic), si formeaza propriul sau Consiliu Suprem pentru Romania.

Prerogativele sale i le transfera lui Dan Amedeo Lazarescu, tatal vitreg al premierului Tariceanu. Asta cu toate ca masoneria internationala acceptase deja sa creeze un Consiliu Suprem regular in Romania, iar Suveran Mare Comandor a fost ales Costel Iancu. Practic, masoneria avea un singur corp dar doua rituri, cu conduceri rivale.

Iancu, un personaj misterios

Suveranul Mare Comandor Costel Iancu are o viata misterioasa. Este de profesie violonist si a trait inainte de 1989 in Italia, fiind initiat in masonerie in 1982, in loja "Giullio’ Abruzzo" (Pescara). Ambasadorul Gheorghe Pancreatiu Iuliu Gheorghiu, insarcinat cu afaceri la Ambasada Romaniei din Italia, in iunie 1990, isi aduce aminte ca a fost contactat pentru reactivarea masoneriei in Romania dupa prabusirea regimului comunist de catre fostul Mare Suveran al lojilor masonice italiene, Elvio Schubba.

Intrigat ca nu se actioneaza prin Paris, unde se coagulase cea mai intensa activitate a masonilor romani din strainatate, Schubba i-a raspuns ca "in randul masonilor romani din Franta sunt disensiuni mari si ca s-a hotarat de catre Consiliul Suprem din SUA sa se actioneze prin Roma". Dupa primirea acceptului de la Bucuresti, transmis prin Ministerul Afacerilor Externe, Elvio Schubba a sosit in Romania, unde a fost primit, pe data de 12 septembrie 1990, in audienta de Adrian Nastase, ministrul de externe, generalul Victor Atanasie Stanculescu, ministrul apararii, Petre Roman, primul-ministru.


In noiembrie 1990 are loc vizita oficiala in Italia a ministrului de externe, Adrian Nastase, prilej cu care demnitarul roman i-a inmanat Marelui Suveran Giuliano Di Bernardo invitatia de a vizita Romania, iar vizita a avut loc in decembrie 1990.


In acea vreme, violonistul Costel Iancu (component al Orchestrei simfonice din orasul Aquilla - ltalia), colaborator al Marelui Suveran Di Bernardo, s-a prezentat ca fiind omul de legatura din partea masoneriei italiene cu reprezentantii Romaniei, substituindu-se primului emisar, Eivio Schubba, pe care il contesta.


Dupa opinia unora, Costel Iancu a beneficiat de o avansare rapida in masonerie, obtinand gradul 33. Pretentia lui Iancu Costel de a se socoti primul om de legatura pentru reactivarea masoneriei din Romania este falsa, cu totul "incorecta", spune ambasadorul.

Districtul Transilvania

De la 24 ianuarie 1993 la 6 mai 1995, Mare Maestru a fost Nicu Filip. Adunarea din 5-6 mai 1995 il alege ca Mare Maestru pe scriitorul Adrian Dohotaru, secretar de stat al Ministerului de Externe. Dupa decesul misterios al lui Dohotaru, in decembrie 1995, Mare Maestru este ales pictorul si scenograful Sever Frentiu.

Apar disensiuni, iar 13 loji regulare se separa formand controversatul "District Transilvania". Acestea se unesc in martie 1996 cu cateva loji de obedienta franceza, infiintate intre timp de Dan Amedeo Lazarescu, si constituie Marea Loja Unita a Romaniei (MLUR), sub conducerea avocatului Vladimir Boanta, fost detinut politic.

Unificarea celor doua Consilii Supreme are totusi loc in primavara lui 1997, sub conducerea lui Costel Iancu. Dan Amedeo Lazarescu a primit atunci titlul onorific de Suveran Mare Comandor "ad vitam" (pe viata), retragandu-se din orice functie executiva.

De la Paris, Marcel Shapira ii transmite si el lui Iancu recunoasterea sa. La nivel de rit, unificarea se produsese, dar la nivel de Mari Loji, disensiunile continuau.
Dupa alte multe zbateri, in cele din urma, Marea Loja Unita a Romaniei - MLUR - condusa de profesorul Teodor Nicoara si Marea Loja Nationala a Romaniei - MLNR - condusa de inginerul Gheorghe Comanescu, deputat PNTCD, hotarasc pe 15 iulie 2000 sa se uneasca. Acest lucru se va face doar pe hartie. Totusi, un grup condus de ziaristul Eugen Ovidiu Chirovici se uneste cu Marea Loja a lui Gheorghe Comanescu, in ianuarie 2001. Eugen Chirovici devine adjunctul lui Comanescu sub titulatura de Pro-Mare Maestru pentru ca, pe 8 noiembrie 2003, sa devina Mare Maestru al MLNR.

Pax Masonica

Lovitura mare in masonerie si despartirea apelor apare in 2002, cand, invocand coruptia generalizata din randul Marii Loji Nationale din Romania sub conducerea lui Nicu Filip, primul Marea Maestru al masoneriei de dupa 1989, se convoaca o intalnire extraordinara la Brasov. Inca din 4 martie 2002, Nicu Filip a transmis o scrisoare tuturor lojilor, in care se faceau o serie intreaga de precizari, cerandu-se demisia lui Comanescu si a conducerii pentru acte de coruptie savarsite de unii "frati, sub masca respectabilitatii".


Circa 15 loji intrunite la Brasov pe 13-14 aprilie 2002 demit intreaga conducere MLNR si il aleg prin vot deschis ca Mare Maestru pe dr. Viorel Danacu, unul dintre apropiatii lui Nicu Filip. In paralel, Gheorghe Comanescu organizeaza si el o adunare la Bucuresti si ii exclude pe "disidentii de Brasov".


In prezent, Marea Loja Nationala din Romania condusa de Eugen Ovidiu Chirovici si Marea Loja Nationala a Romaniei condusa de Viorel Danacu sunt cele mai mari forte masonice din tara. In timp ce Marea Loja a lui Chirovici sustine ca are peste 108 recunoasteri internationale, Marea Loja a lui Danacu numara 28 de recunoasteri internationale, dar face parte din Confederatia "Marile Loji Unite ale Europei", cea mai puternica Uniune Masonica din Europa de astazi. Marea Loja a lui Chirovici are aproximativ 2.000 de membri, in timp ce Marea Loja a lui Danacu, circa 800 de membri.


Cu toate disensiunile si problemele legate de coruptie, Viorel Danacu, care conduce si Centrul Regional de Studii Francmasonice "Paris-Bucuresti", crede inca in unitatea masonica: "Povestea despre masonerie incepe in fiecare zi. Fratele Nicu Filip spune ca fiecare rasarit de soare este o noua initiere. Aceasta masonerie universala, aceasta unitate in diversitate poate conduce, dupa un drum mai lung sau mai scurt, la o asa-numita Pax Masonica. Si in masonerie, ca si in societate, traim o etapa in care se alege graul de neghina. Sunt convins ca, in timp, se va ajunge la unitatea masonica universala de gandire si traire, la impacare si intelepciune. Masonii sunt fiii luminii, deci pot spune ca sunt si fii ai pacii".



Grupari disidente

In paralel cu Marile Loji ale lui Chirovici si Danacu, in Romania continua sa functioneze Marea Loja Unita din Romania condusa de Petru Stetiu, profesor universitar de fizica in Cluj si prof. dr. Dorel Augustin Manu. Al treilea nume de pe lista Marilor Maestri este Corneliu Visoianu, Marele Maestru al Marii Loji a Romaniei (o disidenta formata in 2003).

Organizatiile conduse de Stetiu si Visoianu s-au unit in Federatia Marilor Loji de Rit Scotian Antic si Acceptat, Suprem Mare Comandor fiind Andre Szakvary, un personaj acuzat de Dan Amedeo Lazarescu in anul 2000 ca vrea sa infiinteze in masonerie "Districtul Transilvania", considerat a fi un prim pas spre federalizarea Romaniei.

Mic dictionar de termeni masonici

> Francmasoneria este o societate initiatica, avand o forma traditionala, compusa din loji si obediente.
> Loja este unitate de baza a Francmasoneriei.
> Loja este autonoma si suverana.
> Obedienta este structura administrativa care reuneste mai multe loji de pe teritoriul unui stat sau din mai multe state.
> Obedientele poarta numele de Mari Loji sau de Mari Oriente.
> O obedienta este condusa de un Mare Maestru si de un Mare Consiliu, alesi in mod democratic in urma unui Convent de reprezentantii tuturor lojilor.

> In timpul lucrarilor lojii sunt prezente la vedere simbolurile masonice: Cartea Legii Sacre, Echerul si Compasul, Drapelul National si Stema Lojii.
> Locul unde se intruneste o loja se numeste Templu.
> In cadrul unei loji se pot primi doar trei grade: gradul 1 (ucenic), gradul 2 (companion) si gradul 3 (maestru).
> De la gradul de maestru, masonii pot obtine alte grade activand in unul dintre rituri: Scotian Antic si Acceptat (care are 33 de grade), Ritul de York (care are patru grade) si Ritul Memphis.

Ce este Francmasoneria si care sunt scopurile "Fraternitatii"

> "Semisecreta, misterioasa si diabolica pentru neinitiati, francmasoneria este in realitate o societate initiatica, avand caracter filosofic, fraternal, filantropic si progresist. Francmasoneria nu poate fi asimilata niciunei secte, niciunei biserici, niciunui partid politic, pentru ca ea nu este doctrinara, nu impune nicio credinta si nu cauta sa cucereasca puterea. Francmasoneria grupeaza persoane preocupate de perfectionarea morala a umanitatii si care aplica idealul de pace, de toleranta si de fraternitate interumana. Fraternitatea se afla la baza ordinului masonic si se exprima in simbolistica impusa tuturor membrilor ordinului. Membrii acestei societati - initiatii, invata sa se cunoasca mai bine pe ei insisi, sa-si ajute si sa-si respecte mai mult semenii. Francmasoneria este o alianta universala de oameni onesti, legati intre ei prin dragoste frateasca." (dr. Emilian M. Dobrescu).
> La origini, Francmasoneria a fost o asociatie medievala a zidarilor (masoni) liberi. Adjectivul "franc" desemna in Evul Mediu pe cineva scutit de darile feudale. Situatia privilegiata a acestei asociatii vine din faptul ca membrii ei erau constructorii bisericilor si ai catedralelor.

> Practic, toate domurile si catedralele artei gotice europene au fost ridicate de Francmasoni. Se considera ca prima Mare Loja s-a constituit la Londra, pe 24?iunie 1717.
> Fata de trecut, astazi Francmasoneria nu se mai declara o societate secreta, ci discreta. Grupurile sociale cele mai active in organizatie au devenit intre timp oameni politici, bancheri, oameni de afaceri, oameni de cultura, precum si oameni din structurile militare si justitie.

Grupari masonice in Romania
Astazi, pe teritoriul Romaniei, functioneaza sase grupari masonice, respectiv Mari Loji:

> Marea Loja Nationala a Romaniei il are ca Mare Maestru pe comisarul-sef de politie dr. Viorel Danacu; Sediul: Str. Vasile Toneanu, nr. 1, sector 3, Bucuresti; Pagina de web oficiala: www.grandlodge.ro
> Marea Loja Nationala din Romania il are ca Mare Maestru pe jurnalistul Eugen Ovidiu Chirovici; Sediul: Sala Palatului - Str. Ion Campineanu, nr. 28, et. 2, Sector 1, Bucuresti; Pagina de web oficila: www.mlnr.ro
> Marea Loja Nationala a Romaniei condusa de Corneliu Al. Visoianu; Pagina de web oficiala: www.glr.ro
> Marea Loja Nationala Unita din Romania il are ca Mare Maestru pe prof. dr. Dorel Augustin Manu; Pagina de web oficiala: www.mlnur.org
> Marea Loja Feminina a Romaniei o are Mare Maestra pe Anca Nicolescu; tel./fax: 021/ 252 13 51.
> Marele Orient al Romaniei il are ca Mare Maestru pe Mircea Deac.

Rituri Traditionale ale masoneriei

> Ritul Scotian Antic si Acceptat il are ca Suveran Mare Comandor al Supremului Mare Consiliu de grad 33 si ultim pentru Romania pe Costel Iancu (violonist), in concurenta si lupta cu Andre Szakvary (medic);
> Ritul de York il are ca inalt Mare Preot al Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Romania, Mare Maestru al Supremului Mare Consiliu al Masonilor Criptici din Romania si Eminent Comandor al Comanderiei Romania a Cavalerilor Templieri pe Stefan Masu (om de afaceri);
> Ritul Memphis - Misraim il are ca Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu pe Gheorghe Florea (om de afaceri, fost proprietar Fulgerul Bragadiru).


•Revoluţie secretă în masonerie, cu girul americanilor

La sfarsitul lunii aprilie 2006, Clujul a fost gazda unui convent organizat cu girul masoneriei americane. Dick Cheney, vicepreşedintele SUA a fost aşteptat la Cluj ca invitat la un convent masonic de o deosebită importanţă pentru România. Potrivit informaţiilor noastre se urmăreşte crearea unei noi structuri care are ca scop recrutarea mai multor personalităţi din cele două Mari Loji Naţionale, precum şi din alte ordine iregulare.

Conventul a avut loc sâmbăta şi duminica, în apropierea Clujului, evenimentul fiind urmat de un bal masonic. Totodată, ar fi de subliniat faptul că imixtiunea lui Andre Szakvary în conventul care a avut loc la sfârşitul săptămânii a fost exclusă. De altfel, Szakvary, cetăţean francez de origine maghiară, nu este agreat de masoneria americană. Surse confidenţiale ne-au dezvăluit prezenţa la conventul de la Cluj a patru venerabili maeştri, reprezentanţi ai unor state occidentale, dar şi a SUA. Tema principală a conventului a fost axată pe riturile simbolice ca reprezentare (Ritul Scoţian Antic şi Acceptat, Ritul Scoţian Rectificat şi Ritul Francez).
Vicepreşedintele SUA, Dick Cheney, membru marcant al controversatului grup Bilderberg a fost aşteptat la Cluj de organizatorii întrunirii masonice. Grupul Bilderberg organizează anual întâlniri secrete, la nivel înalt, unde, în jurul Mesei Rotunde se discută planurile politice şi economice la nivel global. Între membrii de seamă ai grupului Bilderberg se numără şi descendenţii celebrei familii Rothchild. Înfiinţarea unei structuri paralele marilor Loji Naţionale, cu girul direct al Casei Albe va avea consecinţe importante în planul mişcării masonice din România. Vicepreşedintele Dick Cheney, mâna dreaptă a preşedintelui SUA, George Bush, este membru în ordinul secret şi temut "Skull & Bones", înfiinţat de studenţii prestigioasei universităţi americane Yale. În ceea ce priveşte activitatea masonică românească, axa Viena -Londra-Washington va fi revigorată în detrimentul axei Bonn - Moscova cu legături spre Paris. O bună colaborare spre Paris o are Clubul de la Roma în care apar şi feţe politice precum Ion Iliescu, Petre Roman, Teodor Meleşcanu şi Victor Babiuc. Menţionăm că mulţi capi ai masoneriei clujene nu au fost invitaţi la conventul de la Cluj. Conform surselor noastre, vicepreşedintele american Dick Cheney a sosit joi seară la Bucureşti, însoţit de şase persoane la bordul unui charter. Intervenţia serviciilor secrete americane în această revoluţie secretă la nivelul masoneriei româneşti este foarte probabilă.
La nivelul Clujului activează aproximativ 200 de masoni, afiliaţi mai multor loji regulare sau iregulare. Întâlnirile bilunare se organizau într-o clădire situată lângă fostul hotel Continental sau la subsolul resturantului Melody. Conform informaţiilor obţinute de BZA, conventul care s-a încheiat ieri nu a avut loc în oraşul Cluj-Napoca, tocmai pentru păstrarea deplină a discreţiei. Totodată, ar fi de subliniat faptul că imixtiunea lui Andre Szakvary în conventul care a avut loc la sfârşitul săptămânii a fost exclusă. De altfel, Szakvary, cetăţean francez de origine maghiară, nu este agreat de masoneria americană. În anul 1997, Andre Szakvary, susţinut de Marea Lojă Naţională Belgiană s-a prezentat ca lider al masoneriei din România. Însă intenţiile sale au fost curând demascate, iar încercarea de a crea Districtul Transilvania - un pas important spre federalizarea României- a fost monitorizată de SRI şi scandalul a ajuns la Comisiile de Apărare din Camera Deputaţilor şi Senat. Marea Loja Unita din Romania (MLUR), iregulara si nerecunoscuta dispune de un Suprem Consiliu, condus de Andre Szakvary ca Mare Comandor şi îl are ca Mare Maestru pe profesorul Nicoară din Cluj.
In timp ce Marea Lojă Naţională a României este recunoscută de peste 40 de Mari Loji din lume, MLUR este recunoscută doar de Supremul Consiliu din Franţa.
Surse confidenţiale ne-au dezvăluit prezenţa la conventul de la Cluj a 4 venerabili maeştri, reprezentanţi ai unor state occidentale, dar şi a SUA. Tema principală a conventului a fost axată pe riturile simbolice ca reprezentare (Ritul Scoţian Antic şi Acceptat, Ritul Scoţian Rectificat şi Ritul Francez). Pe de altă parte, masoneria românească a avut 22 de reprezentanţi, masoni cu grade înalte din administraţie, politică, servicii secrete şi mediul de afaceri. Scopul conventului organizat sub cupola Casei Albe este constituirea unui mare comitet care se ocupă de crearea de noi loji pentru fiecare rit în parte, conform unui grafic de constituire pe durata unui an.

4 comments:

Anonymous said...

capitanul Ispas a murit prin inec inainte de 89.cel mort in 1998 este Mihai Ionescu ( crima din str.mieilor).

Anonymous said...

Vizitati siteul Deconspirarea francmasoneriei.
http://deconspirareafrancmasoneriei.wordpress.com/
Contine informatii noi, zeci de carti, filme documentare, linkuri utile.

campeasom said...

Men\'s Titanium Wedding Band - Tioga Events
Men\'s titanium wedding bands - Tioga Events! If you titanium plumbing are looking for the best wedding and 2016 ford focus titanium gaming venue oakley titanium glasses in the For years, T.D. and D.C., titanium nose jewelry this ford edge titanium 2021 organization has been

roughreaud said...

tr139 brooks running shoes,Scarpe brooks,brooks running japan,Buty brooks,brooks mexico,brooks tenis ,brooks zapatillas,brooks running shoes fs468